Η συνοικία Βαρούσι στα Τρίκαλα
Μετάβαση στο τέλος των μετα-δεδομένων
Μεταφορά στην αρχή του μεταδεδομένων
 

ΒΑΡΟΥΣΙ

Στην περιφέρεια της Θεσσαλίας, βρίσκεται η πόλη των Τρικάλων πόλη γνωστή κυρίως απ την συνοικία Βαρούσι, την παλιά πόλη των Τρικάλων. Χτίστηκε στα χρόνια της τουρκοκρατίας και βρίσκεται κάτω απ το φρούριο. Μέχρι το1930 θεωρούταν η αρχοντική συνοικία των Τρικάλων με μεγάλο αριθμό κτηρίων που διασώζονται ακόμα και σήμερα. Η πόλη αυτή κρύβει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα. Εκεί δημιουργήθηκε μια πολύ γνωστή φράση, υπάρχουν επίσης πολλές παλιές εκκλησιές κ.ά.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ ΒΑΡΟΥΣΙ

Δεν είναι ακριβής η σημασία της λέξης γι αυτό και υπάρχουν πολλές εκδοχές.Μια άποψη, είναι ότι η λέξη είναι ουγγρική και οι Τούρκοι τη δανείστηκαν και σημαίνει προάστιο. Άλλη άποψη, είναι ότι οι Τούρκοι τη χρησιμοποιούσαν για να λένε η πόλη που κατοικείται μόνο από χριστιανούς. Ακόμη ο Βοσκόπουλος την αναφέρει ως έξω από το φρούριο συνοικία. Άλλοι λένε ότι η παλιά πόλη ονομάζεται VARONCH που στα αλβανικά σημαίνει προάστιο. Αυτή η λέξη χρησιμοποιήθηκε σε όλο το βαλκανικό χώρο, για να χαρακτηρίσουν ως η πόλη που αναπτύχθηκε έξω ή γύρω από κάποιο κάστρο.

Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ

Η αρχιτεκτονική των σπιτιών του Βαρουσιού αρκετά ιδιόμορφη. Για παράδειγμα, τα σπίτια είναι διώροφα, με πέτρινο ισόγειο και όροφο χτισμένο από μπαγδάτι. Ο όροφος των σπιτιών προεξέχει, δημιουργώντας τα σαχνισιά. Σκεπάζονται από χαμηλή ξύλινη στέγη με βυζαντινά κεραμίδια.

Οι  αυλές πάντοτε περικλείονται από ψηλούς μαντρότοιχους και το ισόγειο των σπιτιών δεν έχει ανοίγματα για λόγους ασφαλείας

Τα σπίτια είναι συνήθως τοποθετημένα προς την πλευρά του δρόμου και σπάνια βρίσκεται η αυλή στην πρόσοψη και το σπίτι στο βάθος. συχνά τα οικόπεδα είναι διαμπερή, κι έτσι στον ένα δρόμο βλέπει το σπίτι και στον άλλο η αυλή του. Γενικά, τα σπίτια του Βαρουσιού έχουν κάτι το πρωτότυπο που κάνει τους ανθρώπους να τα βλέπουν και να τα θαυμάζουν.

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΣΤΟ ΒΑΡΟΥΣΙ

Στο Βαρούσι βρίσκονται οι περισσότερες και οι παλιότερες εκκλησίες της πόλης, και είναι χτισμένες η μία δίπλα στην άλλη. Οι εκκλησίες αυτές είναι:  ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ, ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΚΟΣΜΑ ΚΑΙ ΔΑΜΙΑΝΟΥ, ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ, ΑΓΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ, ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ, και του ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ,

ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Είναι ένας μικρός ναός με νεότερες προσθήκες. πιθανότατα χτίστηκε πριν οτο έτος 1588. Έχει τοιχογραφίες 17ου αιώνα, ενώ το τέμπλο του ανακαινίστηκε το 1839.

ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΚΟΣΜΑ ΚΑΙ ΔΑΜΙΑΝΟΥ

Βρίσκεται ΝΑ του φρουρίου. Έχει πολλές και ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες. Είναι όμως άγνωστο πότε χτίστηκε. Στο ναό μέσα υπάρχουν δύο παρεκκλήσια, του ΑΓΙΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΥ και ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ.

ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ

Βρίσκεται πίσω απ τον ναό της Παναγίας Φανερωμένης και μπροστά ακριβώς απ τις σκάλες που ανεβαίνουμε για το φρούριο είναι ο ναός του ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ. Οι τοιχογραφίες είναι επίσης ωραίες, και ούτε γι αυτόν δεν ξέρουμε πότε χτίστηκε ακριβώς.

ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Βρίσκεται δυτικά κοντά στο ναό του ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, του οποίου αποτελεί παρεκκλήσιο. Χτίστηκε το 1674. Έχει παλιές και καλές εικόνες.

ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ

Βρίσκεται προς την κορυφή του λόφου του φρουρίου και του προφήτη ΗΛΙΑ. Είναι μονόκλιτη βασιλική. Ο σημερινός ναός χτίστηκε το 1924. Ο αρχικός ναός χτίστηκε το 1766.

ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Βρίσκεται στην καρδιά του Βαρουσιού. Χτίστηκε το 1843. Έχει ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1845, ενώ εκεί φυλάσσονταν αρκετές εικόνες απ' το ναό του ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ. Επίσης υπάρχει παρεκκλήσιο του ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ όπου φυλάσσονται τα λείψανά του

ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ

Βρίσκεται στο Βαρούσι, στα νότια του φρουρίου.Το χτίσιμό της άρχισε το 1849 και τελείωσε το 1853.

ΑΓΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ

Βρίσκεται στο Βαρούσι ΝΑ του φρουρίου κι είναι ο μεγαλύτερος ναός μετά τον ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ. Το χτίσιμό του άρχισε το 1863 και τελείωσε το 1877. Γιορτάζει στις 21 Νοεμβρίου, γιορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου. Ήταν ο μητροπολιτικός ναός των Τρικάλων, σ αυτόν έγινε η δοξολογία στις 25 Αυγούστου το 1881 όταν η πόλη απελευθευρώθηκε απ' τους Τούρκους.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΑΚΑΦΛΙΑ

Οι περισσότεροι σήμερα όταν μιλάνε για τα Τρίκαλα, τους έρχεται στο μυαλό η φράση ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΣΤΑ ΔΥΟ ΣΤΕΝΑ ΣΚΟΤΩΣΑΝΕ ΤΟ ΣΑΚΑΦΛΙΑ. Δεν βγήκε τυχαία όμως αυτή η φράση. Αυτό συνέβη στα αλήθεια. Ήταν στα χρόνια του μεσοπολέμου, πριν γίνει η Μικρασιατική Καταστροφή, στα Τρίκαλα δέσποζε η φυσιογνωμία του μποεμ τύπου και καρδιοκατακτητή των γυναικών, του ξακουστού Σακαφλιά (φίλος της σάρκας).

Ο Σακαφλιάς ήταν ωραίος άντρας και στο παράστημα. Είχε όμως αναστατώσει όλους τους Τρικαλινούς με τις βλακείες του, ώσπου μια νύχτα του στήσανε καρτέρι στα σοκάκια του Βαρουσιού και τον μαχαίρωσαν. Με το θάνατό του ο Σακαφλιάς έγινε όλο και πιο διάσημος όσο περνούσαν τα χρόνια χάρης το τραγούδι του Βασίλη Τσιτσάνη. Γι αυτό και οι Τρικαλινοί αποκαλούνται καμιά φορά και ΣΑΚΑΦΛΙΑΔΕΣ.

ΤΟ ΒΑΡΟΥΣΙ ΣΗΜΕΡΑ

Σήμερα, η συνοικία Βαρούσι διατηρείται πολύ καλά έτσι ώστε να μπορούν να την επισκέπτονται οι επισκέπτες, να περπατάν στα στενά δρομάκια να βλέπουν τα σπίτια που είναι τόσο κοντά το ένα με το άλλο να τραβάν φωτογραφίες αν θέλουν και άλλα πολλά που μπορούν να κάνουν.Στα περισσότερα σπίτια στο Βαρούσι μένουν ακόμα άνθρωποι. Κάποιοι, μένουν σε σπίτια που ήταν παλιά και τα ανανεώσανε, ενώ άλλα είναι χτισμένα ακόμα και σήμερα. Χτίζονται με την ίδια αρχιτεκτονική που είναι τα προηγούμενα έτσι ώστε να κρατήσουν το παραδοσιακό στυλ.

Επίσης, υπάρχουν και μέρη όπου συχνάζουν και παιδιά μιλάνε, παίζουν είναι δηλαδή και  ο ιδανικός τόπος για τους νέους. Άλλο ένα μέρος όπου πηγαίνουν και μικροί  και μεγάλοι είναι τα ΜΑΝΑΒΙΚΑ. Βρίσκονται αρκετά κοντά στο Βαρούσι και υπάρχουν πολλές ταβέρνες, καφετέριες και μπαράκια. Είναι το πιο γνωστό μέρος διασκέδασης στα Τρίκαλα και αρέσει πολύ στους ανθρώπους να πηγαίνουν.