Οι Πεταλιοί
Μετάβαση στο τέλος των μετα-δεδομένων
Μεταφορά στην αρχή του μεταδεδομένων
 

                                            Τα νησάκια των Πεταλιών

Η γραφική συστάδα των μικρών νησίδων, που αραδιάζονται νότια της Καλής Ακτής (Πόρτο Λάφια), απέναντι σχεδόν από τον όρμο του Μαρμαρίου, είναι γνωστή με το όνομα Πεταλιοί.

Πού βρίσκονται οι Πεταλιοί

Πολλές φορές θα ακούσουμε να ονομάζονται και Πεταλιές ή Πετάλια. Το όνομα διατηρήθηκε από την αρχαιότητα μέσω των αιώνων και ταυτίζεται με την ονομασία του μεγαλύτερου νησιού που ονομάζεται «Πεταλία». Οι Πεταλιοί είναι συνολικά δέκα νησάκια, από τα οποία τα έξι είναι μικρές βραχονησίδες ή σκόπελοι.

Το Μακρονήσι

Τα μεγαλύτερα από τα νησάκια καλύπτονται από αυτοφυή δέντρα, αγριελιές, κέδρους, παλιούρια, ρείκια κ.λ.π. Έχουν και αρκετές ήμερες ελιές, ενώ έχουν φυτευτεί και πολλά αμπέλια. Παράγουν λίγο σιτάρι, κριθάρι, κρασί, λάδι, καυσόξυλα και αγουρέλαιο. Στην αρχαία εποχή υπήρχε μεγάλος οικισμός στο Μεγάλο Νησί και στο Ξερονήσι, όπου βρέθηκαν ερείπια κτισμάτων. Από ίχνη κτισμάτων που υπάρχουν στο βυθό της διαχωριστικής θαλάσσιας λωρίδας μεταξύ των δύο μεγαλύτερων νησιών, φαίνεται ότι αυτά συνδέονταν κατά την αρχαιότητα μεταξύ τους.

Τα νησάκια των Πεταλιών: 

1.  Πεταλία ή Μεγάλο Πετάλι ή Μεγαλόνησος ή Πήγασος ή Ρώσα. Το μεγαλύτερο σε έκταση νησί στη συστάδα των Πεταλιών. Έχει έκταση 17 τετρ. χιλιόμετρα, μήκος ακτογραμμής 48 χιλιόμετρα και μέγιστο υψόμετρο 371 μέτρα. Η νησίδα έχει σχεδόν κυκλικό σχήμα και οι ακτές της είναι βραχώδεις. Μοναδική εξαίρεση ένας όρμος στα βορειοανατολικά, όπου υπάρχει προβλήτα, καθώς και μερικά οικήματα.

2.  Μικρό Πετάλι ή Χερσονήσι  ή Ξερονήσι ή Ξερό . Το δεύτερο σε μέγεθος νησί, βραχώδες, θαμνώδες και άνυδρο. Στο δυτικό μέρος του υπάρχει ομώνυμος οικισμός και εκκλησιά του Αγίου Νικολάου, που χρονολογείται από το 1849 . Κατά την παράδοση το νησάκι ενωνόταν παλιότερα μέσω γέφυρας με το Μεγάλο Πετάλι. Σήμερα τα δύο μεγαλύτερα νησιά των Πεταλιών χωρίζονται από στενό πορθμό 300 περίπου μέτρων.

3.  Τραγονήσι ή Τράγος. Νησάκι βραχώδες στα βόρεια και ενδιάμεσα των δύο μεγαλύτερων νησιών των Πεταλιών, όπου σχηματίζεται ασφαλές λιμάνι. Στο Τραγονήσι υπάρχει και φυσική πηγή νερού.

4.  Ποντικονήσι. Μικρή σκόπελος νότια του Τραγονησιού και ενδιάμεσα των δύο μεγάλων νησιών των Πεταλιών.

5.  Πράσο ή Πλατονήσι ή Πλατόνησο ή Πλατουράδα. Μικρό νησάκι, βραχώδες και άνυδρο, στο κέντρο της συστάδας.

Άποψη Πεταλιών από αεροπλάνο.

6.  Στρογγυλό ή Αυγό. Έρημο βραχονήσι, σχήματος αυγού, άνυδρο και άγονο. Είναι το βορειότερο  της συστάδας.

7.   Μακρό ή Μακρύ ή Μακρονήσι ή Μακρόνησος. Επιμήκης βραχονησίδα, ακατοίκητη και άνυδρη, νότια από το Αυγό και στα δυτικά της Λαμπερούσας.

8.  Λεμπερούσα ή Λαμπερούσα. Μικρή, βραχώδης, άνυδρη και ακατοίκητη νήσος Β.Α. της συστάδας και στα δεξιά του εισερχομένου στο κόλπο του Μαρμαρίου.

9.  Φούντας ή Φουντονήσι ή Φούντι. Μικρή νησίδα βόρεια της Μεγάλης Πεταλίας και στα αριστερά για τον καταπλέοντα τον κόλπο του Μαρμαρίου. Στο νησάκι αυτό τον Απρίλιο του 1913 τοποθετήθηκε ο πρώτος αυτόματος φάρος Άγκα στην Ελλάδα, που εκπέμπει κόκκινες εκλάμψεις 9 μιλίων.

10. Λουλούδα ή Λουλούδιο. Βραχώδης σκόπελος από ασβεστόλιθο και μάρμαρο ανατολικά και πολύ κοντά στο μεγάλο νησί "Πεταλία".

Τα νησάκια Πεταλιοί

Από τα βασιλικά κτήματα παραγόταν ο ευρωπαϊκής φήμης οίνος "CLOS PETALLIOI", που εξαγόταν στο εξωτερικό. Το 1915 ή 1916 ο διάδοχος Γεώργιος (Β’) πούλησε τα νησάκια στον εφοπλιστή Μαρή Εμπειρίκο, στους κληρονόμους του οποίου ανήκουν μέχρι σήμερα. Ο Εμπειρίκος το 1917 έκτισε έπαυλη στο Ξερονήσι, που αργότερα την παραχώρησε στον βασιλιά Παύλο.

Αεροφωτογραφία Πεταλιών

Σήμερα, ιδιαίτερα στο Μεγάλο Νησί, διαθέτουν ιδιοκτησίες ο εφοπλιστής Καρνέζης, ένας από τους γιους του Πάμπλο Πικάσο καθώς και άλλοι.

Οι μαθητές της Α' Γυμνασίου Μαρμαρίου:
      Γιαννοθανάσης Ευάγγελος                      Γουλέτα Σταυρούλα
      Ζέρβα Γαρυφαλλιά                                   Καρύκα Μαρία
      Σπανού Μαρίνα                                        Σφυρίδη Ευτυχία