Τα δικά μας Χανιά
Μετάβαση στο τέλος των μετα-δεδομένων
Μεταφορά στην αρχή του μεταδεδομένων
 

Τα Χανιά θεωρούνται από πολλούς μία από τις ομορφότερες ελληνικές πόλεις, χτισμένα στη βορειοδυτική πλευρά της Κρήτης.

Αν ξεκινήσουμε μια μικρή αναφορά στην πόλη σίγουρα θα την περιγράψουμε με έντονα αλλά και ποικίλα χρώματα. Διατηρεί έντονα παλιά παραδοσιακά στοιχεία. Κάνοντας κανείς μια σύντομη βόλτα  συναντά ολόκληρες βενετσιάνικες συνοικίες σωσμένες από το χρόνο και παλιά καλοδιατηρημένα κτίρια να φιγουράρουν σε άρτια στοίχιση το ένα δίπλα στο άλλο. 

Στα δαιδαλώδη πλακόστρωτα σοκάκια της βλέπουμε παραδοσιακά σπίτια με ξύλινες μεγάλες πόρτες και όμορφα χαγιάτια καθώς και καλόγουστα μεζεδοπωλεία που γεμίζουν την ατμόσφαιρα από υπέροχες μυρωδιές φαγητού και παραδοσιακής τσικουδιάς. 
Η Παλιά Πόλη είναι ένα πραγματικό στολίδι!
Στο ενετικό Λιμάνι παρατηρεί κανείς να παρελαύνουν από ψαράδικα καΐκια μέχρι πολυτελή σκάφη. Ο ανακαινισμένος Φάρος στην είσοδο του λιμανιού αποτελεί επίσης μια χαρακτηριστική φιγούρα των Χανίων.
Στην πόλη των Χανίων υπάρχουν πολλές πλατείες καλοσυντηρημένες που συμβάλλουν κι αυτές στην αισθητική της πόλης.

Τα Χανιά, από ιστορική άποψη,  είναι η τοποθεσία σύμφωνα με την οποία οι Μινωίτες έχτισαν την «Κυδωνία». Από ανασκαφές που έγιναν σε διάφορες συνοικίες, όπως αυτή στο Καστέλι, βρέθηκε ότι η περιοχή ήταν κατοικημένη από τη Νεολιθική εποχή. Η πόλη αποτέλεσε μετά τη Μινωική εποχή, μια σημαντική πόλη-κράτος με όρια από τη θάλασσα μέχρι τους πρόποδες των Λευκών Ορέων. 

Το 1964 η πόλη των Χανίων χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.