Αναζητώντας μνημεία του παρελθόντος στις παρυφές της Πάρνηθας
Μετάβαση στο τέλος των μετα-δεδομένων
Μεταφορά στην αρχή του μεταδεδομένων
 

Ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας κρύβει πολλά και σπουδαία αρχαιολογικά μνημεία. Πολύ σημαντικά είναι τα αρχαία φρούριά της, γνωστά και ως φρυκτωρίες. Αυτά κτίστηκαν σε διάφορες ιστορικές εποχές και δεν αποτέλεσαν ποτέ μια ενιαία αμυντική γραμμή. Τα πιο γνωστά, ερείπια των οποίων σώζονται μέχρι σήμερα, είναι τα εξής: Φυλή, Πάνακτος, Ελευθεραί, Καστράκι, Κορορέμι, Κορυνός, Βιλατούρι, Πυργάρι, Λοιμικό, Κατσιμίδι, Δεκέλεια, Λειψύδριο, Φαλέμι.

* *Σημαντικό επίσης αρχαιολογικό μνημείο αποτελεί και το σπήλαιο του Πανός, στο οποίο λατρευόταν ο θεός Πάνας και οι Νύμφες. Πλήθος λατρευτικών αγγείων έχει βρεθεί στο σπήλαιο αυτό, που είναι στην περιοχή της Φυλής. Στη Βαρυμπόμπη έχει βρεθεί επίσης ο τάφος του αρχαίου τραγικού ποιητή Σοφοκλή και αναμένεται η ανακήρυξή του σε αρχαιολογικό χώρο, η ανάδειξή του και η δυνατότητα επίσκεψης του κοινού. Ήδη έχει περιφραχθεί και καθαριστεί ο χώρος. Στο πλαίσιο του προγράμματος τοπικής ιστορίας, οι μαθητές της Β΄ Γυμνασίου αναζητήσαμε τις αρχαιότητες της Πάρνηθας που βρίσκονται προς τη μεριά του Αυλώνα, μια που το χωριό μας βρίσκεται στις παρυφές της Πάρνηθας.  Μάθαμε, λοιπόν, ότι η περιοχή μας μετά τους περσικούς πολέμους φυλασσόταν από τον Πύργο του Λοιμικού.

 

 Ο Πύργος αυτός κατασκευάστηκε στα αρχαία χρόνια, χωρίς όμως ο στόχος του να είναι η προβολή πλούτου και ισχύος, η ανάδειξη ομορφιάς ή η προφύλαξη του πληθυσμού στο εσωτερικό του. Αυτό, εξάλλου, φαίνεται από τη στενότητα του χώρου. Ο Πύργος χρησίμευε ως φρυκτωρία. Ήταν δηλαδή παρατηρητήριο το οποίο προφύλασσε την περιοχή από τυχόν επιθέσεις και επιπλέον στέλνανε από εκεί μηνύματα, καλά ή κακά, στις άλλες φρυκτωρίες της Πάρνηθας. Σήμερα αποτελεί ένα διατηρητέο κτίσμα το οποίο επισκέπτεται κατά καιρούς πληθώρα ορειβατών.

  Έχοντας πληροφορηθεί, λοιπόν, την ύπαρξη αυτού του Πύργου σε σχετικά μικρή απόσταση από τον Αυλώνα, διοργανώσαμε μια εκδρομή στην Πάρνηθα, με σκοπό την ανακάλυψή του. Παίρνοντας το μονοπάτι της Μόλας και μέσα από δύσβατα δρομάκια ξεχωρίσαμε, χαμένο μέσα στα δέντρα, ένα πέτρινο κτίσμα. Ήταν ο Πύργος Λοιμικού. Πρόκειται για ένα παραλληλόγραμμο κτήριο που χτίστηκε μετά τους περσικούς πολέμους και βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Καθώς ο Πύργος βρίσκεται πίσω από την Αρμενιά, το βουνό που αντικρίζουμε από την αυλή του σχολείου μας, για να φυλάει τη δίοδο προς τη μεριά του Αυλώνα, αποφασίσαμε να τον «υιοθετήσουμε».  Έτσι ο Πύργος του Λοιμικού έγινε ο δικός μας Πύργος.