Εκκλησίες περιοχής
Μετάβαση στο τέλος των μετα-δεδομένων
Μεταφορά στην αρχή του μεταδεδομένων
 

Άγιος Χαράλαμπος

Η θεμελίωση του Ιερού Ναού του Αγίου Χαραλάμπους έγινε το Νοέμβριο του 1961 με πρωτεργάτη τον αγιασμένο εφημέριο πατέρα Άγγελο Ψυλλάκη.

Πριν το 1961 υπήρχε ναΐσκος, που ανήκε στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, πάλι αφιερωμένος στον Άγιο Χαράλαμπο και ένα κελί για τους μοναχούς της ιεράς μονής για διανυκτέρευσή τους, όταν  βρίσκονταν μακριά από το μοναστήρι τους στο Ακρωτήρι Χανίων. Η ενορία είχε κατοικηθεί από απόρους στο συνοικισμό Ρούσου Κούνδουρου Αγίου Ιωάννου.  Έτσι ο πατήρ Άγγελος Ψυλλάκης ίδρυσε τα συσσίτια με 170 μερίδες ημερησίως, με το σκεπτικό « να τρώνε ένα πιάτο ζεστό φαγητό ». Ήταν ο πρώτος κληρικός στη Μητροπολιτική περιφέρεια που ίδρυσε συσσίτια για απόρους.

Η αίθουσα του Ενοριακού Κέντρου κτίσθηκε στη μνήμη του Γεωργίου Λεντάρη από τα εγγόνια του. Ο μακαριστός παππούς τους ήταν από τους πρώτους κατοίκους των Λενταριανών και γι’ αυτό η περιοχή ονομάσθηκε Λενταριανά.

Το 1980 μετατέθηκε στο ναό ο Κωνσταντίνος Κνιθάκης ως δεύτερος κληρικός. Το 1996, το μήνα Ιούνιο, απεβίωσε ο πατήρ Άγγελος και συνεχίστηκε η Εκκλησιαστική και Φιλανθρωπική διακονία από τον πάτερα Κωνσταντίνο και το νεοφερμένο δεύτερο ιερέα πατέρα Εμμανουήλ Φεωργακάκη. . Τα συσσίτια συνεχίστηκαν και συνεχίζονται μέχρι σήμερα προσφέροντας διάφορα τρόφιμα, αντί για μαγειρεμένο φαγητό,  σε όσους έχουν ανάγκη.

Άγιος Παντελεήμονας

Η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα ήταν μια δίκλιτη βασιλικού ρυθμού εκκλησία της εποχής της Τουρκοκρατίας με έντονες επιρροές της βενετοκρατίας σε ρυθμό που απαντάται συχνά στην ύπαιθρο της Κρήτης. Στην τρίτη δεκαετία του 20ου αιώνα επεκτάθηκε δυτικά και απέκτησε εντυπωσιακή νεοκλασική πρόσοψη και ψηλό καμπαναριό. Στη δεκαετία του '90 απέκτησε νέο κλίτος μεγαλύτερο, πρόναο και δεύτερο καμπαναριό, που ακολούθησαν πλήρως την αρχιτεκτονική των προηγουμένων κι έτσι το κτίριο χαρακτηρίζεται από μια ρυθμολογική συνέπεια.

Άγιος Σπυρίδωνας

Ιστορικό του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνα
Το 1880 ένας ευσεβής και φιλάνθρωπος Χανιώτης, ο Χάριδημος Βαλλής, αρρώστησε βαριά, και οι γιατροί του είπαν ότι θα πεθάνει. Το βράδυ ονειρεύτηκε έναν γέροντα, ο όποιος του είπε ότι ήταν ο Άγιος Σπυρίδωνας, και ότι θα τον έκανε καλά. Του μήνυσε όμως το εξής: «όταν σηκωθείς θα πας στην περιοχή του Αγίου Ιωάννου στα Χανιά,  στο κτήμα του Λιμονδρεϊζάκη, και θα σκάψεις για να βρεις την εκκλησία μου, και να την κτίσεις». Έτσι και έγινε. Πήγε στο κτήμα μαζί με τα δύο αδέρφια Λιμονδρεϊζάκη, έσκαψαν και βρήκαν την εκκλησία, την εικόνα του Άγιου Σπυρίδωνα, καθώς και αρκετά οστά. Έτσι με πολλά εμπόδια που συνάντησε άρχισε το κτίσιμο. Το 1922 όμως πέθανε ο Χαρίδημος Βαλλής. Η επιθυμία του να ολοκληρωθεί το χτίσιμο του ιερού Ναού εκτελέστηκε από τα παιδιά του με χρήματα που τους άφησε ειδικά για το σκοπό αυτό. Έτσι το 1935 εγκαινιάστηκε από τον επίσκοπο Αγαθάγγελο Ξηρουχάκη ο βυζαντινός ναός του Αγίου Σπυρίδωνα.
Τον καιρό της γερμανικής κατοχής, οι κάτοικοι, γέροι, νέοι, παιδιά και άρρωστοι βρήκαν προστασία από τους βομβαρδισμούς στο καταφύγιο που είναι ακόμα και σήμερα πίσω από το ιερό του Ναού. Οι κατακτητές έβαζαν τους πεθαμένους στρατιώτες τους μέσα στο ναό ώσπου να τους θάψουν. Μετά την απελευθέρωση ο ιερός ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, λειτουργείται κανονικά σαν εξωκλήσι της ενορίας του Αγίου Ιωάννου.  

            

Ιερός Ναός Πέτρου και Παύλου

Πίσω από τα δικαστήρια δεσπόζει ο επιβλητικός Ιερός ναός Πέτρου και Παύλου. Το 1900 ο Δημήτριος  Καπετανάκης ή Μαζαλής  στη διαθήκη του όριζε ότι μετά από τον  θάνατό του το αγρόκτημα στην θέση «Τερψηθέα»  με την παλιά διώροφη  οικία να δοθούν για την δημιουργία ιδρύματος με την επωνυμία «Μαζάλειου Ίδρυμα». Το ίδρυμα θα διοικείται από τη Μαζάλειο επιτροπή, την οποία  θα απαρτίζουν ο εκάστοτε ορθόδοξος επίτροπος Χανίων, ο Δήμαρχος Χανίων και 3 μέλη. Το 1948 ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Τιμόθεος και τότε Αρχιμανδρίτης και εφημέριος Αγ. Ιωάννου με έγγραφο ζητά την έκταση του Μαζάλειου Ιδρύματος για την ανέγερση   ναού , με το λογικό ότι και ο ναός αποτελεί ίδρυμα. Η απόφαση πάρθηκε τον Ιούνιο του 1950. Η Μαζάλειος επιτροπή δήλωσε ότι παραχωρεί την έκταση μαζί με 11 πλέον στρέμματα για την ανέγερση του Ιερού ναού. Τον  Ιούνιο του 1961 ιδρύεται σύλλογος που αναλαμβάνει τις εισπράξεις από εράνους και δωρεές για την πληρωμή των δαπανών . Το Σεπτέμβριο του 2001 παρεδόθη το έργο στη νέα Ενορία. Πρόκειται για τον Ιερό ναό Πέτρου και Παύλου μιας τρίκλητης Βασιλικής με τρούλο. Ο τρούλος είναι κατασκευασμένος από μέταλλο και όχι από τσιμέντο. Ο Ιερός ναός έχει  3 εισόδους . Γιορτάζει στις 29 Ιουνίου. Οι εργασίες για την αποπεράτωση του ναού δεν έχει τελειώσει  ακόμα. Απομένει η εικονογράφηση του ναού . Ο εφημέριος Ιωάννης Μαστοράκης και οι συνεργάτες του πασχίζουν γι' αυτό.