Τα μουσεία της Χαλκίδας
Μετάβαση στο τέλος των μετα-δεδομένων
Μεταφορά στην αρχή του μεταδεδομένων
 

Η πόλη της Χαλκίδας, πρωτεύουσα του νομού Ευβοίας, μια ιστορική πόλη παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι φυσικές ομορφιές και τα μνημεία της πόλης εύκολα μπορούν να προσελκύσουν τον κάθε απαιτητικό επισκέπτη.

Σημαντικά Μουσεία της πόλης είναι: το Αρχαιολογικό Μουσείο ,  τοΛαογραφικό Μουσείο, η Έκθεση αρχιτεκτονικών μελών στο κάστρο της Κανήθου και στο μέλλον θα ανοίξουν,  η οικία Βαϊλου, το Τζαμί και η έκθεση κοχυλιών του κ.Μυταρά.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο
Το Μουσείο παλιότερα

Το Μουσείο σήμερα

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο των αρχών του 20ου αιώνα, βρίσκεται στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 13, στο κέντρο της πόλης και αποτελείται από τρεις αίθουσες.  Συγκεντρώνει ευρήματα από όλη την Εύβοια. Τα εκθέματα του Μουσείου τοποθετούνται χρονολογικά από την Παλαιολιθική μέχρι τη Ρωμαϊκή εποχή και προέρχονται από ανασκαφές στην Εύβοια.

Ο επισκέπτης ξεκινάει την περιγηισή του από τον αύλειο χώρο. Τα εκθέματα παρουσιάζονται στις δύο κατάλληλα διαμορφωμένες στοές αλλά και στον ελεύθερο χώρο της αυλής.

Στην Α΄ Στοά ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι επιτύμβιες και αναθηματικές στήλες, τα ψηφίσματα και οι αγωνιστικές επιγραφές. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μαρμάρινη στήλη με τον κατάλογο των νικητών - αθλητών οι οποίοι πήραν στεφάνια. Σε κάθε στεφάνι αναγράφεται  το όνομα του νικητή - αθλητή και το αγώνισμα όπου διέπρεψε. Οι περισσότεροι νικητές - αθλητές ήταν: Χαλκιδείς, Ρωμαίοι και Αντιοχείς.

Στη Β΄ Στοά μεταξύ των άλλων σπουδαίων εκθεμάτων ξεχωρίζουν: το άγαλμα γυναικείας θεότητας καθισμένη σε θρόνο που την στηρίζουν λιοντάρια, 4ος αιώνας π.Χ. και τρεις προτομές αλόγων της ΡωμαΙκής εποχής. Στον ελεύθερο αύλειο χώρο εκτίθενται διάφορα άλλα ευρήματα.

Στις τρεις αίθουσες τα εκθέματα έχουν ταξινομηθεί χρονολογικά. Στην πρώτη αίθουσα παρουσιάζονται παλαιολιθικά εργαλεία, νεολιθική κεραμική. ευρήματα μινωϊκής και κυκλαδικής τέχνης. Τα κυκλαδικά ειδώλια, τα τηγανόσχημα σκεύη καθώς και τα ευρήματα οψιανού προδίδουν την επικοινωνία που είχε η Εύβοια με τις Κυκλάδες κυρίως με την Μήλο και τις άλλες περιοχές. Ευρήματα που χρονολογούνται στην μυκηναϊκή, πρωτογεωμετρική και γεωμετρική εποχή.

Στην κεντρική αίθουσα δεσπόζουν έργα μεγάλης πλαστικής: άγαλμα του Αντίνοου και άγαλμα του θεού Διονύσου καθώς και ένας μαρμάρινος τρίποδας αφιερωμένος στο θεό Απόλλωνα.

Στην τρίτη αίθουσα μεταξύ των άλλων σπουδαίων ευρημάτων εκτίθενται: τρεις κεφαλές άρκτων καθώς και μικρά αγαλματίδια άρκτων - νεαρών κοριτσιών που συνόδευαν τη θεά Άρτεμη στις τελετές. Ανάγλυφο με παράσταση του θεού Διονύσου και Πλούτωνα. Ξεχωρίζουν οι επιτύμβιες στήλες με τις ανάγλυφες παραστάσεις των νεκρών. Το ολόχρυσο λεπτοδουλεμένο στεφάνι. Προθήκες με κεραμικά από τα κλασικά και ρωμαϊκά χρόνια, νομίσματα, σφραγίδες και άλλα έργα μικτοτεχνίας απαράμιλλης τεχνικής.

Δεν υπάρχει δυνατότητα δημοσίευσης φωτογραφιών των ευρημάτων. (ΙΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων).

Φρούριο Καράμπαμπα


Δυτικός Προμαχώνας, έκθεση γλυπτών αρχιτεκτονικών μελών

Στη βοιωτική ακτή της Χαλκίδας, στο λόφο της Κανήθου βρίσκεται το φρούριο του Καράμπαμπα. Οικοδομήθηκε στη σημερινή του μορφή στην Τουρκοκρατία και γνωρίζουμε ότι ενίσχυσε την άμυνα της Χαλκίδας κατά την πολιορκία που έγινε χωρίς αποτέλεσμα, από τον ενετό Francesco Morosini 1688. O σχεδιασμός του έγινε από τον μηχανικό Gerolimo Galopo. Το σχήμα του είναι επίμηκες και ακανόνιστο με συνολικό μήκος 240 μ. και πλάτος 54 μ. Διαθέτει τέσσερις προμαχώνες και η είσοδος γίνεται από δύο πύλες στα νοτιοανατολικά και στα βόρεια. Ο ανατολικός και ο δυτικός προμαχώνας είναι ιδιαίτερα ισχυροί και έχουν πολυγωνικό σχήμα. Στο δυτικό προμαχώνα του φρουρίου λειτουργεί σήμερα μόνιμη έκθεση με γλυπτά από το ιστορικό κέντρο της Χαλκίδας, τα οποία φυλάσσονταν στο τζαμί της πόλης. Η έκθεση αποτελείται από αρχιτεκτονικά μέλη εκκλησιαστικών και κοσμικών κτηρίων, επιγραφές, θυρεούς και ταφικά ανάγλυφα εξαιρετικής τέχνης από την παλαιοχριστιανική, μεσοβυζαντινή, βενετική και οθωμανική περίοδο. Παρουσιάζεται έτσι η διαχρονική ιστορία της πόλης της Χαλκίδας και δίνονται παράλληλα πληροφορίες και για τους λαούς που κατοίκησαν στην πόλη.

Η έκθεση των Αρχιτεκτονικών μελών στο δυτικό προμαχώνα του Κάστρου της Κανήθου είναι μια έκθεση που λειτούργησε πρόσφατα από το 2010. Προβάλλει σημαντική και ενδιαφέρουσα η ιστορία της Χαλκίδας μέσα απ΄τα συγκεκριμένα ευρήματα στη διαδρομή των αιώνων.

*

Κάτοψη του Προμαχώνα
*

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι Λέοντες του Αγίου Μάρκου, σύμβολο εξουσίας και δύναμης της Βενετικής κατάκτησης της Χαλκίδας και του άλλου ελλαδικού χώρου κατά την περίοδο 1204 - 1216. Σύμφωνα με την παράδοση αναδύονται από το υγρό στοιχείο, είναι πτερωτοί και στα μπροστινά τους πόδια φέρουν το Ευαγγέλιο, όταν αυτό απεικονίζεται ανοιχτό, συμβολίζει τις ειρηνικές περιόδους των περιοχών. Όταν απεικονίζεται κλειστό συμβολίζει τις περιόδους πολέμου.

   


Τα οικόσημα των Ενετών αρχόντων. Η Εύβοια ήταν χωρισμένη σε τρεις περιοχές: Καρύστου - Χαλκίδας - Ωρειών. Είχαν αυτή τη συγκεκριμένη διάταξη (τρία στη σειρά). Τα μεμονωμένα οικόσημα αφορούσαν κάποιους κατώτερους αξιωματούχους.Λαογραφικό Μουσείο ΧαλκίδαςΤο Λαογραφικό Μουσείο βρίσκεται στην οδό Σκαλκότα 4 στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής. Στεγάζεται σε ένα μέρος από το ιστορικό Κάστρο Νεγρεπόντε κατά τους Φράγκους ή Εγριπόζ κατά τους Τούρκους. Τελεί υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ευβοικών Σπουδών και του Δήμου Χαλκιδέων. Ιδρύθηκε το 1981. Αποτελείται από τρεις αίθουσες. Τα εκθέματά του παρουσιάζουν και προβάλλουν παλαιότερες μορφές ζωής και δράσης των κατοίκων της Εύβοιας.

Στην πρώτη αίθουσα ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι παραδοσιακές ενδυμασίες από την Αγία Άννα, την Κύμη και τη Σκύρο. Προθήκες με υφαντά, κεντήματα, πλεχτά λεπτοδουλεμένα με μεράκι από χέρια εμπνευσμένων γυναικών. Εικόνες και τάματα μαρτυρούν το θρησκευτικό συναίσθημα των ανθρώπων. Μουσικά όργανα της δημοτικής και λαϊκής μουσικής.

Στη δεύτερη αίθουσα παρουσιάζεται μία γειτονιά της Χαλκίδας. Ένα μεσοαστικό σπίτι με το γραφείο, το σαλόνι, την τραπεζαρία, την κρεβατοκάμαρα, αλλά και την κουζίνα με όλα τα οικιακά σκεύη. Θερμαντικά μέσα: ξυλόσομπα και μαγκάλι. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν το τυπογραφείο, αλλά και το κατάλληλα εξοπλισμένο εργαστήριο του μαραγκού με όλα τα εργαλεία.

Στην τρίτη αίθουσα εκτίθενται σκηνές από την αγροτική ζωή. Το πλησταριό με τη γούνα, όπου οι νοικοκυρές έπλεναν τα ρούχα τους και στον τοίχο κρεμάσμενοι οι κόπανοι έτοιμοι να κοπανήσουν τα μάλλινα κατά τη διάρκεια της πλήσης. Ο αργαλειός για την υφάντρα με τα χτένια, τις σαϊτες, το αντί και δίπλα όλα τα απαραίτητα εργαλεία όπως η ανέμη, το τσικρίκι για την ταχτοποίηση των νημάτων. Η αγροικία με το σοφρά, τη γωνιά και τα καθίσματα, το μαγειριό με τους ταβάδες, τους τετζερέδες, τα ταψιά, τον πλάστη και τις πινακοτές. Την εστία στο τζάκι για το μαγείρεμα και το ψήσιμο. Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά στη ζωή του βοσκού με την κάπα στους ώμους και την κλίτσα στο χέρι. Ο γεωργός ακούραστος οργώνει με το αλέτρι το χωράφι του. Ο μελισσοκόμος και άλλες δραστηριότητες των αγροτών, όπως ο θερισμός και τα απαραίτητα σύνεργα, ο τρύγος και το πάτημα των σταφυλιών.
Κάθε επισκέπτης έχει την ευκαιρία να αντλήσει αρκετές πληροφορίες για την παραδοσιακή ζωή των κατοίκων της Εύβοιας.

http://www.allaroundevia.gr/galleries/chalkis_sights_laografiko.html#2

ΠΗΓΕΣ

Τα κείμενα επιμελήθηκε η ομάδα των μαθητών μετά από συνεργασία με την κ. Κατσάλη Σοφία, αρχαιολόγο της Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών

   Αρχαιοτήτων  ΙΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

-  Οι φωτογραφίες του Αρχαιολογικού Μουσείου είναι από την ΙΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

-  Το 1ο κείμενο της Έκθεσης Αρχιτεκτονικών Μελών προέκυψε μετά από συνεργασία της ομάδας των μαθητών με την κ. Γκάνη αρχαιολόγο της 23ης  

    Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων - http://www.yppo.gr/1/g1540.jsp?obj_id=2742,  Οι φωτογραφίες προέρχονται από την ομάδα μαθητών

-  Οι φωτογραφίες του Λαογραφικού Μουσείου προέρχονται από την Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών.

-  Λαογραφικό Μουσείο Χαλκίδας