Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων
Απέναντι από το αρχαίο θέατρο βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης των Φιλίππων. Η πόλη πήρε το όνομά της το 356 π.Χ. από τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Φίλιππο Β’.
Ο περίβολος των τειχών της πόλης ξεκινούσε από την κορυφή του λόφου και καθώς προχωρούσε στη νότια πλαγιά περιέκλειε στους πρόποδες του λόφου ένα τμήμα της πεδιάδας. Η αρχαιότερη φάση του περιβόλου ανάγεται στην εποχή του Φιλίππου Β΄ και η νεότερη στα χρόνια του Ιουστινιανού Α΄ (527-565 μ.Χ.). Το συνολικό μήκος της περιμέτρου των τειχών έφτανε τα 3,5 χλμ. Το τείχος ενισχυόταν από ισχυρούς πύργους. Από πύργους πλαισιώνονταν επίσης και οι τρεις πύλες που εντοπίστηκαν στις ανασκαφές. Στους επισκέπτες είναι προσιτή μόνο η τελευταία η οποία ονομάζεται από τους ανασκαφείς πύλη της Νεάπολης, γιατί από αυτήν ξεκινούσε ο δρόμος για το λιμάνι της Νεάπολης (σημερινής Καβάλας).
Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη μια ανάμεικτη περιήγηση, αφού οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως ερείπια από την ελληνιστική, τη ρωμαϊκή, τη βυζαντινή, και την παλαιοχριστιανική περίοδο. Το οκτάγωνο, η ρωμαϊκή αγορά, οι παλαιοχριστιανικές βασιλικές, τμήματα των τειχών της πόλης, είναι τα πιο γνωστά από αυτά.
Αρχαίο θέατρο Φιλίππων
Το εντυπωσιακό Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων χτίστηκε γύρω στο 356 π.Χ από τον Φίλιππο Β', βασιλιά της Μακεδονίας και πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Bρίσκεται στους πρόποδες του λόφου της Ακρόπολης των Φιλίππων.
Διέθετε ορχήστρα σε σχήμα πετάλου, με αγωγό στην περιφέρεια της για την απομάκρυνση των νερών της βροχής. Η αρχική σκηνή ήταν ξύλινη, αλλά δεν σώζεται. Εντούτοις οι αρχαιολόγοι εντόπισαν τις υποδοχές για τα μεγάλα ξύλινα δοκάρια των θεμελίων. Ένας περιμετρικός διάδρομος, το διάζωμα, χωρίζει το κοίλο σε δύο ομόκεντρα τμήματα που περιλαμβάνουν τις θέσεις των θεατών. Κάθε ένα διαιρείται σε οκτώ κερκίδες. Το κάτω τμήμα διαθέτει δέκα σειρές εδωλίων ενώ το πάνω υπολογίζεται ότι διαθέτει δέκα-δώδεκα σειρές.
![]() |
Κατά τον 2ο αι. μ.Χ εποχή μεγάλης ακμής για τους Φιλίππους, πραγματοποιήθηκαν στο θέατρο αλλαγές: Τα έδρανα των θεατών επεκτάθηκαν και πάνω από τις παρόδους που τώρα στεγάστηκαν με καμάρες. Αυτή την εποχή κτίστηκε και το μόνιμο κτίριο της σκηνής, από το τοπικό γκριζόλευκο μάρμαρο.
Στα μέσα του 3ο αι. μ.Χ το θέατρο ακολουθώντας τη μοίρα πολλών ελληνικών θεάτρων κατά τη ρωμαϊκή κυριαρχία, μετατράπηκε σε αρένα. Τότε σταμάτησε να λειτουργεί ως χώρος θεατρικών παραστάσεων και φιλοξένησε τελείως διαφορετικά θεάματα τις μονομαχίες και τις θηριομαχίες. Την ίδια εποχή, για να εξυπηρετήσει μεγαλύτερο αριθμό θεατών, κατασκευάστηκε και το επιθέατρο. Στο κάτω μέρος του κοίλου αφαιρέθηκαν δύο σειρές εδωλίων, καταστράφηκε το προσκήνιο και υψώθηκε κιγκλίδωμα στην περιφέρεια της ορχήστρας για την προστασία των θεατών από τα βίαια δρώμενα. Στη θέση του προσκηνίου κατασκευάστηκε ένας υπόγειος διάδρομος για την εμφάνιση των νέων πρωταγωνιστών του θεάματος, των άγριων θηρίων.
Η αρμονία της κυκλικής ορχήστρας τραυματίζεται από τα τσιμέντα που χρησιμοποιήθηκαν στην αναστήλωση και τις ανασυστάσεις των κερκίδων με καινούργιες τοιχοποιίες. Το κοίλον έχει θέα προς το ήρεμο τοπίο, όπου τον Οκτώβριο του 42 π.Χ συγκρούστηκαν οι λεγεώνες των εκδικητών για τον φόνο του Ιουλίου Καίσαρα και των Δημοκρατικών, με αποτέλεσμα τη συντριβή των Δημοκρατικών και την αυτοκτονία του Βρούτου.
Από το 1957 στο χώρο του αρχαίου θεάτρου οργανώνεται το Φεστιβάλ Φιλίππων, που έχει γίνει σημαντικός θεσμός. Αποτελεί το πιο σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός της πόλης, αλλά και από τα πιο αξιόλογα στην Ελλάδα.
Φεστιβάλ Φιλίππων
Είναι ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ της Ελλάδας. Λαμβάνει χώρα κάθε καλοκαίρι στο χώρο του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων και φιλοξενεί θεατρικές και μουσικές παραστάσεις.
Το φεστιβάλ ξεκίνησε το 1957 και η πρώτη παράσταση που φιλοξενήθηκε ήταν η «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη με πρωταγωνιστές την Μαλαίνα Ανουσάκη και τον Κώστα Λειβαδά.
Το φεστιβάλ γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και το θέατρο παρουσιάζει μεγάλη επισκεψιμότητα όλο το χρόνο και όχι μόνο κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ. Απέχει από την πόλη της Καβάλας περίπου 16 χλμ. και η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη για όποιον θέλει να επισκεφτεί το αρχαίο αυτό μνημείο.
|
|
|
Η δική μας δραματοποίηση!
Όλη αυτή η μελέτη γύρω από το αρχαίο θέατρο μας παρακίνησε να ανεβάσουμε τη δική μας θεατρική παράσταση, να νιώσουμε τη μαγεία του δράματος και να αισθανθούμε συνεχιστές των αρχαίων προγόνων μας. Καθώς το θέατρο αποτελεί μέρος της πραγματικότητάς μας, αποφασίσαμε μέσα από μία πρωτόγνωρη για μας εμπειρία, να ψυχαγωγηθούμε και να περάσουμε ευχάριστα. Παράλληλα η δραματοποίηση ήταν ένας γόνιμος τρόπος που μας βοήθησε να εκφραστούμε δημιουργικά, να αναπτύξουμε τη φαντασία μας και να συνεργαστούμε, εφαρμόζοντας στην πράξη όσα διδαχτήκαμε στο μάθημα της "Ελένης" του Ευρυπίδη και βιώνοντας εντονότερα την αξία του δράματος. Άλλωστε μέσα από το δικό μας "παιχνίδι" μας δόθηκε η δυνατότητα να ξεφύγουμε από την πίεση και το άγχος της καθημερινότητας, να κάνουμε κάτι μοναδικό και να αφήσουμε το στίγμα μας στην τοπική κοινωνία !!!
Στη συνέχεια παραθέτουμε φωτογραφίες όπως και σχετικό video, από τη δραματοποίησή μας.
|
|