Η εκπαίδευση
Μετάβαση στο τέλος των μετα-δεδομένων
Μεταφορά στην αρχή του μεταδεδομένων
 

''Η φτώχεια δεν μπορεί να είναι εμπόδιο για τη μόρφωση και η μόρφωση πρέπει να είναι ένας τρόπος απόδρασης από τη φτώχεια''.Τα λόγια αυτά του Αμερικανού προέδρου Λύντον Τζόνσον μπορεί να ειπώθηκαν πολύ αργότερα,αλλά περιγράφουν με ακρίβεια την αξιοσημείωτη ενέργεια των Μικρασιατών προσφύγων να ιδρύσουν με το υστέρημά τους το πρώτο ιδιωτικό σχολείο που λειτούργησε από το 1928 στην περιοχή των Αμπελοκήπων.Στη συνέχεια,πραγματοποιήθηκε η ανέγερση του Σχολείου Σκεπάρνη που αποτέλεσε τη συνέχεια του Δημοτικού Σχολείου Επταλόφου και του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αμπελοκήπων.

Λειτουργία εκπαιδευτηρίων και μαθητές

Πριν το 1929, επί κυβέρνησης Βενιζέλου  όταν καθιερώθηκε ο ενιαίος τύπος του εξάχρονου μικτού δημοτικού σχολείου ως  "πλήρες μικτό εξατάξιο" υπήρχαν διάφοροι τύποι δημοτικών σχολείων ("τα κοινά" με τέσσερις τάξεις , τα πλήρη με έξι τάξεις , τα αμιγή αρρένων ή θηλέων και τα γραμματοδιδασκαλεία ). Συχνό φαινόμενο ήταν να μετακινείται ένα παιδί της περιοχής των Αμπελοκήπων , σε σχολείο της περιοχής Παναγίας Φανερωμένης λόγω έλλειψης σχολείων . Μεγάλο ποσοστό των μαθητών  οδηγούνταν σε σχολική εγκατάλειψη. Η βαθμολογική κλίμακα κυμαινόταν από 1 έως 6.Προάγονταν όσοι έπαιρναν βαθμό "καλώς" 4  , " λίαν καλώς" 5 και "άριστα " 6.Όσον αναφορά τη διαγωγή των μαθητών, συναντάμε  τους εξής  χαρακτηρισμούς :"καλή", "λίαν καλή", "κοσμία", "κοσμιωτάτη" και σε ορισμένες περιπτώσεις την ένδειξη "κακή".Η βαθμολογική κλίμακα  αλλάζει το 1930 και γίνεται από 1 έως 10. Προάγονται και παίρνουν  "ενδεικτικό" , όσοι είχαν βαθμό "σχεδόν καλώς" 5 ,"καλώς" 6 ή 7 , "λίαν καλώς" 8 ή 9 και "άριστα" 10 . 

To δημοτικό σχολείο Επταλόφου Θεσσαλονίκης

Το "Δημοτικό Σχολείο Επταλόφου Θεσσαλονίκης" ήταν το πρώτο σχολείο,που λειτούργησε στη σημερινή περιοχή των Αμπελοκήπων.Όπως υποστηρίζεται,οι τότε κάτοικοι της περιοχής,αν και αδύναμοι οικονομικά,αποφάσισαν να διαμορφώσουν το κατάλοιπο των συμμαχικών δυνάμεων σε Δημοτικό σχολείο,με δικά τους έξοδα.Πληροφορίες λένε,πως το κτίριο στήθηκε από τους ίδιους τους κατοίκους και διακοσμούνταν με δικά τους καθημερινά αντικείμενα Αφενός, ήταν μία λύση ανάγκης εκείνης της δύσκολης εποχής,αφετέρου ήταν εντελώς ακατάλληλο για διδακτήριο,αφού σύμφωνα με όσα αναφέρει μαθητής της εποχής : "Το οίκημα που χρησιμοποιείτο ως Σχολείο [...] αποτελείτο από 3 αίθουσες διδασκαλίες και γραφείον,επί 16 βάσεων τσιμέντου 0,30 εκατοστών ύψους, αμιαντόπλακες, ξύλινο πάτωμα και οροφή ξύλινη με πισσόχαρτο. Τελείως ακατάλληλο και με μεγάλη κυκλοφορία ποντικιών επί καθημερινής βάσεως [...].
Πρώτος διευθυντής υπήρξε ο Χρήστος Παπαδόπουλος και κατά το δεύτερο έτος ο Αθανάσιος Αμπατζόγλου. Το σχολείο  ήταν τετρατάξιο και αυτή τη χρονιά , άρχισε να μετεξελίσσεται προς την κατεύθυνση του πλήρους εξαταξίου. Το σχολικό έτος 1930-31 στη θέση του σχολείου λειτουργεί  το 43ο δημοτικό Θεσσαλονίκης σημερινό 2ο Αμπελοκήπων αλλά τηρούνται τα ίδια βιβλία αρχείου και οι μαθητές συνεχίζουν να εγγράφονται στο ίδιο μαθητολόγιο,στον ίδιο γενικό έλεγχο και στο ίδιο βιβλίο πιστοποιητικών σπουδής.Διευθυντής αναλαμβάνει ο Γεώργιος Σκεπάρνης. Το 1938 ο Σκεπάρνης αποφάσισε να χτίσει καινούριο σχολείο σε συνεργασία με τους μαθητές του.Ενώ η προηγούμενη "παράγκα" κατεδαφίστηκε  και το σχολείο στεγάστηκε στο 1ο δημοτικό κι έπειτα στο ημιτελές διδακτήριο επί της οδού Καλλιθέας. Ο χώρος που πρωτολειτούργησε το δημοτικό Επταλόφου είναι διαμορφωμένος σε πάρκο.

Η εκπαίδευση στο σήμερα 

Την περίοδο της δικτατορίας λειτούργησε το 3ο δημοτικό σχολείο και τα έτη '71 έως '73 το διδακτήριο , το 5ο και 9ο δημοτικό , το λύκειο και το εσπερινό λύκειο. Μετά το 1974 ιδρύθηκαν το ΕΠΑ.Λ. και γυμνάσια .Τη δεκαετία του '80 συγκροτήθηκε το 7ο δημοτικό σχολείο Αμπελοκήπων . Η βιβλιοθήκη της περιοχής στην οποία κατοικούσε ο Φίλιππος,αγοράστηκε από το δήμο και με χρηματοδότηση του Υπουργείου πολιτισμού συντηρήθηκε και λειτουργεί . Σε νεότερες εποχές το 3ο λύκειο μεταφέρθηκε στο Φιλίππου και θεμελιώθηκε το Καλλιτεχνικό γυμνάσιο.Επί δημαρχίας Κυρίζογλου , καταργήθηκε επίσης η διπλοβάρδια και χτίστηκε πλήθος σχολείων.Στην πλατεία Επταλόφου ξεκίνησε η  διαδικασία της κατασκευής του πολιτιστικού κέντρου που αποτελεί δωρεά του ζεύγους Καραπάντζιου . Αξίζει να σημειωθεί ο μεγάλος αριθμός επιστημόνων που έχουν διακριθεί και κατάγονται από  την περιοχή.