Τα δικά μας Άσπρα Σπίτια
Μετάβαση στο τέλος των μετα-δεδομένων
Μεταφορά στην αρχή του μεταδεδομένων
 
 Η ιστορία ξεκινάει περίπου 50 χρόνια πριν.

Τότε που τ' Άσπρα Σπίτια γνωστά ως "Παραλία Διστόμου" ήταν ένας μεγάλος ελαιώνας με κάποια σπίτια στην παραλία που ανήκαν σε Διστομίτες, οι οποίοι κατέβαιναν για μπάνιο αλλά και για την φροντίδα των ελιών. Το ελληνικό κράτος απαλλοτρίωσε την περιοχή προκειμένου η γαλλική εταιρεία Πεσινέ (Pechiney)  να δημιουργήσει εργοστάσιο παραγωγής αλουμινίου.

 Την 27η Αυγούστου 1960 η Ελληνική κυβέρνηση της Ε.Ρ.Ε. με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και η Γαλλική εταιρεία Πεσινέ (Pechiney) υπέγραψαν την σύμβαση για την λειτουργία του εργοστασίου.  Ο θεμέλιος λίθος μπήκε στις 7 Απριλίου 1963 και στις 11 φεβρουαρίου 1966 άρχισε να λειτουργεί το εργοστάσιο παραγωγής αλουμινίου με σταδιακή αύξηση της παραγωγής του.

Η εταιρεία που δημιουργήθηκε πήρε το όνομα Αλουμίνιο της Ελλάδος. Ανατέθηκε στον αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Δοξιάδη ο σχεδιασμός της πόλης που θα στέγαζε τους εργαζόμενους. Η βασική αρχιτεκτονική γραμμή που εφάρμοσε ο πρωτοπόρος αρχιτέκτονας για τον σχεδιασμό του οικισμού ήταν: λευκά σπίτια, αυστηρή ρυμοτομία και βλέμμα προς τη θάλασσα. Στο κέντρο της πόλης τοποθέτησε τα σχολεία και την κεντρική πλατεία με τα εμπορικά καταστήματα. Δίπλα στην πλατεία δεσπόζει ο πύργος των Άσπρων Σπιτιών, ένα κτίριο 11 ορόφων που στεγάζει γραφεία και κατοικίες.

Το όνομα ΑΣΠΡΑ ΣΠΙΤΙΑ που δόθηκε στη νέα πόλη βασίστηκε σε  αναφορές  ξένων αρχαιολόγων, συγγραφέων και στην εικονογραφημένη περιήγηση του αυστριακού Ludwig Salvator το 1870.

Αργότερα, δύο ακόμη επεκτάσεις τού οικισμού υπό την επίβλεψη των αρχιτεκτόνων Μ. Φωτιάδη, Χ. Λεμπέση και Π. Μασουρίδη, εξέλιξαν τη μορφή της κοινότητας που αποτελείται σήμερα από 1.072 κατοικίες σε μια έκταση 613 στρεμμάτων.

Κατοικίες σε σχέδια Φωτιάδη

Ο πρότυπος οικισμός διέθετε υποδομές που εξασφάλιζαν την αυτάρκειά του και μια πρωτόγνωρη ποιότητα ζωής στους κατοίκουςτου. Στα Άσπρα Σπίτια λειτούργησε ο πρώτος σταθμός βιολογικού καθαρισμού αστικών λυμάτων στην Ελλάδα. Στα Άσπρα Σπίτια δημιουργήθηκε το πρώτο τένις club της Ελλάδος.

Πρώτοι επίσημοι αγώνες για το κολυμβητικό τμήμα του ΜΕΔΕΩΝΑ με την ΙΤΕΑ

Δεκάδες σύλλογοι δημιουργήθηκαν με ποικιλία σκοπών και κατευθύνσεων. Οι άνθρωποι που κατέφτασαν σ' αυτό το κομμάτι γης μαζί με τα όνειρα για μια καλύτερη ζωή, μέσα από την ενασχόλησή τους με τους συλλόγους εξέφρασαν την ψυχή τους και κατοχύρωσαν  τις πολιτιστικές τους αξίες. Η μικρή πόλη απέκτησε προσωπικότητα, η δημιουργική απασχόληση των νέων ανθρώπων, η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου και η αναζήτηση προσωπικής έκφρασης και ολοκλήρωσης αποτέλεσε χαρακτηριστικό στοιχείο της ζωής στα Άσπρα Σπίτια.  Δημιουργήθηκε έτσι μια πολιτιστική ζωή που αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της τοπικής κοινωνίας.

Ξεκινώντας το πρόγραμμα click στην Ιστορία η μεγάλη αγωνία των μαθητών ήταν: "τί  ιστορία μπορεί να έχει ένας τόπος που δημιουργήθηκε 50 χρόνια πριν;"  Στην πορεία συναντήσαμε ανθρώπους που έζησαν στα Άσπρα Σπίτια και στην Αντίκυρα, συμμετείχαν στο κοινωνικό γίγνεσθαι,  ασχολήθηκαν με την πολιτιστική ζωή αυτού του τόπου, κατέγραψαν και ανέδειξαν την ιστορία του. Εντυπωσιαστήκαμε από τη γνώση τους και την αγάπη για τον τόπο. Αγαπήσαμε τον τόπο μας μέσα από τα δικά τους μάτια, νοιώσαμε την σημαντικότητά του, εμπνευστήκαμε από το πάθος τους. Καταλάβαμε ότι η προηγούμενη γενιά έχει συναίσθηση της ποιότητας ζωής που γεύτηκε και δημιούργησε. Η συμμετοχή στην πλούσια πολιτιστική και αθλητική δράση της περιοχής δημιούργησε μεταξύ τους  ισχυρούς  δεσμούς που εκδηλώνονται με εκθέσεις, εκδηλώσεις και ετήσιες συναντήσεις. 

Άποψη των Άσπρων Σπιτιών

Νοιώθουμε τυχεροί και περήφανοι που ζούμε σε μια περιοχή στην οποία αποτελεί παράδοση η προσπάθεια για βελτίωση της διαμονής και της ποιότητας ζωής. Γνωρίζοντας την ιστορία του τόπου νοιώθουμε μεγαλύτερη ασφάλεια για την ύπαρξή μας.  Νοιώθουμε αυτοπεποίθηση που ολοκληρώσαμε το πρόγραμμα και πιο σίγουροι να συνεχίσουμε τη ζωή μας σε αυτό τον τόπο βάζοντας το δικό μας λιθαράκι στην εξέλιξη του.

Ευχαριστούμε όσους μας βοήθησαν σ' αυτή μας την προσπάθεια.Την κ. Γεωργία Κωσταγιάννη, την κ. Πόπη Μαυρίκη, τον κ. Γιώργο Θεοχάρη, τον κ. Δημήτρη Τζουβάλη, τον κ. Γιάννη Καραβά, τον κ. Γιώργο Κούκιο που μας έστειλε σημαντικό κομμάτι του αρχείου του, το Λιμεναρχείο Ασπρων Σπιτιών, το "Αλουμίνιον της Ελλάδος", τους ανθρώπους του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού που μας έδειξαν τον τρόπο να δουλεύουμε και κυρίως τον κ. Θάνο Σίδερη που μας ενέπνευσε και στάθηκε δίπλα μας σε όλες τις δυσκολίες.