Τα χωριά μας
Μετάβαση στο τέλος των μετα-δεδομένων
Μεταφορά στην αρχή του μεταδεδομένων
 

Η Κόνιτσα και τα χωριά της

Η περιοχή της Κόνιτσας αποτελεί μία από τις βασικές ιστορικές και πολιτισμικές υπο-ενότητες του νομού Ιωαννίνων που καλύπτει γεωγραφικά την περιοχή που εκτείνεται από το Γράμμο μέχρι την Τύμφη και συνορεύει με τη Δυτική Μακεδονία ανατολικά και τη βόρεια Ήπειρο δυτικά. Η όλη περιοχή διαρρέεται από τους ποταμούς Σαραντάπορο και Αώο και τους παραποτάμους τους που χύνονται στην Αδριατική διασχίζοντας και την Αλβανία. Οι πηγές των δύο αυτών ποταμών βρίσκονται στους ορεινούς όγκους της βόρειας Πίνδου και ο ρούς τους αποτελεί σημαντικό οικολογικό παράγοντα που διαμορφώνει όχι μόνο γεωοικονομικές αλλά και πολιτισμικές μικροενότητες.

Περιοχή Ζίτσας

Η Ζίτσα με τα 12 γύρω χωριά καταλαμβάνει τα υψώματα με κατεύθυνση Βορειοδυτικά-Νοτιοανατολικά μεταξύ του άνω τμήματος του Καλαμά στα Δυτικά και της λεκάνης της Λαψίστας στα Ανατολικά. Βόρεια εκτείνεται ως τη λεκάνη του Μαζαρακίου και Νότια ως το ρέμα της Κληματιάς.

Ζαγοροχώρια

Το Ζαγόρι γεωγραφικά οριοθετείται από την οροσειρά του Μιτσικελίου (1.810μ.) και τη Βορειοδυτική προέκτασή του (1.133μ.) στα Νοτιοδυτικά \Δυτικά, την οροσειρά της Τύμφης (2.497μ.) στα Βορειοδυτικά, τον ποταμό Αώο στα Βόρεια, τα όρη Αυγό (2.177μ.), Μαυροβούνι (2.159μ.) και Τσούκα Ρόσσα (1.910μ.) στα Ανατολικά και την Ανατολική πλευρά της λεκάνης απορροής του Βάρδα στα Νοτιοανατολικά.

Μέτσοβο και γύρω Βλαχοχώρια

Το Μέτσοβο με τα χωριά του αποτελούν κι αυτά μιαν ιδιαίτερη πολιτισμική οντότητα που διατηρεί και σήμερα αρκετά από τα χαρακτηριστικά της γνωρίσματα. Διοικητικά στην επαρχία Μετσόβου ανήκουν και άλλα χωριά, όμως πολιτισμικά υπάγονται σ' αυτήν την ενότητα μόνο τα βλαχόφωνα χωριά Ανήλιο, Μηλιά(Αμέρου) και Βοτονόσι.

Τζουμέρκα

Η περιοχή οριοθετείται από τον ποταμό Άραχθο στα δυτικά-με εξαίρεση δύο χωριά που βρίσκονται στους πρόποδες του Ξεροβουνίου-, την Κακαρδίτσα (2.469μ.) στα Ανατολικά, τα Τζουμέρκα (2.392μ.) στα Νότια και το Περιστέρι (2.295μ.) στα Βόρεια. Αποτελεί μια ενιαία ανθρωπογεωγραφική ενότητα με τα γειτονικά χωριά των Τζουμέρκων που διοικητικά σήμερα ανήκουν στην Άρτα.