Ο ελεύθερος χρόνος τότε και τώρα
Μετάβαση στο τέλος των μετα-δεδομένων
Μεταφορά στην αρχή του μεταδεδομένων
 

Ο αθλητισμός στη Νέα Ιωνία

1923-1933:

Αρχίζουν να δημιουργούνται αθλητικοί σύλλογοι με μεγάλη πολιτιστική, κοινωνική και αθλητική δράση (''Ανατολικός Αστήρ'', '' Όμιλος Φιλάθλων Νέας Ιωνίας'', ''Α.Ε. Ελευθερούπολης'', ο ''Γυμνασιακός Σύνδεσμος'' κλπ).
Το Νοέμβρη του 1930 εγκαινιάστηκε το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η εγκατάσταση ενός τόσο μεγάλου προσφυγικού αθλητικού σωματείου δίπλα στην Νέα Ιωνία υπήρξε καθοριστική για την εξέλιξη των αθλητικών πραγμάτων στην πόλη. Οδήγησε στην περιθωριοποίηση των ποδοσφαιρικών σωματείων της.

1934-1940:
Ο αθλητισμός αναζητάει χώρους. Υπάρχει ένα υποτυπώδες γυμναστήριο στην Ελευθερούπολη, ανάμεσα στα εργοστάσια, το λεγόμενο ''Κολέγιο'', υπάρχει ένα ποδοσφαιρικό γἠπεδο, το λεγόμενο ''του Ομίλου'', απέναντι ακπιβώς από το σημερινό Επισκοπείο και ένας μεγάλος χώρος-αλάνα στην κατωφέρεια της Αγίας Τριάδας Ηρακλείου, όπου βρίσκουν καταφύγιο τα σωματεία της εποχής, όπως ο Όμιλος Φιλάθλων Νέας Ιωνίας, η Α.Ε. Ελευθερουπόλεως, η Ελπίς, ο Γυμναστικός Σύλλογος, ο Απόλλων Νέας Ιωνίας και ο Ατρόμητος. Τα σωματεία καλλιεργούν τη γυμναστική, τη ποδηλασία, τη πυγμαχία και τον στίβο. Στην Καλογρέζα ξεχωρίζει ο Παμβυζαντινιακός, φυτώριο μεγάλων ταλέντων (Μαρόπουλος, Ξένος κ.ά.). Μικρές ομάδες υπάρχουν και στον Περισσό (''Νίκη'') και στην Ινέπολη.

Αναμνηστική φωτογραφία με μέλη των αθλητικών σωματείων Νέας Ιωνίας

Άρθρο για τον Όμιλο Φιλάθλων Νέας Ιωνίας


 

1951-1975:

Προς το τέλος της δεκαετίας του '50 ξεχωρίζουν οι ποδοσφαιρικοί αστέρες της Νέας Ιωνίας που προέρχονται από τις ομάδες της πόλης (Α.Ε. Νέας Ιωνίας, Α.Ε. Ελευθερουπόλεως, ΠΑΟ Καλογρέζας) και κάνουν καριέρα στην  ΑΕΚ, τον Παναθηναϊκό και την Εθνική Ομάδα (Βαγγέλης Πανάκης, Στέλιος Παναγιωτίδης, Μίμης Αναστασιάδης και μετά Κώστας Νικολαϊδης, Στέλιος Σκευοφύλακας και αρκετοί ακόμη).

1963: Αρχίζει η κατασκευή του γηπέδου Νέας Ιωνίας ύστερα από πολύχρονη αναμονή. Ισοπεδώνεται ο χώρος και κατασκευάζονται τσιμεντένιες κερκίδες 2.000 περίπου θέσεων. Ωστόσο δεν είχε τις σωστές προδιαγραφές για γήπεδο/στάδιο, είτε αυτό ήταν εθνικό είτε δημοτικό. Ανέκαθεν στερείτο χώρων για στίβο, είχε πολύ κακή υποδομή  κλειστών χώρων και γενικά ήταν από τα πιο φτωχά γήπεδα των Αθηνών. Σήμερα βέβαια έχαι πλέον γκρεμιστεί με την προοπτική να γίνει σύγχρονο γήπεδο/στάδιο με χλοοτάπητα, διαδρόμους για στίβο κλπ.

Το στάδιο της Ν. Ιωνίας

1967: Η Χούντα υποχρεώνει τα αθλητικά σώματα σε συγχωνεύσεις. "Α.Ε. Νέας Ιωνίας" και "Α.Ε. Ελευθερουπόλεως" συγχωνεύονται στην ''Ελπίδα'' και "ΠΑΟ Καλογρέζας" και "ΠΑΟ Σαφραμπόλεως" στον ''Ίκαρο''. Ο ''Ίκαρος'' θα ξεχωρίσει και στην περίοδο 1971-72 παραλίγο να ανέβει στην Α΄ Εθνική. Όμως στο τέλος από αδικαιολόγητα λάθη έχασε αυτή τη μεγάλη ευκαιρία. Δυναμική ομάδα της περιόδου είναι και ο "Α.Ο. Νεαπόλεως".

Ίκαρος (1967-68)


Από το 1992

Ο Αθλητικός Οργανισμός ανέπτυσσε και αναπτύσσει ευρύτατα προγράμματα μαζικού αθλητισμού σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους, με προβεβλημένη τη ρυθμική γυμναστική. Στην ίδια περίοδο, τα ποδοσφαιρικά σωματεία δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί δεν τα ευνοούν. Σε αντιστάθμισμα, ο "Όμιλος Φιλάθλων Νέας Ιωνίας", μετεξέλιξη της "Αθλητικής Ένωσης Νέας Ιωνίας", ανασυγκροτείται εκ βάθρων και αφήνοντας κατά μέρος το ποδόσφαιρο, ασχολείται με άλλα αθλήματα: το βόλεϊ, το μπάσκετ, το χάντμπολ, τη γυμναστική και την ποδηλασία. Η ποδηλασία ιδιαίτερα, μετά τη δεκαετία του '50, οπότε είχε φτάσει τη Νέα Ιωνία σε ζηλευτά επίπεδα, γνωρίζει πάλι μέσω του ''ΟΦΝΙ'' ημέρες δόξας. Οι ποδηλάτες της Νέας Ιωνίας ανακηρύσσονται Πανελληνιονίκες αλλά και εκπροσωπούν τη χώρα μας σε Πανευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

Ο Χρ. Δουβλίδης απονέμει κύπελλο και συγχαίρει τον αρχηγό της πρωταθλήτριας ομάδας στην ποδηλασία

 
Οι αθλητικοί χώροι ούτε επαρκούν, ούτε έχουν την αναγκαία υποδομή ακόμη και τώρα. Μόνη εξέλιξη η προσθήκη του Κλειστού Γυμναστηρίου στη ''Συνηκία Ειρήνης''.

2001: Η Νέα Ιωνία ονομάζεται ''Ολυμπιακός Δήμος''. Το εργοστάσιο ''Μουταλάσκη'' παραχωρείται στον Οργανισμό ''ΑΘΗΝΑ 2004''. Ακολουθούν κατεδαφίσεις κτιρίων, αναπαλαιώσεις άλλων, προσθήκες και ανεργέσεις νέων με σύγχρονες εγκαταστάσεις, αφού η Νέα Ιωνία είναι πλέον η έδρα των Ολυμπιακών αγώνων του 2004.


Πάρα πολλοί ΙΩΝΙΩΤΕΣ έχουν γράψει και συνεχίζουν να γράφουν ιστορία στον Ελληνικό αθλητισμό, αγωνιζόμενοι σε αρκετά Ολυμπιακά αθλήματα με τα εθνικά χρώματα σημειώνοντας μεγάλες επιτυχίες σε Εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Στο ποδόσφαιρο έχουν αγωνισθεί με τις εθνικές ομάδες οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ Κλεάνθης Μαρόπουλος, Τρύφων Τζανετής, Μάγειρας, Μελισσής, Μίμης Αναστασιάδης, Στέλιος Σκευοφύλακας, Χρήστος Αρδίζογλου, του Παναθηναϊκού Βαγγέλης Πανάκης, Στέλιος Παναγιωτίδης, του Απόλλωνα - Πανιωνίου - ΠΑΟΚ Γιάννης Παθιακάκης, καθώς και ο εν ενεργεία σήμερα ποδοσφαιριστής του Ακράτητου Λευτέρης Βελέντζας που ξεκίνησε από τον Ο.Φ.Ν. Ιωνίας και αγωνίσθηκε στον Απόλλωνα και τον Ηρακλή. Επίσης ο Μάκης Τσαούσης της Α.Ε. Νέας Ιωνίας έχει αγωνισθεί με την Εθνική Ελπίδων. Στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχουν επίσης προσφορά ο Λέλος Βαμβακόπουλος, διεθνής διαιτητής FIFA, ο Στέφανος Πετρίτσης, ομοσπονδιακός προπονητής Εθνικών ομάδων, καθώς και οι αγωνισθέντες σε μεγάλους συλλόγους Γιώργος Φιλίππου (ΠΑΟ), Μανταράκης (ΠΑΟ) και Κώστας Χιώτης (Πανιώνιος).

Στο μπάσκετ ο Νίκος Νεσιάδης αγωνίσθηκε για πολλά χρόνια στην ΑΕΚ και τις Εθνικές Ομάδες, και αναδείχθηκε Κυπελλούχος Ευρώπης.

Στο πινγκ πονγκ ο Χρήστος Χριστοδουλάτος για πολλά χρόνια ήταν μόνιμος πρωταθλητής Ελλάδος και είχε πολλές συμμετοχές με τις εθνικές μας ομάδες, ενώ και οι αδελφές Λαζαρίδου, Χριστίνα και Έφη, για πολλά χρόνια κατέκτησαν πανελλήνια πρωταθλήματα και εκπροσώπησαν τη χώρα μας σε διεθνείς αγώνες, όπως και ο Παυθίνος Παναγιώτης που αναδείχθηκε 2ος στο πρωτάθλημα Ευρώπης στην κατηγορία παίδων. Τα τελευταία χρόνια η γυναικεία ομάδα του Ο.Φ.Ν. Ιωνίας αγωνίζεται στην πρώτη εθνική κατηγορία.

Στο χάντμπολ η γυναικεία ομάδα του Ο.Φ.Ν. Ιωνίας εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια αγωνίζεται στην Πρώτη Εθνική Κατηγορία και είχε αρκετές εξόδους στην Ευρώπη, ενώ έχουν αγωνισθεί με τις εθνικές μας ομάδες οι Ναϊσίδου Σοφία, Βουκελάτου Βάσω, Καζακίδου Σίσυ, Λιώνη Σοφία κ.α, όπως και ο τερματοφύλακας Καπάτος που σήμερα αγωνίζεται στην Α’ Εθνική με τον Ιωνικό.

Στην ποδηλασία οι αθλητές και αθλήτριες του Ο.Φ.Ν. Ιωνίας τα τελευταία χρόνια κυριαρχούν στην Ελληνική ποδηλασία κατακτώντας 118 μετάλλια (42 χρυσά, 40 αργυρά και 36 χάλκινα) σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα, ενώ οι ποδηλάτες του έχουν αναδειχθεί βαλκανιονίκες περισσότερες από 20 φορές. Με τις εθνικές μας ομάδες έχουν αγωνισθεί 19 αθλητές και αθλήτριες τα τελευταία δέκα χρόνια με κορυφαία στιγμή την συμμετοχή του Νίκου Αγγελίδη στους Ολυμπιακούς αγώνες του Σίδνεϋ (πρώτος Ιωνιώτης αθλητής που έλαβε μέρος σε Ολυμπιακούς αγώνες), όπου κατέλαβε την ένατη θέση στην ταχύτητα στην πίστα. Το 1996 ο Νίκος Αγγελίδης στο Παγκόσμιο κύπελλο πίστας που έγινε στην Αθήνα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο ολυμπιακό σπριντ, ενώ την ίδια χρονιά αναδείχθηκε 5ος στην Ευρώπη στο 1 χλμ και στην ταχύτητα στη Μόσχα. Ο ίδιος αθλητής σε Βαλκανικούς Αγώνες έχει αναδειχθεί 8 φορές Βαλκανιονίκης κερδίζοντας 8 χρυσά μετάλλια.

Στην ποδηλασία Βαλκανιονίκες έχουν αναδειχθεί και οι Ποταρίδης Ελπιδοφόρος, Γιαννιώτης Βασίλης, Σιώτης Αποστόλης, Παπανικολάου Γιάννης, Λέκας Παναγιώτης, Χαρίτος Χαράλαμπος, Σχοινάς Νίκος, Λαλιώτης Άγγελος, Βαλμάς Δημήτρης, Βασιλείου Κώστας. Στις γυναίκες έχουν κερδίσει πανελλήνια πρωταθλήματα οι Λιάπη Σταυρούλα, Τσουβαλά Ειρήνη, Λυμπεράκου Μαργαρίτα, Σοφιανοπούλου Άννυ, Ιωαννίδου Μαρία, Λυμπεράκου Ελένη, Γατζούδη Όλγα.
Στην ποδηλασία επίσης ο Νίκος Λουλούκος αγωνιζόμενος με την ΑΕΚ έχει κατακτήσει πολλά πρωταθλήματα Ελλάδος και είχε πολλές συμμετοχές με τις εθνικές μας ομάδες.


Σε επίπεδο παραγόντων μεγάλη είναι η προσφορά Ιωνιωτών στον Ελληνικό αθλητισμό, που με την συμμετοχή τους σε Ομοσπονδίες Ολυμπιακών αθλημάτων έπαιξαν και παίζουν σημαντικό ρόλο στην άνοδο και τις μεγάλες διακρίσεις του Ελληνικού Αθλητισμού. Μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Ομοσπονδιών έχουν χρηματίσει ο Παναγιώτης Ρουμπεϊδης στην ΕΦΟΕΠΑ (πινγκ - πονγκ), ο Μιχάλης Κουγιουμτζής στην Ε.Ο.Π (ποδηλασία) ο Θανάσης Κοντογεώργος στην ΟΧΕ (χάντμπολ), ο Μανώλης Παπαδάκης στην ΕΟΠΕ (βόλεϊ) που σήμερα είναι και έφορος Εθνικών ομάδων, και ο Κώστας Καραμπέτσος στην Ε.Ο.Π.(ποδηλασία), όπου είναι σήμερα Γενικός Γραμματέας (για 12 χρόνια), και χρημάτισε από το 1996 - 2000 μέλος της Ολομέλειας της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, που είναι και η ύπατη αθλητική αρχή στη χώρα μας.

Α.Σ.Π. Ίωνες

 Η Νέα Ιωνία κατά την διάρκεια της ανάπτυξής της ανέπτυξε και τον αθλητισμό της... Εδώ θα ασχοληθούμε σύντομα με την πετοσφαίριση (βόλεϊ, volley) και συγκεκριμένα με την ομάδα Α.Σ.Π. ΙΩΝΕΣ.  
 
Ο Α.Σ.Π. «ΙΩΝΕΣ» είναι ένας από τους ιστορικότερους συλλόγους της Νέας Ιωνίας στον χώρο του VolleyBall.
Προέρχεται από την συγχώνευση δύο εκ των μεγαλύτερων συλλόγων στο χώρο της Νέας Ιωνίας, του Α.Ο. ΝΕΑΠΟΛΗΣ και του Ο.Φ.Ν. ΙΩΝΙΑΣ, η οποία πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία το έτος 1994. Έκτοτε συμμετέχει ανελλιπώς στις εθνικές κατηγορίες, είτε με το ανδρικό του τμήμα, είτε με το γυναικείο, με αποκορύφωμα το έτος 1996, κατά το οποίο το γυναικείο τμήμα αγωνιζόταν στην Α2 Εθνική κατηγορία και το ανδρικό στην Β΄ Εθνική κατηγορία. To 2004/2005 πρωταγωνίστησε στην Β΄ Εθνική κατηγορία χάνοντας για λίγο την άνοδο στην Α2 Εθνική κατηγορία, που την περίοδο 2005/2006 καταφερε να κερδίσει τερματίζοντας 1η και με διαφορά 5 βααθμούς απο την δεύτερη ομάδα του ομίλου της. Το 2006/2007, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία της έφτασε στην κορυφή και τερμάτισε 2η στην βαθμολογία, κερδίζοντας πάλι την άνοδο στην κορυφαία κατηγορία του γυναικείου βόλεϊ.

Το καταστατικό του συλλόγου

Η ομάδα αυτή έχει κατά καιρούς δώσει αθλητές και αθλήτριες στις εθνικές ομάδες παίδων και κορασίδων, με μεγαλύτερη στιγμή την συμμετοχή αθλητή στην βασική 6άδα της Εθνικής Παίδων στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 1994. Ο Α.Σ.Π. «ΙΩΝΕΣ» είναι από τους λιγοστούς συλλόγους στην Ελλάδα που διατηρεί δύο ομάδες, μία στην Α1 Εθνική κατηγορία και μία στην Α2 Εθνική κατηγορία.

Τα κορίτσια της ομάδας λιγο πριν την έναρξη του αγώνα

Ο Σύλλογος συντηρεί επίσης τμήματα υποδομών με Νεάνιδες, Εφήβους, Κορασίδες, Παίδες, Πανκορασίδες, Παμπαίδες, Επίσης Ακαδημίες μίνι βόλεϊ για κορίτσια & Αγόρια ηλικίας από 8 έως 14 ετών. Οι γυμναστές/στριες είναι όλοι απόφοιτοι των ΤΕΦΑ με ειδίκευση στο άθλημα, πράγμα που δηλώνει πόσο μεγάλη σημασία δίνει ο σύλλογος στην ανάπτυξη των υποδομών.