Αθλητική ιστορία των Τρικάλων
Μετάβαση στο τέλος των μετα-δεδομένων
Μεταφορά στην αρχή του μεταδεδομένων
 

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Γενίκα ο αθλητισμός είναι η συστηματική σωματική καλλιέργεια και δράση με συγκεκριμένο τρόπο, ειδική μεθοδολογία και παιδαγωγική με σκοπό την ύψιστη σωματική απόδοση, ως επίδοση σε αθλητικούς αγώνες. Παράλληλα ο αθλητισμός είναι ένας κοινωνικός θεσμός ο οποίος αντικατοπτρίζει τη δεδομένη κοινωνία και τον πολιτισμό της. Για παράδειγμα στην Αρχαία Ελλάδα,ο αθλητισμός στην Αθήνα θεωρούταν κοινωνικό και πολιτισμικό αγαθό, ενώ αντίθετα στη Σπάρτη χρησιμοποιούνταν για την στρατιωτική εκπαίδευση.

Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ

Η πόλη μας ,τα Τρίκαλα Θεσσαλίας, έχουν μεγάλη ιστορία στον χώρο του αθλητισμού από τα παλιά χρόνια. Ήδη η περίοδος μετά από την απελευθέρωση θα βρει τις ελληνικές πόλεις σε μια προσπάθεια ανάτασης. Η οικονομική, κοινωνική και πνευματική ζωή των Τρικάλων, μετά το 1881, η πόλη γενικότερα, ανασυντάσσεται και παρουσιάζει σημαντική εξέλιξη. Στο πεδίο δε του πολιτισμού και του αθλητισμού όπως θα καταγράψει και η νεότερη ιστορία, η πόλη μας ανάδειξε λαμπρούς αθλητές και δραστήριους συλλόγους. Η ώθηση και η ανάπτυξη που σημειώθηκαν στον αθλητικό τομέα ήταν τόσο αξιόλογες που ανέδειξαν τα Τρίκαλα σε ένα σημαντικό αθλητικό κέντρο της νεότερης Ελλάδας.

Στις 22 Απριλίου του 1896 η εφημερίδα "Αναγένησις" σε άρθρο της αναφέρει "...είναι ντροπή στην πόλη μας, την τέταρτη κατά πληθυσμού του Βασιλείου, να μένει άνευ Γυμναστικού συλλόγου ...". Την ίδια χρονιά ιδρύεται ο Γυμναστικός Σύλλογος Τρικάλων.

Η δεκαετία του 1950 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η δεκαετία της πρώτης υποδομής. Τη χρονιά αυτή εγκαινιάζεται το στρατιωτικό Στάδιο των Τρικάλων και την ίδια χρονιά διοργανώνονται στα Τρίκαλα οι πρώτοι μεταπολεμικοί αγώνες στίβου. Μία νέα περίοδος για τον τρικαλινό αθλητισμό είχε αρχίσει .

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ Α.Ο.ΤΡΙΚΑΛΑ

Από το 1960 και μετά είναι μία εποχή ακμής και ανόδου .Το τρικαλινό ποδόσφαιρο ζει στιγμές δόξας, όταν το 1964 ο Α.Ο. ΤΡΙΚΑΛΑ, που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση, το 1963, των ιστορικών σωματείων Αχιλλέα και ΑΕΤ (Αθλητική Ένωση Τρικάλων ), ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Α' Εθνική κατηγορία. Από τις τάξεις του ξεπηδούν σπουδαίοι ποδοσφαιριστές που πρωταγωνιστούν για χρόνια σε όλα τα πρωταθλήματα. Ο Α.Ο. ΤΡΙΚΑΛΑ είχε στο "δυναμικό" του τον Σωτήρη Καλαντζή και τον Παύλο Μπεβενίου τους οποίους τους χαρακτήριζαν και ως ''Κορυφαίοι των γηπέδων'' και συνέχιζαν την καλή τους πορεία. Ο Σωτήρης Καλαντζής γεννήθηκε το 1945 και σε ηλικία 13 ετών υπολογιζόταν ως βασικός της ΑΕΤΠαύλος Μπεβένιος γεννήθηκε και αυτός το 1945. Τα Τρίκαλα πρωτοπορώντας και στον μεταγραφικό τομέα υπογράφουν συμβόλαιο με τον Λάζαρο Ράντοβιτς και γίνονται η πρώτη ομάδα που αγοράζει ξένο ποδοσφαιριστή στην ιστορία. Ο Ράντοβιτς αγωνίστηκε στον ΑΟΤ την περίοδο 1964-1965.

Απόκομα εφημερίδας του 1963

Το νέο εμβλημα της ομάδας μετά τη συγχώνευση

Η φανέλα του Σωτήρη Καλαντζή

Η ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ Α.Σ.ΤΡΙΚΑΛΑ 2000

Ο Α.Σ.ΤΡΙΚΑΛΑ ιδρύθηκε στις 13-09-1999 μετά από συνεργασία δύο ιστορικών Τρικαλινών συλλόγων, του Δαναού και του Σπόρτιγκ .Τα δύο αυτά σωματεία ανέδειξαν σπουδαίους καλαθοσφαιριστές, αρκετοί εκ των οποίων έκαναν σπουδαία καριέρα αλλά και φόρεσαν την φανέλα της εθνικής μας. Ανάμεσα τους οι Ευθύμης Ρεντζιάς, Γιάννης Μυλωνάς, Βαγγέλης Πουλιανίτης κ.α. Ο Ευθύμης Ρεντζιάς έχοντας παίξει σε Ελλάδα, Ευρώπη και Ν.Β.Α είναι από τους πιο σπουδαίους αθλητές των Τρικάλων αλλά και της Ελλάδας. Ο κ.Ρεντζιάς με ύψος 2,17m είναι ένας πανύψηλος αθλητής αλλά και με αυτό δικαιολογείται και το νούμερο των παπουτσιών που φορούσε  ''Νο 52,5''. Ο Α.Σ.ΤΡΙΚΑΛΑ την περίοδο 2007-2008 κατάφερε να γίνει η πρώτη ομάδα του Νομού μας που ανήλθε στην Α1 κατηγορία.

Η φανέλα του Ευθύμη Ρεντζιά στην Barcelona B.C.

Η φανέλα του Ευθύμη Ρεντζιά στους Denver Nuggets

ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Το Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων βρίσκεται στην νότια πλευρά της πόλης Τρίκαλα και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα επαρχιακά στάδια. Το στάδιο είναι έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας Α.Ο.ΤΡΙΚΑΛΑ. Αποτελείται από δύο εξέδρες και ένα μόνο πέταλο στην ανατολική πλευρά του. Η Νότια εξέδρα είναι σκεπαστή και επενδυμένη με πλαστικά καθίσματα στα χρώματα της ομάδας αλλά και πολυτελή καθίσματα επισήμων. Το Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων ιδρύθηκε το 1950 ενώ έχει αγωνιστικό χώρο με φυσικό χλοοτάπητα και συνολική χωρητικότητα 14000 φιλάθλων.

Το Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων μετά από την ανακαίνισή του

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑΔΙΟΥ

Στις εγκαταστάσεις του χώρου του σταδίου περιλαμβάνονται:

α) Στίβος, επιστρωμένος με ταρτάν 8 διαδρόμων

β) Τέσσερα σκάμματα αλμάτων

γ) Κλειστή αίθουσα στίβου 100 μέτρων με 5 διαδρόμους

δ) Αίθουσα δύναμης

ε) Αίθουσα ενόργανης γυμναστικής

στ) Βοηθητικό γήπεδο ποδοσφαίρου

ζ) Αποδυτήρια, κυλικείο, ιατρικός σταθμός