Γέφυρες των Τρικάλων
Μετάβαση στο τέλος των μετα-δεδομένων
Μεταφορά στην αρχή του μεταδεδομένων
 

Ο ΛΗΘΑΙΟΣ 

Ο Ληθαίος είναι ένα από τα τέσσερα ποτάμια των Τρικάλων και διασχίζει κατά μήκος την πόλη. Αποτελεί δεξιό παραπόταμο του Πηνειού και έχει μήκος 36 χλμ. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης των Τρικάλων ενώ την χωρίζει σε δυο τμήματα και οι όχθες του συνδέονται με 10 γέφυρες, οι μισές από τις οποίες είναι για πεζούς.Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΓΕΦΥΡΑ

Η Κεντρική γέφυρα  κατασκευάστηκε το 1886 από Γάλλους μηχανικούς και είναι μεταλλική. Έχει μήκος 31μ. και ύψος 6,30 μ. Τον Απρίλιο του 1941 οι Άγγλοι προσπάθησαν να την ανατινάξουν χωρίς επιτυχία. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και με το συντριβάνι που υπάρχει δίπλα της κοσμεί την πόλη προσδίδοντας παράλληλα μια γραφικότητα.

Η ΓΕΦΥΡΑ ΓΚΙΚΑ

Η γέφυρα Γκίκα κατασκευάστηκε το 1960-1961 από οπλισμένο σκυρόδεμα, έχει μήκος 170μ. και πλάτος 53μ. και είναι αμαξιτή. Σήμερα εξυπηρετεί  την πρόσβαση πολλών κατοίκων χωριών στην πόλη.

Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΤΕΛ

Η γέφυρα του ΚΤΕΛ είναι αμαξιτή και κατασκευάστηκε το 1980. Είναι τσιμεντένια και έχει τρεις λωρίδες κυκλοφορίας, έχει μήκος 35μ. και πλάτος 15,50μ. Το κόστος κατασκευής της ήταν 20.000.000 δρχ. Πριν γίνει αμαξιτή το 1960, είχε μήκος 32,00μ. και πλάτος 4,5μ. Το 1908 κατεδαφίστηκε και φτιάχτηκε η νέα μονότοξη γέφυρα.

Η ΚΡΕΜΑΣΤΗ ΠΕΖΟΓΕΦΥΡΑ

Η κρεμαστή πεζογέφυρα  κατασκευάστηκε το 1981 για εξυπηρέτηση των κατοίκων της βυζαντινής ομώνυμης εκκλησίας. Έχει μήκος 120μ. , πλάτος 2μ. και στηρίζεται σε 2 πυλώνες ύψους 16μ. ενώ το ύψος της από την κοίτη του ποταμού είναι 7μ. Είναι η 1η γέφυρα στην Ελλάδα που κατασκευάστηκε με ευθύγραμμα προτεταμένα καλώδια για την ανάρτηση του καταστρώματος.

Η ΤΟΞΩΤΗ  ΓΕΦΥΡΑ

Η τοξωτή γέφυρα, βρίσκεται περίπου 1χλμ. δυτικά της Πύλης και έχει κτιστεί το 1514 από τον Άγιο Βησσαρίωνα. Η γέφυρα αυτή ήταν η μοναδική ως το 1936 που συνέδεε τον κάμπο με την περιοχή του Ασπροποτάμου. Είναι μονότοξη με μήκος 67μ., πλάτος 2,05μ. και μέγιστο ύψος 30,50μ.


Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ

Η γέφυρα του Ασκληπιού, αποτελεί σημαντικό αξιοθέατο της πόλης των Τρικάλων. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης αρκετά κοντά στην κεντρική γέφυρα. Χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι ο ορειχάλκινος αδριάντας του Ασκληπιού που κοσμεί την πεζογέφυρα στο οποίο αξίζει να αναφερθούμε. Ο Ασκληπιός παριστάνεται με μακρύ χιτώνα και γυμνό στήθος, ενώ στο αριστερό του χέρι κρατεί ένα ραβδί στο οποίο είναι τυλιγμένο ένα φίδι (σύμβολο της ανανέωσης). Σίγουρα αν κάποιος διασχίσει την πεζογέφυρα του Ασκληπιού το πρωί θα την χαρακτηρίσει ως μια συνηθισμένη γέφυρα που εξυπηρετεί τους καθορισμένους σκοπούς, αν όμως την διασχίσει το βράδυ θα δει το πιο δημοφιλές στέκι των νέων στην πόλη μας.

Η ΓΕΦΥΡΑ ΚΑΛΑΤΡΑΒΑ

Η "στοιχιωμένη" γέφυρα Καλατράβα. Κοντά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ο Καλατράβα και οι παρεμβάσεις του στην Αθήνα είχαν γίνει μόδα σε όλη την Ελλάδα με αποτέλεσμα να εμπνευστούν και οι άνθρωποι της επαρχίας και να φτιάξουν μια γέφυρα στα πρότυπα του μεγάλου Ισπανού αρχιτέκτονα. Έτσι έφτιαξαν μια γέφυρα που στην ουσία ενώνει "το τίποτα με το πουθενά"!!! Άρχισαν να την χτίζουν, η γέφυρα είχε υψωθεί γρήγορα όμως άρχισε να γέρνει και έτσι εγκαταλείφθηκε νωρίς. ο εργολάβος που την είχε αναλάβει έφυγε εκτός Ελλάδας και μένει πια να μας θυμίζει την ματαιοδοξία μας. Το πόρισμα που εξέδωσε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, ήταν πως η έλλειψη συμπαγούς τοίχου, ο οποίος θα έπρεπε να φτάνει μέχρι και κάτω από την στάθμη της θάλασσας κατέστησε την γέφυρα ευάλωτη στα καιρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η "τρύπα" την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.