Πολιτιστικά
Μετάβαση στο τέλος των μετα-δεδομένων
Μεταφορά στην αρχή του μεταδεδομένων
 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Για να ασχοληθεί κανείς με πολιτιστικά ζητήματα πρέπει να έχει τη θέληση να παράγει πολιτισμό και να το κάνει δίχως αντάλλαγμα και χρηματικά οφέλη. Αρχικά στην περιοχή μας οι άνθρωποι ασχολούνταν με την αλιεία και τη γεωργία. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις μέχρι τη δεκαετία του '60 ήταν μόνο οι γάμοι, τα βαφτίσια και οι ποδοσφαιρικοί αγώνες. Από την εγκατάσταση των Γάλλων και του εργοστασίου του ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ στην περιοχή μας άλλαξε ο τρόπος ζωής όλων των ντόπιων. Άρχισε μια νέα πολιτιστική εποχή για την περιοχή μας. Δημιουργήθηκαν κινηματογράφοι, κέντρα διασκέδασης και διάφοροι ψυχαγωγικοί και αθλητικοί σύλλογοι. Στη συνέχεια συγκροτήθηκαν θεατρικές ομάδες, πολιτιστικοί σύλλογοι και καθιερώθηκαν γιορτές και εκδηλώσεις που γιορτάζονται μέχρι και σήμερα.

Σύλλογοι

  Οι σύλλογοι, στην εποχή που ζούμε, επιτελούν το καλύτερο έργο για να μείνουμε ενωμένοι και να ξεπερνάμε κάθε είδους πρόβλημα.. μας χαρίζουν την ομαδικότητα και αυτή με τη σειρά της μας ωθεί να στηρίζουμε και να βοηθάμε τον άλλον, όχι μόνο υλικά, αλλά κυρίως ψυχικά... .
  Ο κάθε σύλλογος προσφέρει διαφορετικές δραστηριότητες όμως όλοι έχουν σκοπό την καλλιέργεια του πνεύματος του ατόμου και προκειμένου να το πετύχουν πραγματοποιούν εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του χρόνου. Έτσι όλο και περισσότερα άτομα γίνονται μέλη και με αυτόν τον τρόπο είναι μονίμως σε εγρήγορση. Δραστηριοποιούνται, πάνε σε άλλα μέρη για να αναδείξουν το ταλέντο τους και τις περισσότερες φορές τους απονέμονται βραβεία. Τέλος,  οι σύλλογοί μας χωρίζονται σε αθλητικούς και ψυχαγωγικούς όπως ο Αθλητικός Σύλλογος «Μεδεών» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αντίκυρας. 

“Μεδεών”

Πρόκειται για Αθλητική και Ψυχαγωγική Λέσχη, η οποία ιδρύθηκε στις 11 Ιουλίου του 1965 από εργαζόμενους στην εταιρεία “ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ” .
  Όπως αναφέρεται στο δεύτερο άρθρο του καταστατικού της, σκοποί της λέσχης ήταν  η ανάπτυξη των αθλητικών δραστηριοτήτων εν γένει και ειδικότερα των τμημάτων ποδοσφαίρου, πετοσφαίρισης, καλαθοσφαίρισης, επιτραπέζιας αντισφαίρισης, θαλάσσιου σκι και ιστιοπλοΐας, καθώς και η ψυχαγωγία και η εν γένει ηθική και πνευματική ανάπτυξη των μελών της μέσω ποικίλων καλλιτεχνικών, πνευματικών και μορφωτικών εκδηλώσεων, εκδρομών, διαλέξεων και κινηματογραφικών προβολών.Ουσιαστικά είναι ο πρώτος σύλλογος, η πρώτη, μη συνδικαλιστική, ένωση προσώπων που ιδρύεται ταυτόχρονα με την εγκατάσταση του προσωπικού στη νεόδμητη πολιτεία των Άσπρων Σπιτιών. Η Λέσχη στεγάστηκε, εξ’ αρχής, στο κτήριο της οδού Νηρέως, δίπλα στη θάλασσα, όπου μέχρι και σήμερα λειτουργούν τα γραφεία της. 

Διαγωνισμός σκάκι 1960-1970.
Ομάδα ποδηλασίας 1970.
Αγώνες Κολύμβησης

Λίγα λόγια που έχουν καταγράψει τα μέλη της λέσχης, στην αρχή της ίδρυσής της είναι τα ακόλουθα  <<Η μικρή μας πόλη ψάχνει να βρει τον εαυτό της. Δημιουργημένη ξαφνικά, από ανθρώπους που ήρθαν από τις τέσσερεις άκρες του ορίζοντα, δεν έχει ακόμα την συνοχή, την ενότητα που έχουν άλλες πόλεις και χωριά. Είναι άθροισμα μονάδων μα δεν είναι ακόμα σύνολο. Κάποτε θα γίνει. Θ’ αποκτήσουμε με τον καιρό ένα αίσθημα συγγενείας, ο καθένας προς τους άλλους. Θα αισθανθούμε, οι Ασπροσπιτιώτες, με τον καιρό, πως έχουμε διαφορές από τους κατοίκους άλλων πόλεων, άλλων χωριών. Διαφορές στον τρόπο ζωής, στις συνήθειες … Κι αυτό θα μας δώσει συναίσθηση της οντότητας μας. Μα για ν’ αποκτήσουμε μια οντότητα δεν είναι αρκετή η βιολογική μας ύπαρξη. Χρειάζεται η πόλη μας ν’ αποκτήσει τον «πολιτισμό» της. Ν’ αποκτήσει δηλαδή μια πνευματική και καλλιτεχνική δραστηριότητα, χωρίς τις οποίες δεν θα ξεπεράσουμε ποτέ το όριο του βιολογικού οργανισμού. Η ύπαρξη του οικονομικών προϋποθέσεων δεν μπορεί παρά να διευκολύνει αυτές τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Θέλω μ’ αυτό να πω ότι το γεγονός πως όλοι οι κάτοικοι αυτής της πόλεως έχουν εξασφαλισμένο τον επιούσιό τους, ότι δεν έχουν το άγχος της αύριον, κάνει δυνατό ν’ απασχοληθούν και με κάτι άλλο από τον αγώνα της επιβιώσεως. Αυτό το «κάτι άλλο», αυτή την υπερύψωση του ανθρώπου πιο ψηλά από την φυσιολογική του ύπαρξη, ελπίζω πως γρήγορα θα την φθάσουμε. Και λέω ελπίζω γιατί αν αυτό δεν συμβή τα συμπεράσματα θα ‘ναι πικρά… Θα πρέπει σιγά – σιγά να βγει ο καθένας από το εγωκεντρικό καβούκι και ν’ ανταλλάξει το πνεύμα του με το πνεύμα των άλλων, να μιλήσει για το γούστο του και να γνωρίσει το γούστο των άλλων. Πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε ότι για να πάρουμε από τους άλλους πρέπει και μείς να δώσουμε κάτι. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και δικαιώνεται η ύπαρξη της Λέσχης «Μεδεών». Μ’ αυτές τις σκέψεις ξεκινήσαμε, εδώ και ένα χρόνο, για να δώσουμε στη Λέσχη μας μιαν υπόσταση τέτοια που να γίνει, με τον καιρό, η ψυχή της μικρής μας πόλης. Το έργο είναι μεγάλο και μακρόπνοο. Χρειάζεται πολλούς ανθρώπους και πολύ καλή θέληση. Είναι απαραίτητο όλοι όσοι αισθανόμαστε την ανάγκη να ζήσουμε σαν άνθρωποι πολιτισμένοι και όχι απλώς σαν πεπτικοί σωλήνες, να δώσουμε λίγο από τον ελεύθερο καιρό μας, να δώσουμε τις γνώσεις μας και την καλή μας θέληση για ν’ αποκτήσουν τ’ Άσπρα Σπίτια τις πολιτισμικές εκδηλώσεις τους και ψυχαγωγία ποιότητος. Τα πρώτα βήματα της Λέσχης μας είναι ενθαρρυντικά. Αποδείχτηκε ότι οι αντικειμενικοί σκοποί είναι πραγματοποιήσιμοι και το κοινό είναι καλός δέκτης για την ψυχαγωγία ποιότητος. Πρέπει λοιπόν να συνεχίσουμε. Αν το όφελος που θα προκύψει γίνει κατανοητό από όλους μας, ασφαλώς δεν θα μας λείψει η βοήθεια στην προσπάθειά μας αυτή. Και από την μέχρι σήμερα πορεία βλέπω με βεβαιότητα ότι η ιδέα κερδίζει έδαφος. >>
Κάτι ακόμη, που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι από το 1965 μέχρι το τέλος της δεκαετίας του '70, που συντελέστηκε η δημιουργία πολιτιστικών, εθνικοτοπικών και άλλων συλλόγων, ο ΜΕΔΕΩΝ αποτέλεσε τον μοναδικό φορέα πολιτιστικής παρέμβασης στο χώρο των Άσπρων Σπιτιών και της Αντίκυρας. Επιπρόσθετα, η Λέσχη  λειτούργησε για δύο δεκαετίες δανειστική βιβλιοθήκη διαθέτοντας σημαντικούς τίτλους στα ράφια της. Η Λέσχη “Μεδεών” εξακολουθεί να λειτουργεί χάρη στο μεράκι και την προσφορά των μελών της .
Κάτι πραγματικά αξιοσημείωτο είναι ότι η ομάδα υδατοσφαίρισης του συλλόγου μας κατέκτησε το πρωτάθλημα το 1974 καθώς και σε εφημερίδες δημοσιεύθηκε το παρακάτω από μέλος της ομάδας "Η ομάδα της υδατοσφαίρισης αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδος στη Γ' κατηγορία κι ύστερα από αυτό ανήλθε στη Β' κατηγορία".

Αγώνας πετοσφαίρησης 1997.
Αγώνες κολύμβησης 2009.
Ιστιοπλοΐα 2011.

Εξωραϊστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος Αντίκυρας”

  Ο  Εξωραϊστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος Αντίκυρας δημιουργήθηκε το 1979 από κατοίκους της Αντίκυρας -στην πλειοψηφία τους εργαζομένους στο “ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ”. Στα ιδρυτικά μέλη περιλαμβάνονται και μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου της εποχής.
  Σκοπός του συλλόγου είναι η προαγωγή του πολιτισμού στο χώρο της Αντίκυρας με πλήθος εκδηλώσεων όπως: θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, κεραμικής, γελοιογραφίας, μουσικές εκδηλώσεις, εκδηλώσεις λόγου κλπ. Σ'αυτού του είδους τις εκδηλώσεις γίνεται πάντα προσπάθεια για ανάδειξη και προβολή των ντόπιων καλλιτεχνών. Στο σύλλογο της Αντίκυρας λειτουργούν, για παιδιά και ενήλικες, τμήματα παραδοσιακού και μοντέρνου χορού, εκμάθησης μουσικών οργάνων, γυμναστικής κτλ.
  Πρόσφατα, δημιουργήθηκε και μια άλλη κοιτίδα πολιτισμού, η “Λαϊκή Ακαδημία Γραμμάτων, Τεχνών και Παράδοσης”, η οποία ξεκινάει με τους εξής στόχους: ενθάρρυνση, ενίσχυση και προαγωγή μελέτης και έρευνας σε πνευματικά και καλλιτεχνικά θέματα, διάδωση του ελληνικού πνεύματος, ηθών, εθίμων, μουσικής, τεχνών καθώς επίσης ανάδειξη και διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
  Θεωρητική και πρακτική επιμόρφωση των νέων στις καλές τέχνες, ανάδειξη της τέχνης του κινηματογράφου ως αναπόσπαστο στοιχείο πολιτισμού, ανάδειξη κια προβολή της ελληνικής κουζίνας και των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, είναι μερικοί ακόμα στόχοι του συλλόγου.

Εκδόσεις

  Δεν είναι λίγες οι εκδόσεις που αποτελούν κομμάτι του πολιτιστικού τομέα του τόπου μας. Ονομαστικά οι εκδόσεις μας είναι οι εξής: "Άσπρη πολιτεία", το περιοδικό "Εμβόλιμον", "Το εργοστάσιό μας", η "Εργατική Ένωση", "Το γράμμα της ποιότητας" καθώς και το "AL Επιθεώρηση-REVUE". Από αυτά ,  μόνο το "Εμβόλιμον" συνεχίζει να τυπώνεται κάθε μήνα. Ακολουθούν λίγα λόγια για την κάθε έκδοση .

"AL ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ-REVUE"

   Το περιοδικό "AL ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ-REVUE" εκδόθηκε σαν διμηνιαίο και στη συνέχεια σαν τριμηνιαίο το 1967. Εκδότης ήταν η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Β.Ε.Ε.. Η έκδοση ήταν δίγλωσση, ελληνικά και γαλλικά, στο αριστερό και δεξιό μισό της κάθε σελίδας αντίστοιχα. Η συγκρότηση της ύλης του κάλυπτε, κατά βάση, την πληροφόρηση του προσωπικού της, της επιχείρησης και των κατοίκων της περιοχής σε γεγονότα κοινωνικού ενδιαφέροντος του χώρου, με πολλές φωτογραφίες, και τη γνωριμία του ελλαδικού χώρου μέσα από την ιστορία και την περιήγηση. Κατά καιρούς αναδημοσιεύτηκαν κείμενα ελλήνων λογοτεχνών και λογοτεχνικές συνεργασίες εργαζομένων και μαθητών.

"ΑΣΠΡΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ" 

Η έλλειψη ενός φορέα δημοσιότητας με τοπικό χαρακτήρα δημιούργησε το φαινόμενο να ενημερώνονται οι κάτοικοι των Άσπρων Σπιτιών από τρίτους για το τι συνέβαινε στο σπίτι τους. Με τη σκέψη αυτή δημιουργήθηκε η εφημερίδα '' Άσπρη Πολιτεία '' η οποία κυκλοφόρησε από το 1978 έως το 1992 και συντασσόταν από μια επιτροπή και αποτέλεσε τη συνέχεια του περιοδικού
''AL ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ-REVUE''.
Στις στήλες της κάθε δεκαπενθήμερο οι αναγνώστες έβρισκαν την ειδησεογραφία που αφορούσε την περιοχή, κοινωνικά νέα, αθλητικά, τις δραστηριότητες των διαφόρων συλλόγων και σχολικά νέα. Επίσης, προγράμματα κινηματογράφου και εκδηλώσεων, καθώς και μικρές αγγελίες και γενικά οτιδήποτε αφορούσε τη ζωή γύρω από τα Άσπρα Σπίτια και την Αντίκυρα. Αυτή η γεωγραφική τοποθέτηση του περιοδικού, έδωσε και τον τίτλο του, αφού ο θρύλος αναφέρει ότι η Βασίλισσα Άσπρη έχει χτίσει το βασίλειό της σ' αυτόν τον χώρο και το παλάτι της καθρεπτιζόταν στα νερά του κόλπου της Αντίκυρας.

''ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΜΑΣ''

   Ένα ακόμη περιοδικό που εκδόθηκε στα Άσπρα Σπίτια ήταν '' Το εργοστάσιό μας '' το οποίο απετέλεσε ένα ενδοεργοστασιακό πληροφοριακό δελτίο για το προσωπικό του ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ της Ελλάδος. Η έκδοσή του ξεκίνησε το 1978 και κυκλοφόρησε  ανελλιπώς για είκοσι έτη. Συντασσόταν από μία επιτροπή εργαζομένων , με ανταποκριτές από τα διάφορα τμήματα  του εργοστασίου. Η έκδοση ήταν μηνιαία. Μπορείτε να δείτε τη συλλογή στον παρακάτω σύνδεσμο:
aluminium

"ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ"

 Η εφημερίδα "ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ" εκδόθηκε πρώτη φορά το 1983 και λειτούργησε σαν δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στο διοικητικό συμβούλιο του σωματείου " Ένωση Εργαζομένων στο Αλουμίνιο της Ελλάδος" και στα μέλη του, αλλά ταυτόχρονα εξυπηρέτησε και την αναγκαιότητα της ενημέρωσης των κατοίκων της περιοχής γύρω από τις θέσεις του σωματείου. Συντασσόταν από επιτροπή εργαζομένων.

"ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ"

Το έντυπο "Γράμμα της ποιότητας" εκδόθηκε το 1994 καλύπτοντας της ανάγκη ενδοπληροφόρησης εν 'όψη της πορείας της επιχείρησης για την απόκτηση των "Πιστοποιητικών συμμόρφωσης των συστημάτων ποιότητας  αλουμίνας και αλουμινίου προς το πρότυπο IOS 9002". Τυπωνόταν κάθε 3 μήνες.

"ΕΜΒΟΛΙΜΟΝ"

Το περιοδικό "Εμβόλιμον" κυκλοφορεί από το 1988 μέχρι και σήμερα. Δημιουργήθηκε από μια παρέα του βιομηχανικού τοπίου στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, η οποία επιχείρησε "ένα δειλό βήμα στο χώρο της λογοτεχνίας". Έτσι το "Εμβόλιμον"  ταυτοποιείται σαν περιοδικό Λόγου, Τέχνης και Λοιπής Φαντασίας. Αυτοσυστήνεται σαν περιοδικό της επαρχίας. Μέσα στις σελίδες του φιλοξενήθηκαν δεκάδες κείμενα, διηγήματα, ποιήματα, δοκίμια, λαογραφικά και ιστορικά θέματα, εικαστικές προσεγγίσεις, συνεντεύξεις κ.α.. Πρώτιστο μέλημά του είναι η συνεργασία με λογοτέχνες αρχικά του βοιωτικού χώρου, στη συνέχεια με λογοτέχνες του ευρύτερου επαρχιακού δυναμικού, χωρίς να αποκλείει και να συνεργάζεται συχνά με τους συγγραφείς του κέντρου. Παράλληλα οργανώνει πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων στα Άσπρα Σπίτια, στον ευρύτερο βοιωτικό χώρο αλλά και στην Αθήνα.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ

ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

  Η Ναυτική Εβδομάδα γιορτάζεται στην Αντίκυρα από το 1970. Οι κάτοικοι συνήθιζαν να τη γιορτάζουν κάθε δύο χρόνια δυστυχώς, όμως, λόγω ποικίλων προβλημάτων έχει καταργηθεί ο εορτασμός της από το 2009. Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονταν ήταν κυρίως θαλάσσιες εκδηλώσεις, κολυμβητικοί αγώνες, θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις καθώς και καθαρισμοί ακτών.
 Οι φορείς που έπαιρναν μέρος στη διοργάνωση της Ναυτικής Εβδομάδας ήταν συνήθως η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας, οι Δήμοι και οι Κοινότητες της περιοχής, οι Αθλητικοί και Πολιτιστικοί Σύλλογοι, το Λιμεναρχείο και το Λιμενικό Ταμείο, οι Πρόσκοποι και τέλος, οι Σύλλογοι Αλιέων και Εμπόρων.  

Απονομή επιτυχόντων κολυμβητικών αγώνων 1971
Έναρξη ναυτικής εβδομάδας 1971

                                                                                                                                     

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

  Οι παραδόσεις, τα έθιμα και οι συνήθειες σε κάθε τόπο είναι χαρακτηριστικά γεγονότα που γίνονταν κάθε εποχή, κάθε γιορτή ή εκδήλωση. Στην Αποκριά την δεύτερη Κυριακή πριν την Καθαρά Δευτέρα είχε καθιερωθεί στην Αντίκυρα το καρναβάλι. Όλοι ντυμένοι , μασκαρεμένοι πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι και στα καταστήματα της εποχής , διασκέδαζαν και τα πειράγματα έδιναν. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 οι νέοι της εποχής οργάνωσαν το πρώτο καρναβάλι. Χρησιμοποίησαν μία αποθήκη για την δημιουργία ενός άρματος και αρκετές βδομάδες πριν με μεράκι και προσωπική δουλειά σκαρφίστηκαν την διαστημική αποστολή στο φεγγάρι. Έφτιαξαν ένα διαστημόπλοιο, τον Γλάρο, ντυμένοι εξωγήινοι παρέλασαν ως την κεντρική πλατεία όπου έγινε και η προσσελήνωση. Αργότερα από τα 1991 αναβίωσε με την συμμετοχή των σχολείων και των κατοίκων, υπό την αιγίδα της κοινότητας συνεχίστηκε ανελλιπώς ως τις μέρες μας! Κάθε χρόνο με καινούρια άρματα, νέες ιδέες σατιρίζοντας την επικαιρότητα και κάθε ενέργεια έδιναν ρυθμό στους επισκέπτες και τους θεατές. Τα τελευταία χρόνια ο καρνάβαλος καίγεται στην θάλασσα δημιουργώντας μια θαυμάσια ατμόσφαιρα καθώς τα βεγγαλικά σκάνε στον ουρανό.

Καρναβάλι Αντίκυρας 2009

ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ

Το Πανηγύρι της Αναλήψεως του Κυρίου αποτελεί μια λαμπρή γιορτή των Άσπρων Σπιτιών  και είναι ιστορικά ταυτισμένο με το θρησκευτικό πολιτισμό του συνοικισμού. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο από συστάσεως της κοινότητος και μετέπειτα Δήμου, 39 ημέρες μετά το Άγιο Πάσχα και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά έθιμα κοινωνικής συνεύρεσης και επαναπροσδιορισμού των σχέσεων των κατοίκων. Η ιστορία του εθίμου ανάγεται στα πρώτα χρόνια οικοδόμησης της περιοχής γύρω από τον κεντρικό Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου στην ομώνυμη πλατεία. Από την ανέγερση του πρώτου υποτυπώδους ναϊσκου έως και σήμερα, κάτοικοι και επισκέπτες έρχονται στην περιοχή για να ακολουθήσουν την περιφορά της Αγίας Εικόνα. Το Πανηγύρι διεξάγεται στην Αντίκυρα και διαρκεί τρεις ημέρες.

ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ

Η γιορτή του κρασιού διεξαγόταν κάθε χρόνο,τον Σεπτέμβρη,στην πλατεία των Άσπρων Σπιτιών. Η γιορτή αυτή γινόταν για την ψυχαγωγία των κατοίκων της περιοχής και την χρηματοδωτούσε το Αλουμίνιο της Ελλάδος. Οι κάτοικοι είχαν την δυνατότητα να διασκεδάσουν με ζωντανή ορχήστρα, συνοδευόμενη από άφθονο κρασί και φαγητό.

ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Όσον αφορά τις θεατρικές παραστάσεις που απόλαυσαν οι κάτοικοι του τόπου μας παλαιότερα, γνωρίζουμε πως πάντα ξεχώριζαν οι παραστάσεις που διοργάνωναν το Σωματείο καθώς και ο Μορφωτικός Σύλλογος Αντίκυρας. Οι παραστάσεις του Σωματείου χαρακτηρίζονταν εξαιρετικές και επιπλέον ο Μορφωτικός Σύλλογος της Αντίκυρας εγκαινίασε την αίθουσα "Παρνασσός", η οποία υπάρχει ακόμη, και στην οποία πραγματοποιούνται ποικίλες εκδηλώσεις.

Πηγές:

Αλουμίνιον της Ελλάδος, Ιστορικό αρχείο εκδόσεων, ανακτήθηκε στις 18-1-2013 από

http://dev.innews.gr/aluminium/

Περιοδικό Εμβόλιμον, τευχ. 30-31-32