Οικονομία
Μετάβαση στο τέλος των μετα-δεδομένων
Μεταφορά στην αρχή του μεταδεδομένων
 

Η περιοχή του Κρανιδίου αλλά και ευρύτερα της Ερμιονίδος έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Το πετρώδες έδαφος, η χαμηλή βροχόπτωση, περιμετρικά βρέχεται από θάλασσα ανάγκασε τους κατοίκους να ασχοληθούν με συγκεκριμένα επαγγέλματα. Το ψάρεμα και γενικότερα η αλιεία, η καλλιέργεια της ελιάς, η καλλιέργεια του ροδιού και της πατάτας, του αμπελιού και σε μικρή έκταση η κτηνοτροφία και η καλλιέργεια σιτηρών. Είναι αξιοσημείωτη επίσης η παραδοσιακή αρχιτεκτονική των κτισμάτων της περιοχής σε συνδυασμό με το χαρακτηριστικό νησιώτικο χρώμα των νησιών του Αργοσαρωνικού. 

Στην περιοχή της Κοιλάδας υπάρχει το ξακουστό προιστορικό σπήλαιο Φράχθι. Λόγω της εύρεσης του πολύτιμου πετρώματος του οψιδιανού, οι ιστορικοί εικάζουν ότι οι κάτοικοι γνώριζαν από το 30.000 π.χ. την τέχνη της ναυσιπλοίας. Ο Όμηρος επίσης αναφέρει ότι από το συγκεκριμένο σημείο ξεκίνησαν πλοία με προορισμό την Τροία. Μετά τα χρόνια της Επανάστασης η περιοχή διέθετε αρκετά μεγάλο εμπορικό και αλιευτικό στόλο. Στις αρχές του 20ου  αιώνα λόγω της ανταγωνιστικότητας με τα ατμόπλοια οι κάτοικοι στράφηκαν στην αλιεία (μέχρι πρόσφατα ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος αλιευτικός στόλος στην Ελλάδα), στην κτηνοτροφία και γεωργία.

Η περιοχή φημίζεται για το εξαιρετικής ποιότητας λάδι που παράγει (λόγω του άνυδρου της περιοχής).  Έχει αναγνώριση προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης ελαιολάδου (ΠΟΠ) και το εξάγει σε αρκετές χώρες του εξωτερικού και με αρκετά βραβεία διεθνώς. Το ρόδι της Ερμιόνης και του Κρανιδίου έχει ξεχωρίσει για την γλυκιά του γεύση και τους αφράτους σπόρους τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό. Η περιοχή επίσης βγάζει εξαιρετικής ποιότητος κρασί, πάλι λόγω χαμηλής βροχόπτωσης.  Καλλιεργούνται αρκετές ποικιλίες στην περιοχή, διατηρούνται σπάνιες και η μοναδική στον ελλαδικό χώρο ποικιλία του Ροκανιάρη. 

Τα τελευταία 40 χρόνια όλοι οι πρωτογενείς τομείς της οικονομίας έχουν μειωθεί. Λόγω της μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής οι επαγγελματικές δραστηριότητες έχουν αλλάξει ριζικά. Οι νέοι κατευθύνονται σε καινούργια μονοπάτια. Η μεγάλη οικιστική ανάπτυξη σε αρκετές περιοχές της Ερμιονίδας (γι΄ αυτό συντέλεσαν κυρίως ονόματα γνωστά από τον εφοπλιστικό, πολιτικό και κοινωνικό κύκλο που μετοίκησαν στην περιοχή  λόγω της κοντινής απόστασης από την Αθήνα)  όπως επίσης και οι μεγάλες τουριστικές μονάδες ώθησαν τους νέους στον χώρο των κατασκευών και στα τουριστικά επαγγέλματα.

Ας ακούσουμε τι μας είπαν οι μεγαλύτεροι γύρω από το θέμα της οικονομίας. Η γνώση τους, η πείρα τους και η αγάπη τους για τον τόπο μας και για μας, ας μας γίνουν οδηγοί στη μετέπειτα πορεία μας για να μπορέσουμε να δούμε την Ελλάδα μας ξανά μεγάλη και να ζούμε επιτέλους με αξιοπρέπεια.

ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑ

ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ

ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ 1ο ΜΕΡΟΣ

ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ 2ο ΜΕΡΟΣ

ΘΕΡΙΣΜΑ ΑΛΩΝΙΣΜΑ 1ο

ΘΕΡΙΣΜΑ ΑΛΩΝΙΣΜΑ 2ο