Οι δρόμοι για το σχολείο
Μετάβαση στο τέλος των μετα-δεδομένων
Μεταφορά στην αρχή του μεταδεδομένων
 

Ονοματοθεσία

Μετά την απελευθέρωση της χώρας μας από τους Τούρκους και, κυρίως, από τότε που οι πόλεις άρχισαν να μεγαλώνουν και να εκσυγχρονίζονται η εσωτερική τους δομή και να αυξάνεται θεαματικά ο πληθυσμός τους, προέκυψε η ανάγκη της ονοματοθεσίας των δρόμων και των πλατειών τους για να εξυπηρετούνται καλύτερα οι δημότες τους και να λειτουργούν σωστά και αποτελεσματικά οι υπηρεσίες.*

Οι ονομασίες των οδών και των πλατειών δίνονται με αποφάσεις των δημοτικών ή κοινοτικών συμβούλιων , ύστερα από εισήγηση της επιτροπής ονοματοθεσίας.

Με την ονοματοθεσία τιμούνται από τους Ο.Τ.Α. σημαντικά και διάσημα πρόσωπα από την αρχαία και την νεότερη ιστορία, αξιόλογη του πνεύματος, της επιστήμης των γραμμάτων και των τεχνών, πρόσωπα από την ελληνική μυθολογία, εθνικοί και τοπικοί ευεργέτες-δωρητές, παράγοντες της πολιτικής, δήμαρχοι, εκπαιδευτικοί, στρατιωτικοί, πρόσωπα της εκκλησίας, κοινωνικοί και πολιτιστικοί παράγοντες, άνθρωποι, που πρόσφεραν  στον τόπο και τον λάμπρυναν με την παρουσία τους. Δίνονται ονόματα τόπων γεωγραφικών, οι οποίοι προκαλούν το ενδιαφέρον του κοινού εξαιτίας των διαδραματισθέντων σε αυτούς σπουδαίων ιστορικών γεγονότων. Δίνονται ακόμα ονόματα σε βασικές έννοιες, ιδέες και ηθικές αξίες, που καθιερώθηκαν με αγώνες και θυσίες και είναι διαχρονικές, αλλά και σε χρονολογίες σημαντικών γεγονότων.

Οδός Βιτσίου

Παίρνει την ονομασία από το βουνό Βίτσι ή Βέρνο της ΒΔ Μακεδονίας μεταξύ των νομών Φλώρινας και Καστοριάς. Αρχίζει από τα.ελληνογιουγκοσλαβικά σύνορα και τελειώνει στο Σινιάτσικο. Η Ψηλότερη κορυφή έχει υψόμετρο 2.128 μ. είναι κατάφυτο από δάση με οξιές, βελανιδιές , πεύκα και έλατα.

Oδός Βιτσίου


Σίγουρα τα φανάρια που κοσμούν τις πινακίδες των οδών θέλουν συντήρηση

Οδός Αγίων Αναργύρων

Η οδός αγίων Αναργύρων πήρε το όνομα της από το μεγαλύτερο και παλαιότερο βυζαντινό ναό, που είναι αφιερωμένος στους ιατρούς Αγίους Αναργύρους, αδελφούς Κοσμά και Δαμιανό. Οι Άγιοι Ανάργυροι, έζησαν στα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ. Παράλληλα με τις ιατρικές τους υπηρεσίες, που προσφέρανε δωρεάν, δίδασκαν και τον χριστιανισμό. Αποκεφαλίστηκαν, ύστερα από βασανιστήρια, το 287 ή το 303 μ.Χ., γιατί δε δέχτηκαν να αρνηθούν  την πίστη τους. Ανακηρύχτηκαν Άγιοι από την ορθόδοξη και Ελληνορωμαϊκή Εκκλησία.

Η Καστοριά έχει σε κάθε εκκλησία κυπαρίσσια, ψηλά γεροδεμένα, ζωηρά και φουντωτά.

Οδός Τσερλεμέ

Η οδός παίρνει την ονομασία της από τον Ζήση Τσερλεμές [1872-1951] Καστοριανό έμπορο και ευεργέτη της πόλης μας. Γεννήθηκε στην Καστοριά. Δεν μπορούσε να επιβιώσει και εγκαταστάθηκε στη Λειψία. Δούλευε πολύ σκληρά και έτσι κατόρθωσε να κάνει μεγάλη περιούσια.Επειδή αγαπούσε την Καστοριά τόσο πολύ ήθελε να την δει να προοδεύει , το 1911 δώρισε 500 λίρες Αγγλίας για την ύδρευση της Καστοριάς και τότε τον μιμηθήκαν  άλλοι πολλοί. Τα χρήματα αυτά δόθηκαν το 1927 στην επιτροπή της ύδρευσης από το σύλλογο των Καστοριανών της Λειψίας  «Κέλετρο» και έτσι ολοκληρώθηκε αυτό το μεγάλο έργο. Το 1935 έστειλε στο Δήμαρχο της Καστοριάς  μια επιστολή, η οποία έγραφε ότι διέθετε 48.000 μάρκες . Όταν  πέθανε στην Τσεχοσλοβακία τον ανακήρυξαν μεγάλο ευεργέτη της πόλης.Για να τιμηθεί έβαλαν μια μαρμάρινη κρήνη στη θέση της παλιάς. Μετά τη μετέφεραν μπροστά στο Δημαρχείο και στο τέλος στην πλατεία Αγ.Μηνά. Στην στήλη υπάρχει η επιγραφή : «Τω ευεργέτη Ζήση Τσερλεμέ τιμής ένεκεν – 1934».  Στην οδό, που τιμητικά φέρει το όνομά του, βρισκόταν το σπίτι του.

Οδός Ελεούσης

Από το μεταβυζαντινό ναό, που είναι αφιερωμένος στην Παναγιά την Ελεούσα, στην Παναγιά που ευσπλαχνίζεται και συμπονεί. Ο ναός βρίσκεται στην παλιά και αρχοντική ομώνυμη ενορία, στον περίβολο του 2ου Δημοτικού Σχολείου. Η είσοδος στον ναό από την οδό Ελεούσης. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους παλαιούς ναούς της Καστοριάς. Χτίστηκε πριν από το 1552, χρονολογία κατά την οποία ο ναός ανακαινίστηκε και εικονογραφήθηκε. Αυτό προκύπτει από επιγραφή, που αντέγραφε και διέσωσε, πριν καταστραφεί, ο γυμνασιάρχης Παντ. Τσαμίσης. Η ανακαίνιση και η εικονογράφηση του ναού έγινε με έξοδα του άρχοντα "Μανουήλ του κυρίου Θεοδώρου". Από τις ωραίες εικόνες που ξεχωρίζουν η εικόνα της Παναγιάς Ελεούσης και του Παντοκράτορα. Στο προσκυνητάρι υπάρχει η εικόνα του Χριστου με την Παναγία και ο Πρόδρομος  με επίχρυσους στεφάνους. Ο ναός με Π.Δ. του 1924 έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο.

Οδός Αγίων Θεολόγων

Η οδός παίρνει την ονομασία της από το μεταβυζαντινό ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, που βρίσκεται στην παλιά ενορία «Σερβιώτη» κοντά στην λίμνη όπου και τερματίζει η συγκεκριμένη οδός.

Ο ναός είναι μεγάλος και παλιός. Το τέμπλο του είναι αξιοθαύμαστο. Από τις εικόνες του ξεχωρίζει εκείνη του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου με τα 16 θαύματα του.

Επειδή ο ναός του Προφήτη Ηλία δεν είχε χτιστεί οι γουναράδες της Καστοριάς για να γιορτάσουν τον προστάτη τους τελούσαν τη λειτουργία στο ναό του Αγίου Θεολόγου. Όταν η λειτουργία τέλειωνε μοιράζονταν στον κόσμο άρτος.

Οδός Αγίου Μηνά

Οδός Αγίου Μηνά
Το παλιό καμπαναριό του Αγίου Μηνά

Από το ναό που τιμάται με το όνομα του Αγίου Μηνά. Ο Μεγαλομάρτυρας άγιος ο πολιούχος της Καστοριάς, ήταν ο στρατιωτικός απέρριψε την ειδωλολατρία, προσήλθε από χριστιανισμό, ασκήτεψε, μαρτύρησε για την πίστη του και αποκεφαλίστηκε στις 11 Νοεμβρίου 296 ημερομηνία που τιμάτε και η μνήμη του. Την ίδια ημερομηνία (11 Νοεμβρίου 1912) απελευθερώθηκε η πόλη της Καστοριάς από τους Τούρκους. Στο περιβόλι του Αγίου Μηνά μεσαιωνικό (ιπποτάφιο κατά τον Απόστολο Σαχίνη ) τάφηκε  το 1905  ο τραγικός μάρτυρας του Μακεδονικού Αγώνα ο Βασίλειος Μαλεγκάνος (βλ. οδός ΔΙΔ. ΒΑΣ. Μαλεγκάνου στο ίδιο τμήμα).Στον ίδιο χώρο τάφηκαν και οι ηρωικοί νεκροί της Μεραρχίας, που απελευθέρωσε την Καστοριά το 1912.

Οδός Αγίου Δημητρίου

Η οδός πήρε την ονομασία της από το μετά βυζαντινό ναό, που βρίσκεται στο τέλος της οδού στην παλιά ενορία Ελεούσης, που είναι αφιερωμένος στο Μεγαλομάρτυρα και Μυροβλύτη Άγιο  Δημήτριο, του αξιωματικού του ρωμαϊκού στρατού που προσήλθε στη χριστιανική πίστη αγωνίστηκε για τη διάδοση της και μαρτύρησε για αυτήν στη Θεσσαλονίκη νίκη. Ο ναός έχει χτιστεί στα ερείπια παλαιοτέρου ναού , από  το οποίο προέρχονται και μερικές εικόνες του. Οι τοιχογραφίες του είναι φθαρμένες. Στο ιερό  Βήμα έχει δυο προσθέσεις του Σωτήρος και του Αγίου Στεφάνου .Ο ναός  ανεγέρθη και ανιστορήθη όπως προκύπτει από επιγραφή που βρίσκεται πάνω από την θύρα της εισόδου, το 1609 με δαπάνες  του τιμιότατου άρχοντα Θωμά, της συζύγου του Θωμαής και των τέκνων τους. Με προεδρικό διάταγμα έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο.

Οδός Νοσοκομείου

Είναι η οδός που οδηγεί στο παλιό κτίριο του Νοσοκομείου Καστοριάς.
Το μεγάλο αυτό κτίριο, ωραίο και επιβλητικό για την εποχή του ήταν σπίτι του φιλάνθρωπου καστοριανού Χρήστου Δήμου. Απέκτησε  το σπίτι αυτό και το 1925 το δώρισε στην κοινότητα Καστοριάς για Νοσοκομείο και διέθεσε για το σκοπό αυτό αργότερα και μέρος της επίπλωσης του (βλ.οδόςΧρ.ΔΗΜΟΥ,ΜέροςB’,Τμημα2 ). Οι τοίχοι του κτιρίου αυτού διακοσμήθηκαν με έργα του καστοριανού ζωγράφου και αγιογράφου Θ.Ζωγράφου.
Το Κοινοτικό Συμβούλιο αποδέχτηκε τη δωρεά και το κτίριο, αφού διαμορφώθηκε και προσαρμόστηκε λειτούργησε ως Δημοτικό Νοσοκομείο από το 1939. Το 1955 με τη συγκατάθεση και του δωρητή, για λόγους οικονομικούς, περιήλθε στο κράτος και λειτούργησε ως Κρατικό Δημόσιο Νοσοκομείο μέχρι το 1970, οπότε μεταγκαταστάθηκε στο νέο κτίριο πάνω από τη "Μύτκα". Οταν έφυγε το Νοσοκομείο το κτίριο στέγασε και στεγάζει έως και σήμερα τους Προσκόπους της Καστοριας και ένα Παιδικό Σταθμό.