Αυτός ο δρόμος ονομάστηκε έτσι γιατί έχει τις ρίζες του από τη μυθολογία. Σύμφωνα με ένα μύθο ο Δίας δεν μεγάλωσε στο βουνό Ίδης της Κρήτης αλλά στην Ιθώμη της Μεσσηνίας από τις νύμφες Ιθώμη και Νέδα. Οι Μεσσήνιοι για να τις τιμήσουν ονόμασαν το ομώνυμο βουνό Ιθώμη και το ομώνυμο ποτάμι Νέδα , το οποίο χωρίζει την Τριφυλία από την Ολυμπία.
Αυτό το κείμενο βασίζεται στο βιβλίο του Η. Μπιτσάνη "Μαθήματα Ιστορίας στους Δρόμους της Καλαμάτας"
Βιλλεαρδουίνου:
Η οδός Βιλλεαρδουίνου, που βρίσκεται κάτω από το κάστρο της Καλαμάτας, ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Φράγκου αυτοκράτορα της Καλαμάτας που κυβερνούσε την Καλαμάτα από το 1245. Ο Φράγκος αυτός βασιλιάς ήταν πολύ αγαπητός στον λαό. Η μητέρα του ήταν Ελληνίδα και ήταν ο μοναδικός που καταγόταν από τη φράγκικη γενιά, γεννήθηκε στην Ελλάδα και μιλούσε την ελληνική γλώσσα. Το 1259 πιάστηκε αιχμάλωτος στην περίφημη μάχη της Πολαγονίας από τον Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγο. Στο τέλος της ζωής του, αφού είχε ελευθερωθεί, αποσύρθηκε στην πολυαγαπημένη του Καλαμάτα και πέθανε το 1278.
Αυτό το κείμενο βασίζεται στο βιβλίο του Η. Μπιτσάνη "Μαθήματα Ιστορίας στους Δρόμους της Καλαμάτα"
Οδός Ιερολοχιτών:
Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, ως αρχηγός πια της Φιλικής Εταιρείας , μαζί με τους Φιλικούς αποφάσισε ότι η Επανάσταση θα αρχίσει από τη Μολδοβλαχία. Έτσι το Φεβρουάριο του 1821 έφτασε στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας το Ιάσιο. Η Επανάσταση άρχισε. Η ξένη υποστήριξη που είχε αναφέρει σε μια προκήρυξη του ο Υψηλάντης δεν ερχόταν και οι κάτοικοι αυτών των περιοχών δεν έδειξαν ενδιαφέρον. Τότε ο Υψηλάντης δημιουργεί τον Ιερό λόχο που αποτελούταν από 2.000(περίπου) Έλληνες σπουδαστές Ευρωπαϊκών πανεπιστημίων ονομαζόμενοι Ιερολοχίτες. Η βασικότερη μάχη που έδωσαν οι Ιερολοχίτες έγινε στο Δραγατσάνι όπου άφησαν για αποτύπωμα το αίμα τους στο πεδίο μάχης (2 Ιουνίου 1821). Από αυτή την ομάδα των γενναίων νέων πήρε και το όνομά της η οδός Ιερολοχιτών.
Η οδός Ιερολοχιτών.
Ο όρκος των Ιερολοχιτών.
ΟΔΟΣ ΦΑΡΩΝ
Η οδός Φαρών έχει πάρει το όνομα της από τον Φάρι, ο οποίος σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία αναφέρεται ως ήρωας. Αρχικά η οδός ονομαζόταν <<Φαρές>>. Ύστερα από πολέμους και λεηλασίες η ονομασία άλλαξε και μέχρι και σήμερα ονομάζεται Φαρών. Εκεί υπάρχουν πολλά νεοκλασικά σπίτια τα οποία έχουν συντηρηθεί από το παρελθόν και ακόμα κατοικούνται. Ο δρόμος είναι εμπορικός αφού έχει πολλά μαγαζιά και γι’ αυτό το λόγο έχει πολύ κίνηση. Η οδός ξεκινάει από την παλιά Καλαμάτα και καταλήγει στο λιμάνι.
Οδός Ηρώων Καλαμάτας
Η οδός αυτή αναφέρεται σε πολλούς ήρωες που πάλεψαν για να είναι ελεύθερη η Ελλάδα. Για παράδειγμα ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και άλλους γνωστούς αλλά και κάποιους που δεν είναι τόσο γνωστοί. Αυτή η οδός βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της πόλης και οδηγεί στην παραλιακή οδό Ναβαρίνου.
ΟΔΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΥΜΑΝΤΟΥ:
Ο Χρήστος Κουμάντος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1900. Γιος πολύτεκνης οικογένειας πτωχού ράπτη. Τελείωσε την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με άριστα! Άκησε το επάγγελμα του γιατρού παθολόγου στην Καλαμάτα. Νυμφεύθηκε την Πιπίνα Γεωργίου Λιάκουρη και απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Το έτος 1934 εξελέγη Δήμαρχος Καλαμάτας. Επί της δημαρχοντιας του κατασκευάστηκε το Αντλιοστάσιο στο Πήδημα , οι υδατοδεξαμενες στο Κάστρο, το δίκτυο μεταφοράς ύδατος από το Πήδημα στην Καλαμάτα και το εσωτερικό δίκτυο διανομής ύδατος στην Πόλη και έκλεισε τα πηγάδια του θανάτου που προκαλούσαν θανατηφόρες επιδημίες. Το έτος 1937 επαύθη από Δήμαρχος από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου του Ιωαννη Μεταξά για πολιτικούς λόγους. Το έτος 1940 υπηρέτησε ως έφεδρος ανθυπίατρος στον Έλληνο-Ιταλικό πόλεμο. Στη διάρκεια της Κατοχής εντάχθηκε και πρωτοστάτησε στις γραμμές της Εθνικής Αντίστασης. Το 1957 κατήλθε για υποψήφιος Δήμαρχος και εξελέγη για την ημι-περίοδο 1957-1959. Το έτος 1959 κατέθεσε ξανά υποψηφιότητα και επανεξελέγη Δήμαρχος άνευ αντιπάλου, γεγονός πρωτοφανές για τα χρονικά της τοπικής αυτοδιοίκησης πανελλαδικά. Απεβίωσε το 1970 στην Αθήνα, ανέστιος , συντηρούμενος από τη μικρή σύνταξη του γιατρού. Δυο μήνες αργότερα τον ακολούθησε στον τάφο και η γυναίκα του. Το 1970 το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας αποφάσισε ομοφώνως να δώσει το όνομα του τιμητικά στο δρόμο δίπλα από το Δημαρχείο.