Το δικό μας Ηράκλειο
Μετάβαση στο τέλος των μετα-δεδομένων
Μεταφορά στην αρχή του μεταδεδομένων
 

Το Ηράκλειο, πρωτεύουσα της Κρήτης, είναι μία παραθαλάσσια πόλη με μοναδική ιστορία. Ο τόπος αυτός κατοικήθηκε ήδη από την προϊστορική εποχή. Με το πέρασμα του χρόνου βέβαια, άλλαξε η όψη, το όνομα και η κουλτούρα του, ενώ πέρασαν πολλοί λαοί ως κατακτητές από τα εδάφη του: Σαρακινοί Άραβες, Οθωμανοί, Ενετοί, Γερμανοί.

Όταν Σαρακινοί κατακτούν την πόλη το 824 μ.Χ. κατασκεύασαν οχυρωματικά έργα - τείχη- γύρω από την πόλη που της έδωσαν το όνομα Χάνδαξ και αργότερα Κάστρο ή Μεγάλο Κάστρο. Τα τείχη αυτά, βελτιωμένα από τους Ενετούς αρκετούς αιώνες αργότερα, μπορεί και σήμερα να επισκεφθεί ο επισκέπτης, ενώ στη σκιά των τειχών αυτών μπορεί τα καλοκαίρια να απολαύσει μουσικές και θεατρικές παραστάσεις.

Η παρουσία όλων των παραπάνω διαφορετικών πολιτισμών είναι εμφανής στα μνημεία της πόλης: στους Βυζαντινούς ναούς, στην Ενετική οχύρωση και τον Κούλε (το ενετικό θαλάσσιο φρούριο), στα οθωμανικά σπίτια που σώζονται διάσπαρτα στο Ηράκλειο, καθώς και στις οθωμανικές κρήνες. Και βέβαια δε μπορούμε να παραλείψουμε ότι μια ανάσα από την πόλη βρίσκεται η Κνωσός και ότι το αρχαιολογικό μουσείο φιλοξενεί θαυμαστά ευρήματα του Μινωικού πολιτισμού.

Σήμερα το Ηράκλειο είναι μία πόλη γεμάτη ζωντάνια. Οι πλατείες και οι πεζόδρομοί του γεμίζουν από τα γέλια και τις φωνές των μαθητών και των νέων τα Σαββατόβραδα. Οι κάτοικοί του διακρίνονται για τη δημιουργικότητά τους, όχι μόνο στον οικονομικό τομέα, αλλά και στα γράμματα και τις τέχνες. Αυτό το αποδεικνύει ο μεγάλος αριθμός μουσικών δημιουργών, οι συχνές βιβλιοπαρουσιάσεις τοπικών συγγραφέων, οι εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας που φιλοξενούνται στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου -ένα ακόμη από τα Ενετικά μνημεία της πόλης- και αλλού.

Φωτογραφίες

Το Ενετικό λιμάνι βράδυ

Το Βαλιδέ Τζαμί

Τα Λιοντάρια ή Κρήνη Μοροζίνι

Κνωσός