Βαγία
Μετάβαση στο τέλος των μετα-δεδομένων
Μεταφορά στην αρχή του μεταδεδομένων
 

Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΒΑΓΙΑΣ

Της Ζωρζ Σαρή

Η υπόθεση

Όλα ξεκίνησαν με τις καλοκαιρινές διακοπές της Ζωής και των δυο της παιδιών, της Λίνας και του Αλέξη, μαζί με το φίλο τους Κλου, στην Αίγινα. Στο νησί πέρασε τα παιδικά της χρόνια η Ζωή και η επιστροφή εκεί σήμαινε πολλά γ’ αυτή. Σύντομα η παρέα μεγαλώνει: Μαζί με τον Αλέξη, τον Κλου και τη Λίνα βρίσκονται πια και η Ράνια με τη Σόφη, ενώ, όταν φτάνει στην Αίγινα η μεγάλη της παρέας, η Νικόλ, το καλοκαίρι αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Και αυτό γιατί η Νικόλ τούς αποκαλύπτει το σχέδιό της να βρουν έναν στοιχεία που θα έδινε απαντήσεις στον Χανς Σουλτς, έναν Γερμανό που έχασε τη μνήμη του, όταν πάτησε στην Αίγινα μια νάρκη την περίοδο της Κατοχής. Γρήγορα αποδεικνύεται ότι αυτό που ψάχνουν είναι ένας κρυμμένος θησαυρός από τη σκοτεινή αυτή εποχή! Με μοναδικά τους όπλα έναν χάρτη, ένα περίεργο σημειωματάριο και μερικές φωτογραφίες τα παιδιά προσπαθούν να εντοπίσουν το θησαυρό. Μετά από πολλές περιπέτειες, πολλά ταξίδια στο παρελθόν και αποκαλύψεις μυστικών, η παρέα φτάνει στη λύση του μυστηρίου και στον κρυμμένο θησαυρό που τους περίμενε σε μια δεξαμενή στο ναό της Αφαίας.   

Το εξώφυλλο του "Θησαυρού της Βαγίας"


 Στοιχεία για το βιβλίο

Με το «Θησαυρό της Βαγίας» πρωτοεμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα η Ζωρζ Σαρή, το 1969. Είναι το πρώτο βιβλίο της δημοφιλούς συγγραφέας και, όπως και τα υπόλοιπα που θα ακολουθούσαν, σε μεγάλο βαθμό αυτοβιογραφικό. Ξεκίνησε σαν ένα παιχνίδι με τα παιδιά της στις καλοκαιρινές τους διακοπές στη Βαγία της Αίγινας, όπου περνούσε τα καλοκαίρια της η συγγραφέας και σε όλη την παιδική της ηλικία. Πρωταγωνιστές εξάλλου του βιβλίου είναι τα ίδια τα παιδιά της, ενώ η Ζωή, η μητέρα τους, αποτελεί το μυθιστορηματικό πρόσωπο της ίδιας της Ζωρζ Σαρή. Οι αναμνήσεις της συγγραφέας από τις διακοπές της στην Αίγινα διαπνέουν όλο το βιβλίο, όπως επίσης και τα μηνύματα για τη φιλία και την αγάπη, που καθιστούν το «Θησαυρό της Βαγίας», ένα από τα πιο αγαπητά βιβλία της νεανικής λογοτεχνίας.
 

Ανέμελες στιγμές διακοπών της Ζωρζ Σαρρή και της οικογένειάς της στη Βαγία τον Σεπτέμβριο του 1934. (από το Ημερολόγιο 1912, Ένας χρόνος με τη Ζωρζ Σαρρή, εκδ. Πατάκη)
Η Ζωρζ Σαρρή στη μέση, στις καλοκαιρινές διακοπές στη Βαγία το καλοκαίρι του 1934. (Από το Ημερολόγιο 2012, Ένας χρόνος με τη Ζωρζ Σαρρή, εκδ. Πατάκη)

Το σπίτι στη Βαγία που περνούσε τα καλοκαίρια της η Ζωρζ Σαρή.

Η τηλεοπτική σειρά

Το 1985 προβλήθηκε στην ΕΡΤ, η τηλεοπτική σειρά «Ο θησαυρός της Βαγίας», βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Ζωρζ Σαρή. Γυρισμένο στο φυσικό περιβάλλον της Βαγίας, στην Αίγινα, εκεί που διαδραματίζεται και η ιστορία του βιβλίου, ολοκληρώθηκε σε έξι ημίωρα επεισόδια που προβάλλονταν κάθε Σάββατο.  Τη διασκευή και τη σκηνοθεσία είχε αναλάβει ο Δημήτρης Δημογεροντάκης, τη μουσική έγραψε ο Σταμάτης Σπανουδάκης και διευθυντής φωτογραφίας ήταν ο Συράκος Δανάλης. Πρωταγωνιστούσαν οι ηθοποιοί Άννα Γεραλή , Γιώργος Γεωγλερής , Τέλης Ζώτος , Ειρήνη Κουμαριανού , Νίκος Κούρος , Ελένη Μαυρομάτη , Νίνα Παπαζαφειροπούλου, Γιάννης Χειμωνίδης , Ουρανία Μπασλή. Μαζί τους τα παιδιά Ρίκος Ζερβόπουλος, Ευγενία Μανδραλή, Σταμάτης Μπιρσιμιτζόγλου, Γιώργος Παππάς, Μαρία Σκυλογιάννη και Κατερίνα Σώλου.

Κοντά στο σπίτι που γυρίστηκε η σειρά

Τίτλοι έναρξης της σειράς

 
Τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς έγιναν σε φυσικούς χώρους στην Αίγινα: στη Βαγία, στην Παληοχώρα, στην πόλη της Αίγινας, καθώς και στο ναό της Αφαίας. Η κ. Άννα Γεραλή, πρωταγωνίστρια της σειράς, μάς μίλησε για την εμπειρία της σειράς, μας αφηγήθηκε ευχάριστα περιστατικά και διάβασε ένα απόσπασμα από το βιβλίο! 
 

Η κ. Άννα Γεραλή, πρωταγωνίστρια του "θησαυρού της Βαγίας"Η κυριά Γεραλή θυμάται ...
Η κυρία Γεραλή διαβάζει


Η Ζωρζ Σαρή

Η Ζωρζ Σαρή

Η Ζωρζ Σαρή είναι μια από τις πιο γνωστές και πιο αγαπητές στο ελληνικό νεανικό αναγνωστικό κοινό ελληνίδες συγγραφείς. Η τελευταία από τις τρεις κόρες του Μικρασιάτη Σωκράτη Σαριβαξεβάνη και της Γαλλίδας Έμμα, γεννήθηκε το 1925 στην Αθήνα. Από μικρή την κέρδισε η αγάπη για το θέατρο:

«Θέλω να γίνω ηθοποιός. Όταν θα μεγαλώσω, θα παίζω στο θέατρο. Πόσες φορές μας το’χει πει η Ζωή. Όταν την πρωτογνώρισα, δεν ήξερα τι πάει να πει ηθοποιός, δεν μπορούσα να καταλάβω πώς γινόταν ένας μεγάλος να πηγαίνει στο θέατρο και να παίζει. Χρειάστηκαν μέρες πολλές για να χωνέψω το επάγγελμα που είχε διαλέξει η φίλη μου.

Το θέατρο, όπως το περιέγραφε η Ζωή, ήταν ένας πολύχρωμος, μαγικός κόσμος, σαν όνειρο που ζεις στον ξύπνο σου. Όταν όμως μου μιλούσε η μάνα μου με αγανάκτηση, γινόταν η κόλαση του σατανά.

-         Όξω από δω κι αλάργα τέτοια πράματα. Τι’ναι αυτά που σου λέει η Ζωή, τεμερούτικο, και την ακούεις; Θεατρίνα πάει να πει κακιά γυναίκα, πασαλειμμένη μπογιές, της μπομπής…»       

Σκηνή από το "Τελευταίο ψέμα", στο οποίο έπαιξε η Ζωρζ Σαρή.

Δάσκαλος της Ζωρζ ήταν ο Βασίλης Ρώτας, ενώ στα χρόνια της Κατοχής φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Ροντήρη. Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου ανέπτυξε πλούσια αντιστασιακή δράση, συμμετέχοντας στην Αντίσταση και στην ΕΠΟΝ. Το 1947 υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την Ελλάδα και να φύγει εξόριστη στο Παρίσι. Εκεί συνέχισε τις θεατρικές της σπουδές στη σχολή του Σαρλ Νιτλέν. Συγχρόνως γνώρισε και παντρεύτηκε τον Αιγυπτιώτη χειρούργο Μάρκελλο Καρακώστα, με τον οποίο απέκτησε δυο παιδιά.

«Ο Άρης κοιμάται. Ο Ανδρέας λίγο πιο πέρα, μελετάει στο γραφείο του. Σήμερα στο θέατρο έχουμε αργία. Καθισμένη στην πολυθρόνα μου διαβάζω και το μυαλό μου ξεφεύγει από τις αράδες του κειμένου. Τρέχει προς τα πίσω, θυμάται…

Σηκώνω το κεφάλι και κοιτάζω τον πίνακα με τα δυο ελάφια. Κλείνω τα μάτια. Σαν θολή οπτασία οι αναμνήσεις πλησιάζουν γοργά… Κι εγώ τις ακολουθώ… Κι ονειρεύομαι…

Κλείνω τα μάτια. Όλα τα χρώματα με πλημμυρίζουν. Είναι φωτεινά, καθάρια, σαν άστρα λαμπερά, σαν τις αναμνήσεις, σαν τα όνειρά μου, σαν τη ζωή μου… Κλείνω τα μάτια. Σαν ίσκιοι οι αναμνήσεις πλησιάζουν γοργά… Απρόσμενος τρελός χορός. Είναι ο χορός της ζωής.»

Το 1962 η Ζωρζ Σαρή, μαζί με την οικογένειά της, επιστρέφει στην Αθήνα. Εμφανίζεται στο θέατρο και στον κινηματογράφο, μέχρι το 1967, όταν η δικτατορία που επιβλήθηκε τη χρονιά εκείνη στη χώρα, την άφησε άνεργη. Το αποτέλεσμα ήταν να στραφεί στη συγγραφή.

Το πρώτο της βιβλίο ήταν ο «Θησαυρός της Βαγίας» (1969), το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία, ενώ αργότερα μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση. Ακολούθησαν πολλά βιβλία με ποικίλη θεματολογία, που απευθύνονται στο νεανικό κοινό, συγκινούν όμως όλες τις ηλικίες. Μαζί με την Άλκη Ζέη, την πιο στενή της φίλη και επίσης σπουδαία συγγραφέα, εισήγαγε ένα νέο ύφος γραφής, με μεγάλη απήχηση και πολλά κοινωνικά μηνύματα. «Με τα έργα της αποτέλεσε μια από τους πρώτους συγγραφείς που οδήγησαν στην απομάκρυνση της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας από τα πρότυπα του 19ου αιώνα, στα οποία κυριαρχούσε το προστατευτικό ύφος, ο ηθικοπλαστικός διδακτισμός και η προβολή ενός ιδεατού κόσμου. Η Ζωρζ Σαρή αντιμετώπισε το παιδί ως αυτόνομο άτομο με δική του προσωπικότητα και προέβαλε ήρωες ρεαλιστικούς. Παράλληλα άρχισε να εισάγει πολιτικά και ιστορικά θέματα σε βιβλία για παιδιά, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα η πολιτική σκέψη να μην αποτελεί πια προνόμιο μόνο των ενηλίκων», έγραψε η κριτική.

Έχει γράψει μυθιστορήματα για παιδιά και εφήβους, νουβέλες, θεατρικά παιδικά έργα και ιστορίες για μικρά παιδιά, ενώ έχει επίσης κάνει  δεκατέσσερις μεταφράσεις μυθιστορημάτων από τα γαλλικά. Όλα τα βιβλία της έχουν κάνει αρκετές επανεκδόσεις και μερικά από αυτά έχουν βραβευτεί. Το 1994 βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου για το έργο της «Νινέτ», καθώς και από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, ο οποίος τη βράβευσε ξανά το 1999. Επίσης το 1988 προτάθηκε για το βραβείο Χ.Κ. Άντερσεν. Ως ηθοποιός έχει βραβευτεί το 1960 με το βραβείο Β' Γυναικείου ρόλου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τη συμμετοχή της στην ταινία «Έγκλημα στα παρασκήνια».

Μυθιστορήματα

Ο Θησαυρός της Βαγίας (1969), Το Ψέμα (1970), Όταν ο Ήλιος… (1971), Κόκκινη κλωστή δεμένη… (1974), Τα γενέθλια (1977), Τα στενά παπούτσια (1979), Οι νικητές (1983), Τα Χέγια (1987), Το παραράδιασμα (1989), Κρίμα κι άδικο (1990), Nινέτ (1993), Zoυμ (1994), E.Π. (1995), Μια αγάπη για δύο (με την Αργυρώ Κοκορέλη, 1996), Ο Χορός της ζωής (1998), Σοφία (2000), Κλειστά Χαρτιά (με την Μελίνα Καρακώστα, 2001), Ο Κύριός μου (2002), Τότε... (2004), Γράμμα από την Οδησσό (2005), Το προτελευταίο σκαλοπάτι (2009)

Παιδικά

Το κουμπί και μια βελόνα (2010), Το γαϊτανάκι (1973), Ο Φρίκος ο Κοντορεβυθούλης μου (1980), Η σοφή μας η δασκάλα (1982), Η κυρία Κλοκλό (οκτώ βιβλία) (1986-1987), Ο Τοτός και η Τοτίνα (οκτώ βιβλία, 1988 - 1990), Ο Αρλεκίνος (1993), Η Πολυλογού (1993),

Νουβέλα

Η αντιπαροχή (1989)

Θεατρικά

Το τρακ (1988)

Φιλμογραφία

Το τελευταίο ψέμα (1958), Ο άνθρωπος του τραίνου (1958), Έγκλημα στα παρασκήνια (1960), Φαίδρα (1962), Φεύγω με πίκρα στα ξένα (1964), Προδοσία (1964), Το μπλόκο (1965), Το νησί της Αφροδίτης (1969), Χάππυ νταίη [Happy day] (1976), Ελευθέριος Βενιζέλος 1910-1927 (1980), Γενέθλια πόλη (1987)

ΥΓ: Την ώρα που ετοιμαζόταν η παρούσα εργασία για το "Θησαυρό της Βαγίας", η Ζωρζ Σαρή μάς άφησε μόνους, με τα αγαπημένα της βιβλία, τους ήρωες και τις περιπέτειές τους να μας κρατούν συντροφιά. Καλό ταξίδι κυρία Ζωρζ και σας ευχαριστούμε εμείς τα παιδιά που τόσο αγαπήσατε και τόσο σας αγάπησαν!