Κεντρική σελίδα
Μετάβαση στο τέλος των μετα-δεδομένων
Μεταφορά στην αρχή του μεταδεδομένων
 
Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, "Γιάννης & Αριστείδης Δελής"

Για να καλυφθούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής της Επάνω Σκάλας και του Συνοικισμού της Μυτιλήνης, ιδρύθηκε το 1992 το 6ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης (ΦΕΚ αριθμ.374/09.06.1992, τεύχος Β΄), το οποίο άρχισε να λειτουργεί από το σχολικό έτος 1993-1994. Το σχολείο στεγάζεται σε κτίριο επί της Δικελή 6 το οποίο ανήκει στα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης. Το κτίριο αυτό κτίσθηκε στα τέλη του 19ου αι. (1880) και μέχρι την απελευθέρωση της Λέσβου το 1912 είχε λειτουργήσει ως τουρκικό δημοτικό σχολείο & γυμνάσιο. Εν συνεχεία και για λίγα χρόνια έμεινε κλειστό και το 1922 χρησιμοποιήθηκε ως νοσοκομείο για την περίθαλψη των τραυματιών του μετώπου της Μικράς Ασίας. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή έγινε κέντρο υποδοχής προσφύγων. Αργότερα λειτούργησε ως Γηροκομείο Μυτιλήνης.

Στη διάρκεια της κατοχής χρησιμοποιήθηκε και ως λοιμοκαθαρτήριο. Σύμφωνα με μαρτυρία του Παναγιώτη Παρασκευαΐδη, που πέρασε και ο ίδιος με την οικογένειά του από εκεί το 1942, στο κτίριο αυτό στάθμευαν για κάποιες ημέρες οι ταξιδιώτες που έφθαναν στη Μυτιλήνη, μέχρι να γίνει η υγειονομική κάθαρση και ο κλιβανισμός των ρούχων τους.

Ένα χρόνο μετά τη λειτουργία του ως 6ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μετατράπηκε σε Πειραματικό Γυμνάσιο Μυτιλήνης (ΦΕΚ 426/07.06.1994,τεύχος Β΄). Επίσης με το ΦΕΚ 517 /1997 μετονομάσθηκε σε Πειραματικό Γυμνάσιο Μυτιλήνης «Γιάννης & Αριστείδης Δελής», προς τιμή των δύο αυτών πνευματικών ανδρών, οι οποίοι στα τέλη του 19ου αι. ήλθαν ως φτωχοί πρόσφυγες στη Μυτιλήνη, ορφάνεψαν, αλλά μέσα από τις αντιξοότητες αναδείχθηκαν. Με το ΦΕΚ 1338/22/9/2005 το σχολείο μετονομάσθηκε σε Πειραματικό Γυμνάσιο Μυτιλήνης «Γιάννης & Αριστείδης Δελής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ολοκληρώνοντας την όλη προσπάθεια ενεργούς συμμετοχής στα εκπαιδευτικά δρώμενα  του τόπου.

Παρουσίαση Σχολείου

Η δική μας Μυτιλήνη

Εργασίες Μαθητών

Το Κάστρο της Μυτιλήνης Α.Ι.
Δ.Α.
Λ.Σ.
Η ιστορία του σχολείου μας Ε.Δ.
Γ.Π.
Ε.Β.
Η πόλη μας
Α.Τ
Σ.Σ.
Β.Σ.
Το αρχαίο λιμάνι
Α.Α.
Β.Χ.
Α.Κ. 

Μέλη Σχολείου

Η ομάδα των μαθητών με υπεύθυνο τον εκπαιδευτικό και διευθυντή του σχολείου Βασίλη Μακρυπούλια.

Σχολική χρονιά: 2011-2012.