Ο Συνοικισμός της Θήβας άλλοτε και τώρα
Μετάβαση στο τέλος των μετα-δεδομένων
Μεταφορά στην αρχή του μεταδεδομένων
 

Οι πρόσφυγες της Θήβας

Οι πρώτοι πρόσφυγες ήταν γύρω στις 1000 οικογένεις. Σε λίγες από αυτές υπήρχε πατέρας.Οι περισσότερες όμως αποτελούνταν από γυναίκες και παιδιά. Τους περισσότερους ενήλικους άντρες τους είχαν σκοτώσει οι Τούρκοι στη Μικρά Ασία. Μέχρι το 1930 που χτίστηκαν 300 κατοικίες του παλιού προσφυγικού συνοικισμού και το 1932 που χτίστηκαν άλλες τόσες περίπου στο νέο προσφυγικό συνοικισμό, για μια περίοδο 8 εως 10 χρονων, οι οικογένειες των προσφύγων στεγάστηκαν στις λίγες κατοικίες που ήταν διαθέσιμες στην πόλη, σε απόθηκες και σε οποιοδήποτε οίκημα μπορούσαν να στεγαστούν. Οι περισσότεροι, όμως, που δε βρήκαν κατάλυμα για να μείνουν, έμεναν σε κρατικές αποθήκες και σε εκκλησίες. Ο κάμπος της Θήβας που καλλιεργούνταν, ήταν περίπου μισή ώρα με το γαιδούρι. Οι πρόσφυγες άρχισαν να δουλεύουν καθώς και σε άλλες κρατικές υπηρεσίες των ντόπιων ώστε να κάνουν μεροκάματο. Μερικοι νοίκιασαν χωράφια και άρχισαν να καλλιεργούν καπνά. Πολλά παιδιά έγιναν υπηρέτες στους ντόπιους για να ζήσουν. Στην αρχική περίοδο των 10 χρόνων, πέθαναν πολλοί απο τους πρόσφυγες διότι ζούσαν σε άθλιες συνθήκες, χωρις ανέσεις και χωρις χρήματα. Υπήρχε μεγάλη θνησιμότητα. Στη 2η δεκαετία άρχισε να εξισορροπείται η ζωη των προσφύγων. Μπήκαν στο εμπόριο. Δημιούργησαν εμπορικά καταστήματα και κέντρα διασκέδασης. Το 1940 άρχισε κύμα φυγής από τον παλιό συνοικισμό προς την Αθήνα. Μετά, το 1960, δημιουργήθηκαν εργοστάσια στη Θήβα και ετσι η ζωή καλυτέρευσε για ολους τους Θηβαίους και τους πρόσφυγες. Από τότε που μειώθηκε το κόστος της εκπαίδευσης και ένας μεγάλος αριθμός των προσφυγικής καταγωγής ανθρώπων σπουδασαν. Έχουν διακριθεί σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας (έμποροι, επιχειρηματίες, γιατροί, δικηγόροι, δάσκαλοι, πολιτικοί).

Μνήμες από το Σεβντίκιοϊ της Μικράς Ασίας

Η ζωή στον προσφυγικό Συνοικισμό

Παρότι ήταν αγροτικής προέλευσης οι πρόσφυγες ήταν μορφωμένοι και πολιτισμένοι. Είχαν σεβασμό προς την εκκλησία, αγαπούσαν την καθαριότητα, το καλό φαγητό, το χορό και το τραγούδι. Σέβονταν πολύ τους οικογενειακούς και συγγενικούς δεσμούς. Έστηναν γλέντι σε κάθε ευκαιρία. Μιλούσαν μόνο ελληνικά. Όλοι οι νεαροί έρχονταν τότε στο συνοικισμό για να γλεντήσουν να πιουν και να δουν τις όμορφες γυναίκες του συνοικισμού. Έρχονταν επίσης πολλοί τραγουδιστές εξαιτίας του καλού γλεντιού. Αυτό είχε σαν συνέπεια να υπάρξουν πολλοί γάμοι ανάμεσα σε πρόσφυγες και ντόπιους. Σήμερα υπάρχουν πολλοί νέοι που έχουν ρίζες και από τους ντόπιους και από τους πρόσφυγες.

Η εξέλιξη του προσφυγικού Συνοικισμού

Οι κατοικίες του παλιού προσφυγικού συνοικισμού, είχαν ελάχιστο οικόπεδο και αυτό δεν επέτρεπε τη βελτίωση της κατάστασης των κατοίκων αυτών. Αυτό είχε σαν συνέπεια, οι νεώτερες γενιές που είχαν φυσικά υψηλότερες απαιτήσεις για καλύτερη διαβίωση, να τις εγκαταλείψουν και να κτίσουν σπίτια σε άλλα σημεία της Θήβας. Επίσης σε ένα ποσοστό των κατοίκων του Συνοικισμού κληρώθηκαν εργατικές κατοικίες, σε άλλη Συνοικία στο Τάχι. Έτσι από την τρίτη γενιά των προσφύγων άρχισε η εγκατάλειψη του παλιού προσφυγικού Συνοικισμού. Κι έτσι αυτά τα σπιτάκια, που παλιότερα έλαμπαν από καθαριότητα, από τον ασβέστη, τα λουλούδια, τις κληματαριές και τα γιασεμιά, έμειναν ακατοίκητα και ερήμωσαν. Έτσι, πριν 10 χρόνια οι εργάτες που ήρθαν εδώ από την Αλβανία και μετά από το Πακιστάν, την Ινδία, τη Βουλγαρία και αλλού, έμειναν στο ήδη υποβαθμισμένο Συνοικισμό που έγινε πλέον ένα γκέτο ερημιάς και εγκατάλειψης, όπου μένουν πια ελάχιστοι γέροντες μικρασιατικής καταγωγής.

Αντίθετα ο νέος Συνοικισμός, επειδή το κάθε σπίτι είχε 200 μέτρα οικόπεδο, εξακολουθεί να κατοικείται κατά πλειοψηφία από προσφυγικής καταγωγής άτομα και είναι μια όμορφη συνοικία της πόλης της Θήβας.

Αυτοί οι κάτοικοι μαζί με όλους τους άλλους κατοίκους της Θήβας αγωνίζονται όλοι μαζί για ένα καλύτερο αύριο αυτών και των παιδιών τους. Τιμούν τις παραδώσεις τους και έχουν πολιτιστικούς συλλόγους και οργανώσεις για να μεταδίδουν τον πολιτισμό τους.

Ανάμεσα σε αυτούς τους συλλόγους έχει διακριθεί ο σύλλογος Μικρασιατών Θήβας.



 

Η πλατεία του Συνοικισμού

(Κάντε διπλό κλικ επάνω στην εικόνα για να δείτε το βίντεο.)