Οι πιο σημαντικοί αρχιτεκτονικοί ρυθμοί στην Καλαμάτα είναι :
- ο νεοκλασικός ( π.χ. το κτίριο της τράπεζας Ελλάδος και το κτίριο του Δημαρχείου),
|
|
- ο εκλεκτικιστικός (π.χ.το ακίνητο στις οδούς Ναβαρίνου και Βύρωνος), και
Νεοκλασικό Ναυαρίνου και Βύρωνος. Πηγή: travelstyle.gr
- ο εκκλησιαστικός (π.χ. ο Ιερός Ναός της Υπαπαντής).
Ναός της Υπαπαντής
Κατά την έρευνά μας μάθαμε ότι ο σεισμός του '86 επηρέασε πολύ τα παλιά κτίρια. Όμως όσα κτίρια χρειάζονται αναστήλωση ή κάποια προσθήκη παραμένουν έτσι ακριβώς όπως ήταν πριν.
Το Δημαρχείο της Καλαμάτας
Το [Δημαρχείο της Καλαμάτας|http://confluence.atlassian.com/] είναι ένα από τα ομορφότερα και αρχαιότερα κτίρια της πόλης μας. Χτίστηκε το 1890. Το 1898 φιλοξενήθηκε ο βασιλιάς Γεώργιος και στεγάστηκε η Εθνική Τράπεζα. Χαρακτηριστικά του είναι η απόλυτη συμμετρία που συναντάμε συχνά στα νεοκλασικά, τα φουρούσια όπου κάνουν το κτίριο πιο εντυπωσιακό και τα χυτοσιδηρά κιγκλιδώματα. Επίσης, έχει επηρεαστεί από τις βορειοϊταλικές επιδράσεις.
![]() |
Το Δημαρχείο της Καλαμάτας |
Ο σταθμός του τρένου στο Μελιγαλά
Μια άλλη αρχιτεκτονική που παρατηρείται σε όλη την Πελοπόννησο, είναι η βιομηχανική. Έτσι χαρακτηρίζονται τα έργα τέχνης κτιριακών εγκαταστάσεων του ΟΣΕ. Το πιο σύνηθες χαρακτηριστικό που σίγουρα όλοι έχουμε παρατηρήσει είναι τα πλαίσια των θυρών και των παραθύρων και τα κόκκινα τούβλα με τα οποία είναι χτισμένο.
Ο σταθμός του Μελιγαλά, για παράδειγμα, ήταν το κύριο μέσο μαζικής μεταφοράς για πολλά χρόνια. Βοήθησε στις μεταφορές διάφορων προϊόντων στην Καλαμάτα, καθώς και στη μετακίνηση των ανθρώπων. Είναι κατασκευασμένο με πέτρα και βαμμένο με ανοιχτά χρώματα. Κυριαρχεί το κίτρινο και το κόκκινο. Η σκεπή του είναι κεραμιδένια.
![]() |
Ο Σταθμός του Μελιγαλά |
Η συνέντευξη από την πολιτικό μηχανικό κ. Πίκουλα Δήμητρα
Πολύτιμες συμβουλές για τους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς της πόλης, μας έδωσε η κ. Δήμητρα Πίκουλα, την οποία επισκεφθήκαμε στις 27/3/13 στο κτίριο της ΛΗ΄Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Καλαματάς.