Τα αξιοθέατα της Κόνιτσας
Μετάβαση στο τέλος των μετα-δεδομένων
Μεταφορά στην αρχή του μεταδεδομένων
 
3o Δημοτικό Σχολείο Κόνιτσας

Το Αρχοντικό της Χάμκως

Το σπίτι της Χάμκως χιονισμένο!
Η είσοδος της Χάμκως!
Το επιβλητικό αρχοντικό!

Η Κόνιτσα είναι αμφιθεατρικά χτισμένη στους πρόποδες του βουνού Γυμνάδι  ανάμεσα στον ποταμό Αωό και τον ξεροπόταμο Τοπόλιτσα. Εδώ στην μικρή μας γραφική πόλη οι εποχές κυλάνε γρήγορα διαδέχοντας γλυκά η μία την άλλη. Τα Καλοκαίρια τα παιδιά της Κόνιτσας συχνάζουν στα κοντινά σοκάκια και σε αλάνες. Επίσης υπάρχουν και πολλές δραστηριότητες για την ψυχαγωγία τους. Για παράδειγμα το καγιάκ που συνδυάζεται με το μπάνιο στα κρυστάλλινα νερά του ποταμού Αώου, όμως υπάρχει και το ράφτινγκ, η ιππασία και η τοξοβολία. Το φθινώπορο τα παιδιά κλείνονται στα σπίτια τους και επικεντρώνονται στα μαθήματά τους και κλείνονται στα σπίτια τους. Το χειμώνα ένα κατάλευκο πέπλο απλώνεται σε όλη την Κόνιτσα και τα παιδιά κάνουν τα αγαπημένα τους παιχνίδια. Και τελευταία η Άνοιξη. Η φύση ντύνεται στα γιορτινά της και η πλάση όλη γεμίζει χρώματα και η άνθιση των αμυγδαλιών και των λουλουδιών ομορφαίνουν το καταπράσινο τοπίο της όλα τα παιδιά βγαίνουν έξω και μαζεύουν τα λουλούδια και τα χαρίζουν στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Οι άνθρωποι χαίρονται και η διάθεσή τους είναι αισιόδοξη.

Στην πανέμορφή μας Κόνιτσα βρίσκονται πολλά  αρχαιολογικά μνημεία που τα θαυμάζει ο κόσμος και έχουν γίνει σύμβολα της μικρής μας πόλης, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία αυτά, είναι το σπίτι της Χάμκως. Το ερειπωμένο σήμερα αρχοντικό χρονολογείται στους δύο τελευταίους αιώνες της Τουρκοκρατίας και οφείλει το όνομα του στην Χάμκω, στην μητέρα του Αλη Τεπενένλη Πασά των Ιωαννίνων, η οποία είχε βαπτιστεί Χριστιανή Ορθόδοξη κρυφά από ολους. Ο ευρύτερος χώρος του συγκροτήματος εκτείνεται σε βαθμιδωτά επίπεδα, όπου μέσα απο ερείπια ορθώνονται τοίχοι και κατασκευές που δηλώνουν τον όγκο και την επιβλητικότητα του αρχοντικού πριν την σταδιακή ερημωσή του. Στη Δυτική πλευρά του συγκροτήματος δεσπόζει ο κεντρικός πυλώνας εισόδου ο οποίος στο χνάρι της τοξοτής πύλης είναι διακοσμημένος με λιθόγλυφα μοτίβα που παριστάνουν αστερόσχημα έφιππες μορφές και χορευτές αραβικού τύπου. Το σπίτι της Χάμκως δεσπόζει επιβλητικά στο μάτι του επισκέπτη μόλις αντικρίσει το πανέμορφο αυτό θέαμα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Δήμου μας.

Το Τζαμί του Σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς

Το άλλοτε μεγαλοπρεπές τζαμί του Σουλτάνου Σουλεϊμάν βρίσκεται στην τοποθεσία Λάκκα της κάτω Κόνιτσας σε πολύ κακή κατάσταση. Είναι ένα από τα δύο τζαμιά που υπήρχαν παλιότερα στην πόλη, το μοναδικό που διασώζεται και υπολογίζεται οτι κτίστηκε τον 16ο αιώνα. Το όνομα του το πήρε απο το Σουλεϊμάν τον Α' (1494-1566) τον Μεγαλοπρεπή, που από το 1520 ως και τα χρόνια του θανάτου του, ήταν ο Σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Επί των ημερών του κατασκευάστηκε στη Κόνιτσα και το τζαμί που προς τιμή του φέρει και το όνομά του.
Στον προαύλιο χώρο του σπουδαίου αυτού Οθωμανικού Θρησκευτικού μνημείου σώζονται ως σήμερα οι Τούμπες του (μαυσωλείο).

Σήμερα δεν βρίσκει από τους τοπικούς φορείς την ανάδειξη που ίσως θα μπορούσε να είχε γι' αυτό και βρίσκεται σ' αυτήν την κακή κατάσταση. Αποτελεί όμως για τον κόσμο ένα αξιόλογο αξιοθέατο.

το τζαμι απο αλλη οψη

Το Τζαμί από μέσα

Γεφύρι της Κόνιτσας

Το γεφύρι μας είναι το μεγαλύτερο Μονότοξο Λιθόκτιστο γεφύρι. Έχει άνοιγμα 36 μέτρων και ύψος 20 μέτρων, θεμελιωμένο στις βραχώδεις πλαγιές της Τραπεζίτσας και της Γκαμήλας. Άντεξε μέσα στον χρόνο, στη πάλη με τις βροχές, τα χιόνια και του ανέμου αλλά και στην προσπάθεια ανατίναξής του το 1913, κατά τους Βαλκανικούς πολέμους. Το κόστος κατασκευής του έφθανε στα 120.000 τούρκικα γρόσια. Το γεφύρι μας είναι πράγματι ένα χάρμα τέχνης και ομορφιάς, τέλειο στη γραμμή του αντάξιο της μαστορικής παράδοσης της εποχής του.

Είναι το ομορφότερο και παλαιότερο αξιοθέατο της Κόνιτσας. Παλαιότερα υπήρχε μια σιδερένια γέφυρα κοντά της απ' όπου μπορούσε να περάσει πολύς κόσμος με διάφορα μέσα. Απέναντι υπήρχε μια πηγή που πήγαιναν οι άνθρωποι κι έπαιρναν νερό. Κάτι που συνηθίζεται και σήμερα. Κάτω από το γεφύρι υπάρχει ένα καμπανάκι που το χτυπούσε ο άνεμος. Το κρεμασμένο στην κορυφή του τόξου καμπανάκι ειδοποιούσε αγωνιωδώς τους Έλληνες για την επικινδυνότητα του περάσματος όταν φυσούσαν δυνατοί άνεμοι.Το καμπανάκι αυτό σώζεται ακόμα και σήμερα αλλά δεν έχει πλέον την ίδια σημασία όπως παλιά. Στο ποτάμι που περνάει από κάτω οι άνθρωποι συνεχίζουν να κολυμπούν όπως έκαναν και παλαιότερα. Επίσης στο χώρο αυτό κάθε καλοκαίρι πραγματοποιούνται συναυλίες γνωστών τραγουδιστών καθώς και άλλες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.