Η Στυλίδα μας
Μετάβαση στο τέλος των μετα-δεδομένων
Μεταφορά στην αρχή του μεταδεδομένων
 

Η Στυλίδα είναι μια ήσυχη πόλη που ταυτίζεται με τα αρχαία Φάλαρα. Φαίνεται ότι κατοικήθηκε από τα κλασικά μέχρι και τα ρωμαϊκά χρόνια. Τμήμα του τείχους των αρχαίων Φαλάρων διατηρείται στο δυτικό άκρο της πόλης. Στη Φραγκοκρατία, η πόλη ανήκε στη βαρωνία του Ζητουνίου (Λαμία). Την περίοδο αυτή πρωτοεμφανίζεται με το όνομα Στυλίδα, ονομασία που πήρε από το τότε όνομα του Μαλιακού κόλπου. Λείψανα των κτιρίων της μεσαιωνικής περιόδου βρέθηκαν σε εκσκαφές μέσα στην πόλη, όπου αποκαλύφθηκαν ψηφιδωτό δάπεδο, υπολείμματα τείχους και διάφορα αντικείμενα. Ακόμη και σήμερα βγαίνουν στην επιφάνεια πολύτιμα ευρήματα λόγω έργων του δήμου στους κεντρικούς δρόμους της Στυλίδας.

Άποψη του λιμανιού
Η πόλη στις αρχές του περασμένου αιώνα
Η κεντρική πλατεία

 
 
Στη διάρκεια της επανάστασης του 1821, έγιναν στην περιοχή σημαντικές μάχες για την συγκράτηση των Τούρκων βορείως της Λαμίας. Στην πόλη έζησε για πολλά χρόνια και ετάφη ο ενθυμητογράφος και αγωνιστής του 1821, Νικόλαος Κασομούλης. Συνεργάτης του Καραϊσκάκη, έδρασε κυρίως στη Ρούμελη και στο Μεσολόγγι και ως φρούραρχος της Λαμίας, παντρεύτηκε τη Στυλιδιώτισσα Μαριγώ Ανδρέου. Πρόσφατα μάλιστα, καθαρίστηκε και αναδείχτηκε ο ιστορικός τάφος του με την εθελοντική παρέμβαση των πολιτών.

Ο τάφος του Κασομούλη


 
Η γεωγραφική θέση υπήρξε καθοριστική για την ιστορική πορεία της Στυλίδας. Το λιμάνι συνέβαλε πολύ στην κοινωνική, εμπορική και οικονομική ανάπτυξη της πόλης. Ο Ρωμαίος ιστορικός Τίτος Λίβιος αποκαλεί το λιμάνι "εξαιρετικό με σφαλείς όρμους ολόγυρα" και άλλα πλεονεκτήματα που η τοποθεσία πρόσφερε για το εμπόριο σε θάλασσα και στεριά.

Το νησάκι στη μέση του λιμανιού

Πριν αναπτυχθεί η χερσαία συγκοινωνία, η επικοινωνία της Φθιώτιδας με την Αθήνα γινόταν μέσω του λιμανιού της Στυλίδας. Η ίδια η πόλη υπήρξε το πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο της περιοχής , αφού εδώ λειτούργησε για πολλές δεκαετίες το Ελληνικό Σχολείο ή "Σχολαρχείο", όπου φοίτησαν χιλιάδες παιδιά, από την ανατολική κυριως, Φθιώτιδα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στη Στυλίδα δημιουργήθηκε το πρώτο στην Ελλάδα Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με ένα δεύτερο σταθμό στην Υπάτη-χωριό της Οίτης - έτσι ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος του οικοσυστήματος Μαλιακού-Οίτης -Σπερχειού.

Το κτίριο του ΚΠΕ Στυλίδας στο Πάρκο του Λαού

Δίπλα και κάτω από τους δρόμους που καθημερινά περπατούν οι μαθητές της Στυλίδας, βρίσκονται μικρά και άγνωστα κομμάτια της ιστορίας του τόπου τους, που καθορίζουν τον χαρακτήρα και τις παραδόσεις τους. Μέσω του προγράμματος τοπικής ιστορίας και με γνώμονα τα ενδιαφέροντά τους, οι μαθητές της Α' Λυκείου, επιχείρησαν να μάθουν περισσότερα για την ιστορία της πόλης τους στον αθλητισμό, την πορεία του λιμανιού, της ντόπιας παραγωγής και βιομηχανίας, και τέλος για τα ιστορικά μνημεία, κυρίως τα ιστορικά μοναστήρια πού είναι κρυμμένα στο βουνό Όρθρυς. Ας είναι η αρχή για μια καλύτερη γνωριμία και σχέση αγάπης με τον τόπο τους.