Αρχαιολογία
Μετάβαση στο τέλος των μετα-δεδομένων
Μεταφορά στην αρχή του μεταδεδομένων
 

Καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα μας! 

Όπως και πολλοί άλλοι μαθητές από Λύκεια της Ελλάδας,  επιλέξαμε να αφιερώσουμε  μία επίσκεψη στις ρίζες μας, την τοπική μας ιστορία! Θεωρώντας το θέμα εξαιρετικά ενδιαφέρον, καθώς και χρήσιμο για τις προσωπικές μας γνώσεις, αποφασίσαμε να διαμορφώσουμε την εργασία μας πάνω στον θεματικό άξονα της Αρχαιολογίας. Μια επιστήμη ιδιαίτερη, με πολλές ασάφειες. Μα τόσο ελκυστική για εμάς! Όπως είναι προφανές, μαθητές σαν και εμάς δεν είναι αρχαιολόγοι. Και φυσικά ο σκοπός της εργασίας δεν είναι η δημιουργία ενός επιστημονικού βιβλίου. Γι' αυτό, βιωματικά - μέσω συνεντεύξεων και από ειδικούς αρχαιολόγους, αλλά και από απλούς κατοίκους του δήμου μας, της Ερμιονίδας- συλλέξαμε βασικές πληροφορίες για την περιοχή μας, και σας τις παρουσιάζουμε παρακάτω:

Εισαγωγή 

Ψάχνοντας ένα στοιχείο για να ξεκινήσουμε το ταξίδι μας στον κόσμο της Αρχαιολογίας, συνειδητοποιήσαμε ότι χρειαζόμασταν έναν άνθρωπο για να μας τοποθετήσει, να μας δώσει βασικά στοιχεία στα οποία να βασιστούμε και να εξελίξουμε την εργασία μας. Νομίζουμε ότι δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερη επιλογή από τον αρχαιόφιλο δήμαρχο του δήμου μας, κ. Δημήτρη Καμιζή που ενώ το επάγγελμα του είναι ιατρός, έχει εξαιρετικές γνώσεις στον τομέα της Αρχαιολογίας. Ύστερα, από συζήτηση που είχαμε μαζί του, καταλήξαμε ότι το πιο συγκλονιστικό στοιχείο όσον αφορά την τοπική Αρχαιολογία που φυσικά αγνοούσαμε, ήταν ότι μόνο στο 20% της επιφάνειας της Ερμιονίδας που έχουν γίνει ανασκαφές, έχουν βρεθεί 260 Αρχαιολογικές θέσεις!

Ας παρακολουθήσουμε όμως τώρα το εισαγωγικό αυτό βίντεο, που μας προϊδεάζει για την εργασίας μας:

Ερμιόνη

Η πανέμορφη Ερμιόνη, το παραθαλάσσιο αρχοντικό χωριό της Ερμιονίδας, κρατάει από πολύ παλιά. Αποτέλεσε ξεχωριστό άξονα στην εργασία μας, καθώς έχει πολλές αρχαιολογικές θέσεις που θέλαμε να "εξερευνήσουμε".

Ο μάλλον καταλληλότερος άνθρωπος για να πάρουμε συνέντευξη, πιθανόν ήταν η δραστήρια πρόεδρος του συλλόγου Λάσος της Ερμιόνης, και φιλόλογος κ. Ήρα Φραγκούλη, την οποία ευχαριστούμε πάρα πολύ για την βοήθεια που μας παρείχε παραχωρώντας μας τόσες συνεντεύξεις, και στέλνοντας μας τόσο υλικό.

Ρωμαϊκό Υδραγωγείο

Ας πάρουμε λοιπόν κάποιες βασικές πληροφορίες για το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, που βρίσκεται στην είσοδο της Ερμιόνης:
Μπίστι

Προχωρώντας στην Ερμιόνη, καταλήγουμε στο Μπίστι, την καταπράσινη ουρά της Ερμιόνης. Σ' ένα μέρος υψίστης ομορφιάς, μέσα σ'ένα απόγευμα, αποκομίσαμε περισσότερες γνώσεις απ' όσες μπορούσαμε να φανταστούμε! Αρχικά ξεκινώντας με το:

Ναός του Ποσειδώνα
Εργαστήρια Πορφύρας
Αρχαία πόλη των Αλιέων

Αφήνοντας πίσω μας την Ερμιόνη, προχωράμε στην αρχαία πόλη των Αλιέων, πρόδρομο οικισμό του σημερινού Πόρτο Χελίου. Δυστυχώς λόγω δυσμενών συνθηκών, δεν είχαμε την δυνατότητα να επισκεφτούμε το χώρο, αλλά είχαμε την τύχη να μας παραχωρηθεί συνέντευξη από την κ. Κόσσυβα Αγγελική , στον χώρο του σχολείου μας.

Ας παρακολουθήσουμε λοιπόν το βίνεο που αφορά την πόλη των Αλιέων:

Πόλη των Αλιέων

Κλείνοντας δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε από την εργασία μας, την πιο προβεβλημένη αρχαιολογική θέση του τόπου μας, το Σπήλαιο Φράχθι:

Σπήλαιο Φράχθι

Γεωγραφικά τοποθετημένο απέναντι από το χωριό της Κοιλάδας, είναι ένα από τα πιο σημαντικά σπήλαια της Ευρώπης και κυρίως της Ανατολικής Μεσογείου.Δεν βρέθηκαν τοιχογραφίες, ούτε είναι ιδιαίτερα μεγάλο, έχει καταγράψει όμως όλη την ανθρώπινη ιστορία της εποχής του λίθου, από την εποχή των παγετώνων ως την έξοδο από τα σπήλαια και την συγκρότηση των πρώτων κοινωνιών.

Κατά το πέρασμα του χρόνου έχουν σημειωθεί πολύ σοβαρές αλλαγές. Κατά την εποχή της εξόδου από τους παγετώνες, πριν 18.000 χρόνια, καταγράφεται η αλλαγή του τοπίου από ψυχρή στέπα στην εύκρατη βλάστηση. Καταγράφεται επίσης η άνοδος της θάλασσας και η προσαρμογή του ανθρώπου στο σαρωτικό αυτό φαινόμενο. Ο άνθρωπος ταξιδεύει στις θάλασσες και αλιεύει, ταξιδεύει στην νήσο Μήλο για να προμυθευτεί οψιδιανό, το ηφαιστειακό πέτρωμα με το οποίο έφτιαχνε τα εργαλεία του.

Στα ευρήματα περιλαμβάνονται οστά άγριων ζώων όπως ελαφιών και βοοειδών , οστά εξημερωμένων ζώων όπως προβάτων και κατσικιών, οστά ψαριών και οστρακοειδών καθώς και άγριοι καρποί. Βρέθηκε ποικιλία εργαλείων, οστέινα αγκίστρια για ψάρεμα, πήλινα σκεύη, αγαλματίδια, στολίδια και χάντρες. Στο Φράχθι έχει βρεθεί ο αρχαιότερος πλήρης σκελετός ανθρώπου στην Ελλάδα και χρονολογείται στη Μεσολιθική εποχή.

Ο άνθρωπος φαίνεται να βγαίνει από το σπήλαιο πριν 8.000 χρόνια με μια σειρά εγκαταστάσεις που βρίσκονται στον χώρο έξω απ' αυτό. Πριν 5.000 χρόνια εγκαταλήφθηκε οριστικά καθώς μέρος της οροφής του κατέρρευσε. 

Ανασκάφηκε από το 1967 έως το 1974 από τα πανεπιστήμια Indiana και Pennsylvania, και βέβαια ακολούθησαν και μεταγενέστερες σποραδικές ανασκαφές.

Το μήνυμα του Φράχθι είναι ότι ο άνθρωπος εκπολιτίστηκε μόνο όταν το επέτρεψε το κλίμα της Γης. Όσο ήταν εχθρικό το μόνο που μπορούσε να τον απασχολεί ήταν η επιβίωσή του και τίποτα παραπάνω. 

Ευχόμαστε να το απολαύσατε όσο και εμείς!

Συμπερασματικά, θέλουμε να δηλώσουμε πραγματικά ευτυχισμένοι για το πιεστικό μεν, αλλά αναμφισβήτητα ενδιαφέρον και επικοδομητικό πρόγραμμα που ακολουθήσαμε! Αυτό το όμορφο και διαφορετικό ταξίδι μας άφησε πολλά να θυμόμαστε, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες παρακάτω: