Παραδοσιακή κουζίνα
Μετάβαση στο τέλος των μετα-δεδομένων
Μεταφορά στην αρχή του μεταδεδομένων
 

Οι Κρηνίδες και η ευρύτερη περιοχή τους αποτέλεσαν τόπο εγκατάστασης προσφύγων από τη Μικρά Ασία. Στην περιοχή μας κατοίκησαν Βλάχοι, Σαρακατσάνοι, Ανατολικοθρακιώτες, Μικρασιάτες από τα δυτικά παράλια, Καππαδόκες.
Αν όμως ρωτήσει κάποιος ποια "φυλή" χαρακτηρίζει την περιοχή, χωρίς δεύτερη σκέψη η απάντηση που θα πάρει είναι: οι Πόντιοι! Είναι αυτοί που έχουν δώσει τελικά το ιδιαίτερο χρώμα της περιοχής με την κουλτούρα τους: γλώσσα, έθιμα, χοροί. Από όλα αυτά εκείνο που βρίσκεται σε καθημερινή σχεδόν χρήση είναι το φαγητό. Οι ποντιακές συνταγές είναι βασικό κομμάτι της κουλτούρας κάθε ποντιακής οικογένειας. Κάθε πόντια νοικοκυρά αρέσκεται να την επιβραβεύουν για τη μαγερική τέχνη της. Εμείς, αποφασίσαμε να κινηματογραφήσουμε μια απλή συνταγή από τον Πόντο, γνωστή σε όλους τόσο στη νηστίσιμη όσο και στην αρτήσιμη μορφή της (με προσθήκη τυριού φέτας): το "χαβίτς". Η συνταγή είναι η ακόλουθη.

Ποντιακή Συνταγή Χαβίτς

Υλικά

  • ½ Φλυτζάνι βούτυρο
  • ¾ κιλού καλαμποκίσιο αλεύρι
  • Αλάτι
  • 3 Φλυτζάνια χλιαρό νερό

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο. Βάζουμε λίγο από το λιωμένο βούτυρο σε ένα μπολάκι. Στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό και το αλάτι. Ρίχνουμε το αλεύρι λίγο-λίγο και συγχρόνως ανακατεύουμε. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένα πηχτό μείγμα. Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα. Προσθέτουμε από πάνω το λιωμένο βούτυρο. Το φαγητό είναι έτοιμο!!!
Καλή σας όρεξη!

Για να δείτε το video της συνταγής πατήστε εδώ.