Ο Σεισμός της Καλαμάτας το 1986
Μετάβαση στο τέλος των μετα-δεδομένων
Μεταφορά στην αρχή του μεταδεδομένων
 

Ο Σεισμός της Καλαμάτας το 1986

Το έτος 1986 η Καλαμάτα πέρασε μια μεγάλη τραγωδία·  το βράδυ της 13ης Σεπτεμβρίου χτυπήθηκε από έναν πολύ έντονο σεισμό 6,2 Ρίχτερ που κατέστρεψε πολλά κτήρια, μεταξύ αυτών και πολλά νεοκλασικά, μεγάλης πολιτιστικής αξίας για την Καλαμάτα.  Από τα 9.124 κτίρια της Καλαμάτας το 20% κρίθηκαν κατεδαφιστέα, το 16% έπαθαν σοβαρές βλάβες, το 36% έπαθαν ελαφρές βλάβες και μόνο το 28% δεν έπαθαν βλάβες. Το χωριό Ελαιοχώρι καταστράφηκε ενώ τα χωριά Βέργα, Πολιανή, Άρης, Αρτεμησία και Νέδουσα έπαθαν σοβαρές ζημιές. Ο μεγαλύτερος μετασεισμός που ήταν γύρω στα 5,4 Ρίχτερ και έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου 1986. 
Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στην παλιά πόλη και στην παραλιακή συνοικία Αρμένικα. Πολλοί από τους κατοίκους εγκατέλειψαν την πόλη για να εγκατασταθούν στα γύρω χωριά ή σε άλλες πόλεις της χώρας, ενώ οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι στεγάστηκαν προσωρινά σε πλοία ελλιμενισμένα στο λιμάνι της Καλαμάτας και σε σκηνές. Αργότερα, κατασκευάστηκαν λυόμενα σπίτια που στέγασαν τον πληθυσμό και η πόλη άρχισε να ανοικοδομείται.

Ε: Γεια σας ! Θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε  πώς αντιδράσατε κατά την διάρκεια του σεισμού και πώς αισθανθήκατε μετά.
Α: Γεια σας! Όταν έγινε ο σεισμός δυστυχώς ήμουνα πολύ μικρή για να ξέρω τι είναι αυτό το φαινόμενο. Ετοιμαζόμασταν να πάμε για ύπνο εγώ και τα αδέρφια μου, όταν ξαφνικά ακούσαμε ένα τρομερό θόρυβο, άρχισαν να πέφτουν τα γύρω πράγματα και η ατμόσφαιρα γέμισε σκόνη. Εγώ κατατρόμαξα και δεν ήξερα τι να κάνω. Ευτυχώς όμως, βρισκόμουν κατά τύχη κάτω από μια κάσα και δεν τραυματίστηκα. Μόλις τελείωσε ο σεισμός, όπου δεν ήταν παραπάνω από 5 λεπτά, μας μάζεψαν μαζί οι γονείς μας και πήγαμε σε ένα ασφαλές μέρος.

Ο Σεισμός

Όπως όλοι ξέρουμε η Καλαμάτα είναι μια πολλή σεισμογενής περιοχή. Γι’ αυτό πρέπει όλοι να ξέρουμε πώς να αντιδράσουμε στο φαινόμενο αυτό.  Οι Σαμαρείτες είναι μία εθελοντική οργάνωση, μέρος του Ερυθρού Σταυρού, που παρέχει τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση σεισμού αλλά και σε άλλες περιπτώσεις ατυχημάτων, η οποία βοήθησε αρκετά και στο σεισμό της Καλαμάτας.

You need flash player installed to preview ppt and pdf files

Get Adobe Flash player

Παραθέτουμε και ένα πολύ ωραίο βίντεο που αξίζει να παρακολουθήσετε στην ιστοσελίδα που ακολουθεί:
http://www.youtube.com/watch?v=wAcZSp5r6PE

http://www.youtube.com/watch?v=wAcZSp5r6PE