Ο δικός μας Κάλαμος
Μετάβαση στο τέλος των μετα-δεδομένων
Μεταφορά στην αρχή του μεταδεδομένων
 

Το γραφικό χωριό του Καλάμου βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Αττικής, σε απόσταση 40 περίπου χιλιομέτρων από την Αθήνα. Χτισμένο σε κατάφυτο ύψωμα με θέα την Εύβοια, δίκαια αποκαλείται «μπαλκόνι του Ευβοϊκού». Το επίνειο του χωριού, οι Αγιοι Απόστολοι διαθέτει εκτός από το γραφικό λιμανάκι, υπέροχες παραλίες - φημισμένες στην Αττική- και προσελκύει πλήθος παραθεριστών.

Ο Κάλαμος απλώνει τις ρίζες του στην ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας. Στην αρχαιότητα αποτελούσε το Δήμο Ψαφίδας που ανήκε στην Αιαντίδα φυλή. Οι παλαιότεροι κάτοικοι του Καλάμου είναι Αρβανίτες, που εγκαταστάθηκαν στην Αττική τον 14ο αιώνα μ. Χ. και οι πιο ηλικιωμένοι από αυτούς μιλάνε μέχρι σήμερα τα Αρβανίτικα.

Σημαντικό ιστορικό γεγονός για την έκβαση του αγώνα κατά των Τούρκων στην Αττική αποτελεί η μάχη που έγινε στον Κάλαμο στις 18 Απριλίου του 1821 κατά την οποία οι Τούρκοι μετά από σκληρό αγώνα τράπηκαν σε φυγή και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Αττική. Μετά την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό στη θέση του αρχαίου Δήμου Ψαφίδας ιδρύθηκε ο δήμος Περαίας με έδρα τον Κάλαμο.

Σήμερα ο Κάλαμος ανήκει στο δήμο Ωρωπού. Στην περιοχή του Καλάμου υπάρχουν αξιόλογα μνημεία, προϊστορικά, κλασσικά, ελληνιστικά, ρωμαϊκά και βυζαντινά.

Ξεχωρίζουν :

* Το περίφημο ιερομαντείο και ιεροθεραπευτήριο Αμφιαράειο με επίσημα οικοδομήματα, στοά, θέατρο, ναό και βωμό.

* Η βυζαντινή Μονή Καλολιβαδίου, Μεταμορφώσεως Σωτήρος.

* Ο Βυζαντινός σταυρεπίστεγος ναός του Αγίου Νικολάου.

* Ο επίσης βυζαντινός ναός της Αγίας Παρασκευής.

Σπουδαιότερη ιστορική προσωπικότητα που γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Κάλαμο και έδρασε κατά τη δύσκολη περίοδο του 16ου αιώνα είναι ο άγιος Τιμόθεος Ευρίπου, κτήτορας της Ιεράς Μονής Πεντέλης. Είναι ο πολιούχος του Καλάμου.