Η δική μας Κόνιτσα
Μετάβαση στο τέλος των μετα-δεδομένων
Μεταφορά στην αρχή του μεταδεδομένων
 

Η Κόνιτσα, βρίσκεται στα ΒΔ του Νομού Ιωαννίνων και είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του βουνού Γυμνάδι (Νύμφη κατά τους αρχαίους) στην οροσειρά της Πίνδου σε υψόμετρο 630 μ. Στον κάμπο της Κόνιτσας ο ποταμός Αώος συναντιέται με τον ποταμό Βοϊδομάτη και τον Σαραντάπορο. Ο ηπειρώτης ιστοριογράφος Π. Αραβαντινός υποθέτει ότι η ονομασία "Κόνιτσα" προήλθε από την ονομασία αρχαίας ηπειρωτικής πόλης που λεγόταν "Κνωσσός" με παραφθορά (Κνωσσός- Κονισσός- Κόνισσα- Κόνιτσα). Ως επικρατέστερη φαίνεται η εκδοχή του Πουκεβίλ που θεωρεί την προέλευση της ονομασίας σλαβική από το "Κόνι" (=άλογο) και κατάληξη -τζα, Κόνιτζα Κόνιτσα= αλογότοπος.

Αποδείξεις για την ημερομηνία κτίσεως της πόλης δεν υπάρχουν, αλλά διάφορα ρωμαϊκά και βυζαντινά ευρήματα μαρτυρούν ότι στην περιοχή υπήρχε από την αρχαιότητα κάποιος οικισμός που χτίστηκε και καταστράφηκε αρκετές φορές. Η κατάκτηση της πόλης από τους Τούρκους έγινε το 1430  ή 1431 και απελευθερώθηκε από τον ελληνικό στρατό στις 23 Φεβρουαρίου 2013. Στη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου έγιναν μεγάλες ζημιές στην περιοχή από τους Ιταλούς καθώς επίσης και τον Δεκέμβρη του 1947 κατά τον εμφύλιο πόλεμο.

Σήμερα η Κόνιτσα είναι έδρα του ομώνυμου δήμου με πληθυσμό περίπου 6.500 κατοίκων. Μεγαλόπρεπα βουνά, εντυπωσιακές χαράδρες, πλούσια δάση, ορμητικά ποτάμια και μικρές κοιλάδες, δύσβατα μονοπάτια και πανέμορφοι οικισμοί  συνθέτουν το τοπίο της περιοχής.