Κεντρική σελίδα
Μετάβαση στο τέλος των μετα-δεδομένων
Μεταφορά στην αρχή του μεταδεδομένων
 


Το 4ο Γυμνάσιο Ηρακλείου ιδρύθηκε το 1963 και πρωτολειτούργησε ως Β' Γυμνάσιο Θηλέων στην Πλατεία Κορνάρου, με Διευθυντή τον χημικό κ. Γεώργιο Παπαγιαννάκη. Στη θέση αυτή περέμεινε έως το 1973, όταν άρχισε να χτίζεται στη σημερινή του μορφή και θέση. Με το πέρας των εργασιών ανοικοδόμησης το σχολείο λειτούργησε στη νέα του διεύθυνση (Φιλιππουπόλεως 45) κατά το σχολικό έτος 1976-77, προσφέροντας στέγη σε τέσσερα σχολεία. Στο ίδιο κτίριο λειτούργησαν λοιπόν, με δύο βάρδιες μέχρι και το 2000: το 4ο Γυμνάσιο, το 4ο Λύκειο, το 8ο Γυμνάσιο και το 10ο Γυμνάσιο Ηρακλείου. Μία ακόμη μεγάλη αλλαγή στη ζωή του σχολείου επήλθε κατά το ακαδημαϊκό έτος 1978-1979 όταν το σχολείο μετατράπηκε σε μεικτό Γυμνάσιο. Από το 2000 και εξής στο χώρο του σχολείου μας στεγάζονται πλέον το 4ο Γυμνάσιο και το 4ο Λύκειο Ηρακλείου, καθώς τα υπόλοιπα δύο σχολεία απέκτησαν δικές τους κτιριακές εγκαταστάσεις.

Στα χρόνια της λειτουργίας του υπηρέτησαν στο σχολείο στη θέση του Διευθυντή 14 διαφορετικοί καθηγητές, ενώ ο αριθμός των μαθητριών και μαθητών του δεν έχει μεταβληθεί σημαντικά με το πέρασμα των χρόνων. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, είναι ότι παλαιότερα λειτουργούσαν λιγότερα τμήματα με περισσότερους μαθητές ανά τμήμα.

Το σχολείο μας είναι ένα ορθογώνιο διώροφο κτίριο με μεγάλη αυλή μπροστά από τις αίθουσες διδασκαλίας. Κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά (2012-13) διαθέτει 16 αίθουσες διδασκαλίας, γραφείο Καθηγητών και Διεύθυνσης, εξοπλισμένα και εσχάτως ανακαινισμένα εργαστήρια Φυσικής/Χημείας και Πληροφορικής, αίθουσα εικαστικών, καθώς και τέσσερις αίθουσες με διαδραστικό πίνακα. Στο προαύλιο υπάρχουν γήπεδο καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης, ενώ υπάρχει και κλειστό γυμναστήριο. Σήμερα ο αριθμός των μαθητών ανέρχεται στους 463, ενώ των Καθηγητών στους 44. Είναι σημαντικό για εμάς ότι περίπου το 10% των μαθητών έχουν μη ελληνική εθνική καταγωγή, καθιστώντας το σχολείο μας μια πολυπολιτισμική κοινότητα.

Το σχολείο μας χαρακτηρίζει η καλή επικοινωνία και συνεργασία ανάμεσα σε καθηγητές, μαθητές και το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων. Οι δραστηριότητές μας είναι ποικίλες, με ιδιαίτερη έμφαση στις αθλητικές και περιβαλλοντικές δράσεις. Ταυτότχρονα μαθητές του σχολείου συμμετέχουν κάθε χρόνο στους διαγωνισμούς της Μαθηματικής Εταιρείας και της Ένωσης Φυσικών, με πολύ καλές επιδόσεις. Τέλος, ερευνητικά προγράμματα σε θέματα ιστορικά και κοινωνικά συνιστούν δραστηριότηττες που συμβάλλουν αφ' ενός στην κινητοποίηση των δημιουργικών δυνάμεων των μαθητών, και αφ' ετέρου στη διασύνδεση του σχολείου με την τοπική κοινωνία.

Περισσότερα στοιχεία για το σχολείο μας μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα μας: http://4gym-irakl.ira.sch.gr.

Παρουσίαση σχολείου

Το δικό μας Ηράκλειο

Εργασίες Μαθητών

Κατοχή και νέοι στο Ηράκλειο E. T.
K. X.
Μ. Χ.
Μ. Τ.
Κ. Σ.
Τοπικός τύπος στην Κατοχή Χ. Σ. 
Ε. Σ.
Λ. Φ.
Ε. Χ.
Κ. Χ.


 

Μέλη Σχολείου

Μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ τάξης του σχολείου, με υπεύθυνες εκπαιδευτικούς τις κυρίες Γαβριέλλα Ασπράκη και Μάρια Τζωρτζάτου.

Σχολικό έτος 2012-13.