Το ζαχαροπλαστείο του Παπαπαρασκευά
Μετάβαση στο τέλος των μετα-δεδομένων
Μεταφορά στην αρχή του μεταδεδομένων
 

Με αφορμή το πρόγραμμα, τα παιδιά επισκέφθηκαν το εργαστήριο, πήραν συνεντεύξεις για την ιστορία του και παρακολούθησαν την παραγωγή των γλυκισμάτων.

Ιστορία του ζαχαροπλαστείου

Πότε ιδρύθηκε και από ποιόν;

Ιδρύθηκε το 1926 από τον Γεώργιο Παπαπαρασκευά, λειτουργεί μέχρι σήμερα και είναι το ζαχαροπλαστείο που έκανε γνωστή την πόλη της Ξάνθης για τα γλυκά της.

Ποια είναι η ποιότητα και οι μέθοδοι παραγωγής;

Κύριο μέλημα είναι η ποιότητα των πρώτων υλών και η χρήση παραδοσιακών μεθόδων παραγωγής. Το πνεύμα που διέπει την πολύχρονη λειτουργία της είναι το πάντρεμα των διαχρονικών αυτών άξιων και της συνεχούς δημιουργικότητας.

Λίγα πράγματα για τον Γεώργιο Παπαπαρασκευά;

Ιδρυτής της επιχειρήσεις είναι ο Γεώργιος Παπαπαρασκευάς ο οποίος ως πρόσφυγας από την ανατολική Θράκη (40 Εκκλησίες) ήρθε στην Ξάνθη το 1922, γνωρίζοντας το επάγγελμα του ζαχαροπλάστη, εργαζόμενος σε ζαχαροπλαστείο της περιοχής του. Μετά από μερικές περιπλανήσεις σε ζαχαροπλαστεία της Ξάνθης και αφού προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα που προκάλεσε η προσφυγιά άνοιξε το 1926 ένα δικό του ζαχαροπλαστείο και ξεκίνησε παρασκευάζοντας τα γλυκά που είχε μάθει (τρίγωνα κτλ.). Ο Γεώργιος Παπαπαρασκευάς ήταν πνεύμα ανήσυχο, εργατικός και διερευνητικός. Έκανε συνεχείς προσπάθειες για νέα προϊόντα με άριστη ποιότητα. Είναι ο πρώτος που καθιέρωσε το 1930 την καριόκα (ανώμαλα κτλ.) ως γλύκισμα στην Ξάνθη και κατ’ επέκταση σε όλη την Ελλάδα, αφού βελτίωσε τη ποιότητα της χρησιμοποιώντας αγνά υλικά. Η συνταγή της σοκολάτας είναι αποκλειστικά δική του έμπνευση.  Επίσης και το σαραγλί ήταν αυτός που το παρουσίασε σαν γλυκό σε ζαχαροπλαστείο και καθιερώθηκε πανελλαδικά. Μέχρι τότε το σαραγλι ήταν σπιτικό γλυκό και δεν πουλιότανε σε ζαχαροπλαστεία.

Η συνεχεία του ζαχαροπλαστείου…..

Μετά τον θάνατο του Γεωργίου Παπαπαρασκευά ανέλαβε η δεύτερη γενιά με αρχιτεχνίτη τον Στέλιο Αρσένη και υπεύθυνο στην διοίκηση και πώληση τον Δημήτριο Παπαγιαννοπουλο, οι οποίοι βοήθησαν στην επέκταση της επιχείρησης και αύξηση της παραγωγής διατηρώντας της ποιότητα των προϊόντων ακολουθώντας πιστά την παράδοση. Σήμερα έχει αναλάβει πλέον η τρίτη γενιά αφού τα παιδία τους έχουν μπει και αυτά ενεργά στην επιχείρηση, αξιοποιώντας τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και το εξειδικευμένο προσωπικό με την μακροχρόνια εμπειρία. Η μεταξύ τους άριστη συνεργασία καθώς και η επιμονή στην διατήρηση της παράδοσης και της ποιότητας αποτελούν τα μυστικά της επιτυχημένης πορείας της επιχείρησης.

Από πού είχατε τις συνταγές των γλυκών που φτιάχνετε;

 Τα προϊόντα μας είναι σταθερά και παρασκευάζονται με την παραδοσιακή συνταγή που μας κληροδότησε ο ίδιος ο Γ. Παπαπαρασκευάς ενώ η νέα γενιά εμπλουτίζει την παραγωγή και με νέα γλυκά βασιζόμενα πάντα στις ίδιες αρχές.

Πού βρίσκεται το εργαστήριο σας;

Το εργαστήριο έχει μεταφερθεί εδώ και δύο χρόνια σε νεόκτιστες εγκαταστάσεις στο Πετροχώρι Ξάνθης σε μια έκταση 5 στρεμμάτων με κτιριακές εγκαταστάσεις 1200τμ και σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό που ακολουθεί τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διαρρύθμιση των νέων χώρων και η προμήθεια του μηχανολογικού εξοπλισμού προγραμματίστηκε έτσι ώστε να υπάρξει η δυνατότητα αύξησης της δυναμικότητας, μείωση του κόστους παραγωγής, αύξηση της παραγωγικότητας και προστασία του περιβάλλοντος.

Ποια είναι τα γλυκά που παρασκευάζετε;

Τα παραδοσιακά γλυκά που έχουν κάνει πανελληνίως γνωστό το ζαχαροπλαστείο Παπαπαρασκευά και την Ξάνθη είναι η περίφημη καριόκα και το σαραγλί και αλλά σοκολατένια κεράσματα όπως ο νουγκάς, το πουράκι, το ανώμαλο και ο κουραμπιές. Επίσης παρασκευάζουμε και άλλα παραδοσιακά γλυκά όπως τα σιροπιαστά, μπακλαβά, κανταΐφι και εκμέκ κανταΐφι, μπαντεμ εσμέ, αμυγδαλωτά, τον κορμό με κρέμα βουτύρου, τη σοκολατίνα και πολλές πολλές ακόμα γλυκές νοστιμιές

.

Οι καριόκες

Ακούσαμε ότι μια εταιρία χρησιμοποιεί το περίσσιο παντεσπάνι στις καριόκες!

Ναι, αυτό είναι αλήθεια. Τα κομμάτια που δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε κάπου αλλού, τα ζυγίζουμε     και τα χρησιμοποιούμε αντί να ψήσουμε άλλο, μια και  το παντεσπάνι είναι το  βασικό συστατικό για τις καριόκες. Το ίδιο κάνουμε και με τη σοκολάτα. Το ξύσμα σοκολάτας και τη σοκολάτα από άλλα γλυκά την λιώνουμε και την χρησιμοποιούμε στη συνταγή της καριόκας. Υπάρχει βέβαια η φήμη πως κάποτε ό,τι δεν πουλούσαν και ότι δεν χρησιμοποιούσαν το έβαζαν στην καριόκα. Κατά την γνώμη μου, ένα σοβαρό μαγαζί δεν νομίζω πως θα έκανε κάτι τέτοιο. Παλιά ήταν διαφορετικά τα πράγματα, τώρα γίνονται μικροβιολογικοί έλεγχοι. Η κρέμα έχει διάρκεια ζωής 4-5 μέρες ενώ η καριόκα 45 μέρες.

Ζωντανά η παρασκευή της καριόκας

Κάντε διπλό κλικ στην εικόνα για να δείτε το βίντεο!

Το κέρασμα!

Ο κορμός

Ετοιμάζοντας τον κορμό!

Οι τούρτες

Διακοσμώντας την τούρτα!
Έτοιμη για αποστολή!

Άλλα γλυκίσματα

Παρακολουθήστε την παραγωγή τους!

Κάντε διπλό κλικ στην εικόνα για να δείτε το βίντεο!

Στη συσκευασία!

Εξοπλισμός και υλικά

                                      Και για το τέλος: Μια ευφάνταστη τούρτα!

 

Κάντε διπλό κλικ στην εικόνα για να δείτε το βίντεο!