Δόξα Δράμας - Οι Μαυραετοί του Βορρά
Μετάβαση στο τέλος των μετα-δεδομένων
Μεταφορά στην αρχή του μεταδεδομένων
 
Έμβλημα της ομάδας

 
Ύμνος Δόξας Δράμας

Ίδρυση της Δόξας Δράμας, έμβλημα ομάδας και σύντομο ιστορικό

(Θεόδωρος Κουνδουράς)

Ο Γυμναστικός Σύλλογος  Δόξα Δράμας είναι αθλητικός σύλλογος που ιδρύθηκε το 1918 στη Δράμα. Μετά τη λήξη του 1ου Παγκόσμιου Πολέμου, το φθινόπωρο του 1918, μια μονάδα Άγγλων στρατιωτών στρατοπέδευσε για λίγες μέρες στην πόλη της Δράμας. Ο καιρός ήταν γλυκός και η φιλοξενία των ντόπιων πρωτόγνωρη για αυτούς. Οι στρατιώτες, απαλλαγμένοι από διάφορες μέριμνες, έπαιζαν τα απογεύματα ένα καινούριο παιχνίδι, το "φούτμπολ". Μάλιστα, οι ενδεκάδες τους συμπληρώνονταν με κάποια Ελληνόπουλα, που ήταν εντυπωσιασμένα όχι μόνο από το ίδιο το παιχνίδι αλλά κι από το πάθος με το οποίο οι Βρετανοί αγωνίζονταν.

Αυτά τα παιδιά δεν άργησαν να συγκροτήσουν στην πόλη τις πρώτες συνοικιακές ομάδες, που φυσικά κλωτσούσαν αυτοσχέδιες μπάλες φτιαγμένες από κουρελόπανα. Σχεδόν αμέσως ιδρύθηκε και ο πρώτος οργανωμένος ποδοσφαιρικός σύλλογος της πόλης, ο "Πηλεύς". Την άνοιξη του 1919 αποφασίστηκε η διεύρυνση του "Πηλέως" με νέα στελέχη. Τότε ο σύλλογος μετονομάστηκε σε "Σύλλογο σωματικής αγωγής Η ΔΟΞΑ". 

Η Δόξα σύντομα απέκτησε μπάλες και τις πρώτες ομοιόμορφες ασπρόμαυρες φανέλες με έμβλημα το τριφύλλι. Σε κάθε φύλλο του τριφυλλιού, ήταν γραμμένο και ένα από τα γράματα ΓΣΔ (αρχικά των λέξεων "Γυμναστικός Σύλλογος Δόξα"). 

 Αρχίζοντας από τις μαύρες τιμημένες φανέλες, από την ολόσωμη μαύρη φορεσιά, πόσοι άραγε από όλους εσάς ξέρετε ότι αυτά τα μαύρα ρούχα τιμούν εκείνους τους ποδοσφαιριστές της Δόξας που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του ελληνοβουλγαρικού πολέμου; "Δεν ξέρω", μου είπε "ποιοι ήταν αυτοί οι ποδοσφαιριστές, αλλά τιμούσαμε τα παλικάρια, νιώθοντας μεγάλη περηφάνεια φορώντας τα μαύρα. (Συνέντευξη του Τάκη Λουκανίδη στον Χάρη Αλευρόπουλο)

Τον πρώτο της επίσημο αγώνα η Δόξα τον έδωσε με αντίπαλο την ομάδα της Καβάλας, την οποία νίκησε με 3-0. Μετά τις πρώτες επιτυχίες, το πρόβλημα της ομάδας ήταν η έλλειψη ιδιόκτητου γηπέδου. Στη λύση του συνέβαλαν αποφασιστικά ο τότε διοικητής της VII Μεραρχίας, που είχε την έδρα της στη Δράμα, στρατηγός Μιλτιάδης Κοιμίσης και επίσης η οικογένεια Δουμπέσα, που χάρισαν στο Σύλλογο την έκταση γης, όπου και σήμερα βρίσκεται το γήπεδο της Δόξας. Τα εγκαίνια του σταδίου έγιναν την 1η Ιουλίου 1927.

Μ. Κοιμίσης, Α. Καστρινός, γέρο-Δουμπέσας

Δυστυχώς την αθλητική και ποδοσφαιρική δραστηριότητα της Δόξας ανέκοψε ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος και στη συνέχεια η μαύρη περίοδος της Κατοχής. Στη διάρκειά της το γήπεδο χρησιμοποιήθηκε για τον σταυλισμό των ζώων του βουλγάρικου στρατού, οι εγκαταστάσεις κατεδαφίστηκαν και τα ξύλα των κερκίδων και του σκεπάστρου κλάπηκαν. Μετά την απελευθέρωση, η Δόξα, όπως και όλα τα άλλα σωματεία, ξεκίνησε από την αρχή. Και πάλι ο ενθουσιασμός του κόσμου βοήθησε στην ταχεία ανασυγκρότησή της, έστω κι αν τα μέσα της εποχής ήταν πενιχρά. Ενδεικτικό της οικονομικής δυσπραγίας που επικρατούσε τότε ήταν και το έπαθλο των ποδοσφαιριστών· σε περίπτωση νίκης, η διοίκηση τους κερνούσε από μία πάστα!

Στη δεκαετία του 1950 η ΔΟΞΑ με τους θριάμβους που πέτυχε μέσα στα γήπεδα έγινε γνωστή στο πανελλήνιο. Και οι ποδοσφαιριστές της χαρακτηρίστηκαν από τους φανατικούς φιλάθλους ως "Μαυραετοί του Βορρά" γιατί πετούσαν από νίκη σε νίκη. Τότε αντικαταστάθηκε το έμβλημα της ομάδας, το τριφύλλι, από το γνωστό σε όλους Μαύρο Αετό.

Ψάχνοντας σήμερα στα αρχεία της ομάδας δεν μπορεί κανείς να βρει κάποιο επίσημο έγγραφο, που να πιστοποιεί πότε και γιατί ακριβώς έγινε η αλλαγή του εμβλήματος. Μετά από κάποια έρευνα και συνομιλία με παλιούς ποδοσφαιριστές της χρυσής εποχής της Δόξας, ανακαλύψαμε λοιπόν, ότι η αλλαγή αυτή έγινε σταδιακά και ανεπίσημα, ως φυσική απόρροια των δημοσιευμάτων της εποχής, όπως μας αναφέρει ο παλαίμαχος Βαγγέλης Σιμπλιώτης, τον οποίο και ευχαριστούμε για την γραπτή μαρτυρία που μας παραχώρησε. .


Μαρτυρία Βαγγέλη Σιμπλιώτη (σελίδα 1η)
Μαρτυρία Βαγγέλη Σιμπλιώτη (σελίδα 2η)

Το 1954 η Δόξα διεκδίκησε για πρώτη φορά σε τελικό αγώνα το Κύπελλο Ελλάδος από τον Ολυμπιακό Πειραιώς. Ήταν η πρώτη φορά που επαρχιακό σωματείο συμμετείχε σε αγώνα τέτοιας σημασίας. Η αναμέτρηση έληξε 3-0 υπέρ του Ολυμπιακού αλλά η Δόξα καταξιώθηκε στη συνείδηση όλων των Ελλήνων φιλάθλων, ως μία από τις καλύτερες ομάδες της χώρας.

Τελικός Κυπέλλου Ελλάδος, 1958-1959: Oλυμπιακός-Δόξα 2-1
Η ομάδα έφτασε άλλες δύο φορές σε τελικό κυπέλλου, τα έτη 1958 και 1959.

Δόξα Δράμας - Ποδοσφαιριστές

(Άγγελος Λιούλης)

Πρώτος προπονητής της Δόξας Δράμας ήταν ο Αντώνης Καστρινός.

Η Δόξα Δράμας είναι από τους παλαιότερους ομίλους στη Μακεδονία και  από αυτήν έχουν περάσει πολλοί σπουδαίοι ποδοσφαιριστές  όπως ο Τάκης Λουκανίδης  και ο Γιώργος Γεωργιάδης.

14χρονοι Μαυραετοί - φυσικά ταλέντα

Τότε οι ποδοσφαιριστές, εκτός από τα χρήματα που τους έδινε η ομάδα, έπαιρναν και θέσεις στο δημόσιο. Π.χ. η Δόξα είχε εξασφαλίσει στο Λουκανίδη  θέση εργασίας στη ΔΕΗ. Οι παίκτες  πριν από κάθε αγώνα ορκίζονταν στα αποδυτήρια να τα δώσουν όλα για την ομάδα και να κερδίσουν. Επίσης, μετά από κάθε νίκη, πήγαιναν στο τοπικό ζαχαροπλαστείο  και ο πρόεδρος κέρναγε όλη την ομάδα από ένα γλυκό. Αυτό ήταν το τότε πριμ. Μεγάλοι παίκτες που πέρασαν από τη Δόξα ήταν οι Λουκανίδης, Γεωργιάδης, Μάλιος, Τσοκαταρίδης, Κουιρουκίδης, Στράντζαλης, Γιώργος Χ. Γεωργιάδης, Τοχούρογλου, Δάφκος, Χαραλαμπίδης, Παχατουρίδης, Άντζας και πολλοί άλλοι.

Είσοδος παικτών Δόξας στον αγωνιστικό χώρο

Τα επιτεύγματα και οι φίλοι της ομάδας

(Χρήστος Τοκμακίδης)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΔΟΞΑΣ ΔΡΑΜΑΣ

Ο φημισμένος και ξακουστός σύνδεσμος της Δόξας από τον οποίο πηγάζει αφοσίωση και λατρεία προς την οντότητα της ομάδας και κάθε παίκτη της ξεχωριστά εδώ και  93 χρόνια τώρα, αποτελείται όχι μόνο από τους φανατικούς της Θύρας 4 που τόσα χρόνια κάνουν το κάτι παραπάνω για τη Δόξα, αλλά και από κοινούς φίλους της ομάδας. Άνθρωποι απρόθυμοι να ξεχάσουν και ταυτόχρονα προθυμότατοι να βοηθήσουν, είτε οικονομικά, είτε πνευματικά, με το να διατηρήσουν την αγάπη τους για την ομάδα της καρδιάς τους και αν είναι δυνατόν να τη διαδώσουν στις νεότερες γενιές.
Η πραγματική δοκιμασία για φίλους και φανατικούς όμως ήρθε όταν έπρεπε να διατηρήσουν στη περίοδο της μεγάλης παρακμής της Δόξας αναλλοίωτη την αγάπη τους.  Όταν η Δόξα έπεσε στην Δ΄ Εθνική κατηγορία τα πράγματα έδειχναν ότι η πίστη των φιλάθλων είχε σβήσει ολοκληρωτικά μετά και από την υπολειτουργία του συνδέσμου που οδήγησε σε κλείσιμό του, γεγονός το οποίο έκανε απελπιστική την κατάσταση στους κόλπους της ομάδας και ανέλπιστη την ανάκαμψη της. Τελικά στη περίπτωση της Δόξας ίσχυσε το ρητό «τα φαινόμενα απατούν» καθώς η ομάδα και οι φίλαθλοι χρειάζονταν ένα «κλικ» για να ξυπνήσουν από το λήθαργο στον όποιο είχαν πέσει για καιρό.
Το 2004 στον απόηχο των Oλυμπιακών Aγώνων της Αθήνας, μια ομάδα ανθρώπων κατάφερε να επανιδρύσει τον σύνδεσμο της Δόξας. Στη συνέχεια, ψήφισαν πρόεδρο και μέσα στον ακόλουθο χρόνο η λίστα μελών του συνδέσμου είχε «πάρει φωτιά». Πρόθυμοι φίλοι της ομάδας, οι οποίοι ίσως να έφυγαν αλλά δεν ξέχασαν, κάνανε γεγονός την επανίδρυση του συνδέσμου, που ήταν για αυτούς μια λύτρωση, και κατ’ επέκταση της ομάδας. Ο σύνδεσμος μέχρι σήμερα προσπαθεί να δώσει στους φίλους της Δόξας την παλιά τους αίγλη, τότε που οι Δραμινοί δε φανατίζονταν με τα κόμματα αλλά συζητούσανε  μέχρι την Πέμπτη για τον περασμένο αγώνα και από την Παρασκευή και μετά για τον επόμενο. Αυτός είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που οι φίλοι της Δόξας αξιολογούνται ως οι 3οι πιο φανατισμένοι φίλαθλοι επαρχιακής ομάδας.

Φίλαθλοι Δόξας μετά τον εμφύλιο

 Επίσης, οι φίλαθλοι κατάφεραν με τα συνθήματα τους τη δεκαετία του 50 να «πείσουν» τα στελέχη να αλλάξουν το λογότυπο της ομάδας, το μέχρι πρότινος μαύρο τριφύλλι, με τον γνωστό σε όλους μας σήμερα μαύρο αετό. 

Το 2009  ένα νέο τραγούδι ακούστηκε στο γήπεδο της Δόξας.  Είναι για τη νέα γενιά της Δόξας, για την καινούρια σελίδα που γυρνάει η ομάδα μετά από πολλά χρόνια. Το τραγούδι είναι του Δραμινού συγκροτήματος Da Capo: ΕΜΠΡΟΣ ΑΕΤΕ, ΜΑΥΡΑΕΤΕ!

ΤΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ ΔΡΑΜΑΣ

Τον παρθενικό της επίσημο αγώνα η Δόξα τον έδωσε με αντίπαλο ομάδα της Καβάλας, την οποία νίκησε με 3-0. Το 1933 η Δόξα  συμμετείχε στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και διοργάνωσε επίσης τους Πανθρακικούς Αθλητικούς Αγώνες. Στη δεκαετία του πενήντα η Δόξα με τους θριάμβους που πέτυχε μέσα στα γήπεδα έγινε γνωστή στο πανελλήνιο.

Γελοιογραφία εποχής


ΚΥΠΕΛΛΟ

Το 1954 διεκδίκησε για πρώτη φορά σε τελικό αγώνα το Κύπελλο Ελλάδος από τον Ολυμπιακό Πειραιώς. Ήταν η πρώτη φορά που επαρχιακό σωματείο αγωνιζόταν σε αγώνα τέτοιας σημασίας. Η αναμέτρηση έληξε 2-0 υπέρ του Ολυμπιακού, αλλά η Δόξα καταξιώθηκε στη συνείδηση όλων των Ελλήνων φιλάθλων ως μία από τις καλύτερες ομάδες της χώρας. Η ΕΠΟ σε αναγνώριση της αξίας της αποφάσισε να μη συμμετάσχει η Δόξα στους προκριματικούς αγώνες κυπέλλου της επόμενης χρονιάς, αλλά να αγωνιστεί απευθείας μεταξύ των δεκαέξι ομάδων που θα συμμετείχαν στους προημιτελικούς. Το 1958 η ομάδα έφτασε για δεύτερη φορά στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος και ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό με 5-1. Το 1959 η Δόξα έπαιξε για τρίτη φορά στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, πάλι με τον Ολυμπιακό Πειραιώς και, παρόλο που προηγήθηκε, έχασε τελικά με 2-1. 

Σε σύνολο 66 τελικών, μόλις σε 11 συμμετείχε εκπρόσωπος από την ελληνική επαρχία.

Συνολικά μόλις 5 επαρχιακές ομάδες συμμετείχαν σε τελικούς του Κυπέλλου:

Δόξα Δράμας, 3 τελικοί (1953-54, 1957-58, 1958-59).

1953-54: Ολυμπιακός – Δόξα Δράμας 2-0.

1957-58: Ολυμπιακός – Δόξα Δράμας 5-1.

1958-59: Ολυμπιακός – Δόξα Δράμας 2-1.

Πιερικός, 1 τελικός (1962-63)

ΟΦΗ,  2 τελικοί (1986-87 Κυπελλούχος, 1989-90) 

Καστοριά, 1 τελικός (1979-80 Κυπελλούχος) 

Λάρισα, 4 τελικοί (1981-82, 1983-84, 1984-85 Κυπελλούχος, 1986-87 Κυπελλούχος) 

 Η Δόξα έχει αφήσει τα ίχνη της και στη δραμινή λογοτεχνία. Ας μην αναζητήσει κανείς στα γεγονότα που περιγράφονται στο παρακάτω απόσπασμα του Βασιλη Τσιαμπούση ακρίβεια ιστορική. Ας τα δει σαν μια διαχρονική συνοπτική αποτύπωση της ψυχολογίας και των συναισθημάτων του αγνού δραμινού φιλάθλου, που ποτέ δεν έπαψε να πιστεύει στο μύθο της ΔΟΞΑΣ και να νοσταλγεί τη μεγάλη της εποχή.

Τελικός κυπέλλου Ελλάδος 1959

Η Δόξα έφθασε τρεις φορές ακόμη στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας.  

Την περίοδο 1951-52 απέκλεισε τον Άρη με 3-2 και στους "4" αντιμετώπισε τον Πανιώνιο, με τον οποίο ήρθε ισόπαλη 2-2 και ηττήθηκε 2-1.

Το 1954-55 νίκησε στα προημιτελικά τον Ολυμπιακό Βόλου με 5-3 και στα ημιτελικά αποκλείστηκε από τον ΠΑΟΚ με σκορ 1-0.

Την περίοδο 1960-61 νίκησε στα προημιτελικά τον Ολυμπιακό Κοζάνης με 2-1 και στους "4" αντιμετώπισε τον πανίσχυρο, και μετέπειτα Κυπελλούχο, Ολυμπιακό. Σκορ 3-0 υπέρ των Ερυθρολεύκων.

Τέλος, το 1980-81, έφθασε μέχρι τα προημιτελικά και αποκλείστηκε από τον ιστορικό Παναιγιάλειο με μία νίκη 1-0 και μία ήττα 3-1.

Μουσείο Δόξας Δράμας

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

1956-57: Τερματίζει στο Βόρειο περιφερειακό όμιλο υπερισχύοντας της Νίκης Βόλου και του Εθνικού Αλεξανδρούπολης και  στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα

1957-58 Τερματίζει και πάλι  στο Βόρειο περιφερειακό και 7η στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα με τους ισχυρούς.

1958-59 Ανακηρύσσεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά πρωταθλήτρια του Βόρειου περιφερειακού ομίλου και τερματίζει 5η στο Πανελλήνιο

Από το 1959 που ξεκίνησε το πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής συμμετείχαν 31 ομάδες από την περιφέρεια.

Οι συνολικές συμμετοχές αυτών των ομάδων στην Α΄ Εθνική είναι 293.

Οι επαρχιακές ομάδες με βάση τον αριθμό συμμετοχών είναι οι εξής:

35 συμμετ. ΟΦΗ
26 συμμετ. ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ
23 συμμετ. ΛΑΡΙΣΑ
22 συμμετ. ΠΑΝΣΕΡΡΑΙΚΟΣ
20 συμμετ. ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ
19 συμμετ. ΞΑΝΘΗ
17 συμμετ. ΚΑΒΑΛΑ
16 συμμετ. ΠΙΕΡΙΚΟΣ
15 συμμετ. ΓΙΑΝΝΕΝΑ
12 συμμετ. ΒΕΡΟΙΑ
10 συμμετ. ΚΑΣΤΟΡΙΑ
8 συμμετ. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ, ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ
7 συμμετ. ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ, ΤΡΙΚΑΛΑ, ΚΑΛΑΜΑΤΑ
6 συμμετ. ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ
5 συμμετ. ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ, ΕΔΕΣΣΑΙΚΟΣ
4 συμμετ. ΡΟΔΟΣ
3 συμμετ. ΔΙΑΓΟΡΑΣ, ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ
2 συμμετ. ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ, ΚΕΡΚΥΡΑ
1 συμμετ. ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ, ΠΑΓΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ, ΧΑΛΚΙΔΑ, 
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ, ΝΑΟΥΣΑ, ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ


ΜΙΑ ΠΟΛΗ - ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ - ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ (βίντεο που δημιούργησε φίλαθλος της ομάδας)

Πηγές:

** "Δόξα Δράμας 1918-1965 ΛΕΥΚΩΜΑ" Έκδοση Δ.Ε.Κ.Π.Ο.Τ.Α. Δήμου Δράμας.

** Αρχείο Ερασιτεχνικής και επαγγελματικής ΠΑΕ Δόξα Δράμας.

** Περιοδικό "Ταχυδρόμος", Μάιος 2008, άρθρο Σταύρου Διοσκουρίδη.

** Προφορικές μαρτυρίες παλαιών και νέων ποδοσφαιριστών και παραγόντων της Δόξας.

** Επίσημη ιστοσελίδα Δόξας Δράμας.

(Ευχαριστούμε θερμά την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της ομάδας για τη βοήθειά της και για την παραχώρηση του αρχειακού και φωτογραφικού υλικού, καθώς και για την ξενάγηση των μαθητών στο Μουσείο της ομάδας.)