Η δική μας Καστοριά
Μετάβαση στο τέλος των μετα-δεδομένων
Μεταφορά στην αρχή του μεταδεδομένων
 

Η πόλη μας η πανέμορφη βυζαντινή αρχόντισσα Καστοριά μας, είναι χτισμένη πάνω σε μια χερσόνησο περιτριγυρισμένη από τη 
λίμνη Ορεστιάδα, το στολίδι της. Τα δύο αυτά φυσικά πλεονεκτήματά της προδιαγράφουν το άπειρο κάλλος της πόλης, με σπίτια (νεώτερα - σύγχρονα  επιβλητικά αρχοντικά άλλης εποχής) να είναι αμφιθεατρικά χτισμένα πάνω στο βουνό με θέα τη λίμνη.    

                                                                                              Μαγευτική θέα από τον προφήτη Ηλία 

 

Στολίδια της και οι 80 περίπου βυζαντινές εκκλησιές της, οι περισσότερες τάματα και δείγματα της ευσέβειας πλουσίων κτητόρων. Τόπος καταγωγής μεγάλων ευεργετών του Γένους, πλούσιων εμπόρων, μεγάλων επιστημόνων, σημαντικών αθλητών, γενικά υπέροχων ανθρώπων. 

Θυμίζουμε ότι ο Μανωλάκης, ήταν ο μεγάλος δωρητής του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς και ο ιδρυτής και μέγας χορηγός της Μεγάλης του Γένους Σχολής στην Κωνσταντινούπολη. 
 
       

   
                    

                Το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία
     
           
        Η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων (περιοχή Απόζαρι)

Άλλο δείγμα της απαράμιλλης ομορφιάς της τα επιβλητικά αρχοντικά της, δείγματα της οικονομικής ευμάρειας των κατοίκων της, στέκουν αγέρωχα και περήφανα, αν και αρκετά είναι χτυπημένα από την επάρατη νόσο του αδηφάγου χρόνου.

*                                 περιοχή Ντολτσό*
      Μουσείο ενδυματολογίας Δεληνάνειο

Η Καστοριά μας λόγω της θέσης της έγινε πολλές φορές στόχος ξένων κατακτητών, αλλά παρ΄ όλ΄ αυτά τα ίχνη που άφησαν, δεν αλλοίωσαν το βυζαντινό της χαρακτήρα.

Σήμερα η Καστοριά είναι μια  σύγχρονη πόλη, με προβλήματα βέβαια, αλλά με αναλλοίωτη την αγέρωχη ομορφιά της, προκαλώντας το θαυμασμό των τουριστών- επισκεπτών, που διαβαίνουν στα στενά σοκάκια της, τα λεγόμενα καλντερίμια, θαυμάζοντας δεξιά και αριστερά, τις εκκλησιές ή τα αρχοντικά ή τα μουσεία, κάνοντας βόλτα στον παραλίμνιο δρόμο, εισπράττοντας εικόνες χάρμα οφθαλμών, πίνοντας το καφεδάκι τους σε κάποιο  γραφικό μέρος της πόλης, πολυσύχναστο ή μη, γευματίζοντας σε πολλά στέκια, στην παραλίμνια περιοχή ή στο εσωτερικό της παλιάς πόλης.