Ήθη και Έθιμα
Μετάβαση στο τέλος των μετα-δεδομένων
Μεταφορά στην αρχή του μεταδεδομένων
 

Η τοπική ιστορία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειδικά για μας τους νέους. Μας βοηθάει να ανιχνεύσουμε τις ρίζες μας, να ανακαλύψουμε το παρελθόν μας, να εξερευνήσουμε το οικείο περιβάλλον μας, άρα να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας.

Σε εξιτάρει να γνωρίζεις από κοντά τους τόπους που διαδραματίστηκαν σημαντικά γεγονότα , να μαθαίνεις τραγούδια, μύθους και θρύλους που έχουν πλαστεί  για αυτούς, να γνωρίζεις ήθη -έθιμα του τόπου σου σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερες ιστορικές , κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες στις οποίες δημιουργήθηκαν. Έτσι νιώθεις εξερευνητής , μελετητής των ιστορικών πηγών και σχηματίζεις πιο ξεκάθαρη εικόνα για το παρελθόν και τον πολιτισμό του τόπου σου. Νιώθεις περήφανος για την συνεισφορά της ιδιαίτερης πατρίδας σου στις ιστορικές εξελίξεις , αλλά και συνυπεύθυνος για το μέλλον αυτού του τόπου. 

Αυτό το ενδιαφέρον ταξίδι στο παρελθόν του τόπου μας τολμήσαμε και εμείς να πραγματοποιήσουμε μέσα από αυτή μας την εργασία. Καταγράψαμε μαρτυρίες απλών καθημερινών ανθρώπων οι οποίοι στην παιδική τους και νεανική τους ηλικία είχαν βιώσει ένα διαφορετικό τρόπο ζωής και σκέψης. Οι πληροφορίες και το υλικό που συγκεντρώναμε κάθε φορά έλυνε πλήθος από τις απορίες μας για τα ήθη -έθιμα και νοοτροπίες που επιζούν -έστω και λιγότερο- και στις μέρες μας. Νιώσαμε πως κάθε τόπος με τις ιδιαιτερότητές τους βάζει ένα μικρό λιθαράκι για να προχωρήσουμε προς το μέλλον . Αισθανθήκαμε υπερηφάνεια για τον τόπο μας αλλά και αίσθημα ευθύνης για την συνέχιση αυτής της ιστορικής παράδοσης.

ΤΣΕΤΑ
Παλιό έθιμο το οποίο προσπαθεί να αναβιώσει ξανά.

ΕΘΙΜΑ ΓΑΜΟΥ 1ο

ΕΘΙΜΑ ΓΑΜΟΥ 2ο

ΕΘΙΜΑ ΓΑΜΟΥ 3ο

ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΣΟΔΙΑΡΗΣ

ΓΙΟΡΤΗ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ

ΓΙΟΡΤΗ ΕΛΙΑΣ 1ο

 ΓΙΟΡΤΗ ΕΛΙΑΣ 2ο

ΓΙΟΡΤΗ ΡΟΔΙΟΥ 1ο

ΓΙΟΡΤΗ ΡΟΔΙΟΥ 2ο

ΑΡΓΑΛΙΟΣ

ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ 1ο

ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ 2ο

ΤΡΙΤΩΝΑΣ

Παλιό ξεχασμένο έθιμο

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 

ΑΠΟΚΡΙΕΣ

 
ΛΥΡΙΖΑ 1ο

ΛΥΡΙΖΑ 2ο

ΛΥΡΙΖΑ 3ο

ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ 1ο

ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ 2ο

ΨΥΧΟΚΕΡΙΑ

Μ. ΕΒΔΟΜΑΔΑ 1ο

Μ. ΕΒΔΟΜΑΔΑ 2ο

ΙΟΥΔΑΣ

ΑΜΥΓΔΑΛΩΤΑ