Σήμα κατατεθέν της Δράμας, οι πηγές της Αγίας Βαρβάρας φιγουράρουν τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στα 60 καλύτερα πάρκα της Ευρώπης.
Πρόκειται για έναν μαγικό υδροβιότοπο,έναν πανέμορφο χώρο αναψυχής, περίπου 60 στρεμάτων στην καρδιά της πόλης, όπου συχνά οι Δραμινοί απολαμβάνουν τον περίπατο τους στα εξαίσια διαμορφωμένα μονοπάτια, που περνάνε από ξύλινα γεφυράκια.
Το κυρίαρχο στοιχείο του είναι το νερό Λίμνες, ποτάμια και καταρράκτες, δημιουργούν το ιδανικό φενγκ σούι αλλά και το καλύτερο ‘’σπίτι’’ για ψάρια, χήνες και κύκνους. Πλατάνια χαρίζουν πυκνό ίσκιο, αλλά και φωλιά σε σπάνια πουλιά. Στο κέντρο του πάρκου βρίσκεται ένα εστιατόριο, το Νησάκι.
Εκτός από την δεδομένη φυσική ομορφιά τους, ενδιαφέρον παρουσιάζει ο μύθος που συνοδεύει τις πηγές. Στην εποχή της Τουρκοκρατίας, λοιπόν ,οι κατακτητές θέλησαν να κατεδαφίσουν τον παλαιό ναό της Αγίας Βαρβάρας και στην θέση του να φτιάξουν ένα τζαμί. Η εκκλησία, όμως, την επόμενη μέρα σκεπάστηκε από νερά και δεν μπορούσαν να την πλησιάσουν, ούτε καν να την δουν. Οι κάτοικοι το θεώρησαν θαύμα και από τότε αφήνουν κάθε χρόνο στα ήσυχα νερά της λίμνης αυτοσχέδια καραβάκια με κεράκια, κάνοντας όλο το πάρκο πραγματικά να λάμπει!
Στο βόρειο τμήμα του βρίσκεται το κέντρο ενημέρωσης επισκεπτών, ένας προσεγμένος χώρος που αποτελεί την αφετηρία, για κάθε επισκέπτη της Δράμας και συνοψίζει ουσιαστικά το τι θα δει σε ολόκληρο τον νομό.
Έξω ακριβώς από το πάρκο βρίσκονται οι διάσημες πια καπναποθήκες, που καθρεφτίζονται στα νερά του και αποτελούν ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα αξιοθέατα της πόλης. Ο Δήμος έχει αγοράσει ένα από, τα κτήρια για να το μετατρέψει σε πολιτιστικό κέντρο, ενώ ένα άλλο πρόκειται να γίνει ξενοδοχείο.
Η Δράμα αποτελεί το μοναδικό κέντρο οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής, η οποία επικεντρώνεται κυρίως στην παραγωγή και στην πρωτογενή επεξεργασία καπνού. Με εξαίρεση τις λίγες μικρές βιομηχανίες επεξεργασίας καπνού και τροφίμων, οι άλλες επιχρίσεις της πόλης και δεν ξεπερνούν το επίπεδο βιομηχανίας.
Από το 1978, η πόλη αποτελεί πόλο έλξης των νέων κηνιματογραφιστών
,καθώς κάθε χρόνο διεξάγονται εκεί ελληνικό και διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, υπό την αιγίδα της δημοτικής αρχής και του υπουργείου
Πολιτισμού.Στην πόλη υπάρχει επίσης αρχαιολογικό μουσείο.
Από αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή, προκύπτει ότι στη θέση της Δράμας υπήρχε αρχαίος οικισμός με την ονομασία Δύραμα ή Υδραμα πιθανώς λόγω των άφθονων νερών που υπήρχαν εκεί. Επιγραφές από την εποχή της ρωμαιοκρατίας μαρτυρούν
ότι κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες άκμασε μια κωμόπολη κοντά στη σημερινή Δράμα, η οποία αναφέρεται με αυτή την ονομασία, από τον 12ο αιώνα ως μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Μακεδονίας.
Στον τομέα της φιλανθρωπικής διακονίας εκτός του γενικού φιλόπτωχου ταμείου και των οχτώ ενοριακών, λειτουργούν ακόμα οικοτροφείο θήλεων, η τράπεζα αγάπης Αγία Βαρβάρα, με έξι εστίες συσσιτίων σε ισάριθμες ενορίες της Δράμας, και εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις στην περιοχή Γρανίτης. Το οικοτροφείο άρμενων μετατράπηκε σε εκκλησιαστικό μουσείο