Η Χίος είναι ένα νησί του Β.Α. Αιγαίου, απέναντι και πολύ κοντά στις τούρκικες ακτές, γνωστές σε μας από την ιστορία ως Ιωνικά παράλια, ανάμεσα σε Μυτιλήνη και Σάμο.
Μπορεί να μην αποτελεί το δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό στις μέρες μας, αλλά τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες υπάρχουν πολλές "κερκόπορτες" που ανοίγουν άξαφνα μπροστά σου αποκαλύπτοντας μύρια μυστικά .
Το νησί κατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια (οικισμός στο Εμπορειό ) και μετά την αρχαία ελληνική περίοδο πέρασε στα χέρια των Ρωμαίων, των Βυζαντινών, των Ενετών, των Γενοβέζων και τέλος των Οθωμανών. Το στίγμα της παρουσίας όλων των προγενέστερων κατοίκων και κατακτητών συνοδεύει τη σκέψη μας, τις αισθήσεις μας, αναμοχλεύει τις μνήμες ....
Στη Δασκαλόπετρα του Βροντάδου λατρεύεται η Κυβέλη, στον ίδιο χώρο όπου η προφορική παράδοση θέλει τον Όμηρο, τον μεγάλο επικό ποιητή, να διδάσκει μαθητευόμενους ραψωδούς.
Τον 11ο αιώνα οι Βυζαντινοί οχυρώνουν το λιμάνι της Χώρας με κάστρο και οικοδομείται η Νέα Μονή με τα υπέροχα ψηφιδωτά της. Ενετοί και Γενοβέζοι φτιάχνουν τ' αρχοντικά τους στον Κάμπο, μια έκταση λίγων χιλιομέτρων έξω από τη Χώρα της Χίου. Μεγάλες εκτάσεις με περιβόλια σκορπούν την άνοιξη τα μεθυστικά αρώματα από τις πορτοκαλιές, τις μανταρινιές, τις λεμονιές, τις νεραντζιές, το περγαμόντο .
Το 1350 μ.Χ. περίπου, 12 οικογένειες αρχόντων από τη Γένοβα προσθέτουν στο όνομα τους το επίθετο Ιουστινιάνι και κυβερνούν τη Χίο επί 2 αιώνες. Ιδρύουν μια εταιρία, τη "Μαόνα", για τη διαχείριση των εσόδων από το νησί. Ιδρύουν τα 21 Μαστιχοχώρια στη Νότια Χίο και από τότε αρχίζει η συστηματική εκμετάλλευση ενός προϊόντος που παράγεται μόνο στη Χίο, της μαστίχας. Εξαιτίας της μοναδικότητας της, οι κάτοικοι της Χίου και ιδιαίτερα των Μαστιχοχωρίων απολαμβάνουν αρκετά προνόμια επί Τουρκοκρατίας που διαρκεί μέχρι την 11-11-1912, ημέρα αποβίβασης του ελληνικού στρατού στο νησί .
Παράλληλα, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα, προς τα βόρεια του νησιού, ο παράλιος οικισμός του Βροντάδου αναπτύσσεται. Οι κάτοικοι στρέφονται στη ναυτιλία. Αρματώνουν καΐκια, με τα οποία μεταφέρουν κι εμπορεύονται τα προϊόντα σε όλον τον κόσμο!! Η οικονομία ανθίζει. οι Βρονταδούσοι γίνονται μεγάλοι καπεταναίοι και καραβοκύρηδες, χωρίς να σταματούν να ευεργετούν τον τόπο τους. Μάλιστα , η συμβουλή τους γίνεται αισθητή ακόμα και στον δημοφιλή πλέον ρουκετοπόλεμο, ένα έθιμο που έκανε γνωστό τον Βροντάδο μέσα από την προβολή του στα Μ.Μ.Ε την περίοδο του Πάσχα.
|
|
Αξιοσημείωτη όμως είναι η ιδιαιτερότητα της ομορφιάς του τοπίου, μιας ομορφιάς που εκτίμησε ο "κοσμογυρισμένος" Γιάννης Ψυχάρης, ο υπέρμαχος της δημοτικής γλώσσας που κατάγονταν από τη Χίο, ζητώντας να ταφεί στο σημείο όπου τώρα βρίσκεται το μνημείο Ψυχάρη.
Η σύγχρονη Χίος είναι μια πόλη "ζωντανή" 50.000 κατοίκων, με πολυάριθμους πολιτιστικούς συλλόγους, κινηματογράφο, κινηματογραφική λέσχη, εργαστήρια ζωγραφικής, φωτογραφίας, γλυπτικής, παραδοσιακών χωρών και θεάτρου, χορωδίας.
Οι δυνατότητες για ενασχόληση με τα εικαστικά αλλά και τον αθλητισμό, σε συνδυασμό με άλλες μορφές ψυχαγωγίας, η ποιοτική κάλυψη αναγκών υγείας και παιδείας διαμορφώνουν ένα επίπεδο ζωής σε όλες τις περιόδους του χρόνου.
Η βιβλιοθήκη Κοραή, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ναυτικό Μουσείο, η περιδιάβαση στο Κάστρο, στα Μεσαιωνικά χωριά, οι θαυμάσιες παρθένες παραλίες, μα και κάθε σπιθαμή της χιώτικης γης με τα ξεχωριστά αρώματα της, ακόμα και η έντονη νυχτερινή ζωή, γοητεύουν Χιώτες και ξένους. Αξίζει να επισκεφτείτε τη Χίο, τη δική μας Χίο!