Αρχιτεκτονικά μνημεία
Μετάβαση στο τέλος των μετα-δεδομένων
Μεταφορά στην αρχή του μεταδεδομένων
 

                                                    ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΥΛΙΔΑΣ

Η Στυλίδα βρίσκεται στην βάση του λόφου των Φαλάρων και ένα δαχτυλίδι οικισμών ξετυλίγεται γύρω της, από την παραλία μέχρι την κορυφογραμμή της Όρθρυς. Επίσης η περιοχή της Στυλίδας, κατά μήκος της βόρειας ακτής του Μαλιακού Κόλπου, είναι ένα από τα ωραιότερα κομμάτια της διαδρομής Αθήνας - Θεσσαλονίκης. Αξιόλογα αρχιτεκτονικά μνημεία της περιοχή μας είναι οι Εκκλησίες που οι περισσότερες βρίσκονται στην φύση και τις επισκέπτονται κάτοικοι από όλη τη Φθιώτιδα. Επιπλέον σημαντικά αρχιτεκτονικά κτίσματα της περιοχής μας αποτελούν το σημερινό Δημαρχείο στο οποίο στεγαζόταν παλιότερα το παλιό σχολείο, καθώς και παλιά νεοκλασικά που δεσπόζουν στην πόλη μας.                                                                              

Άποψη Στυλίδας από τον Μαλιακό κόλπο

Πύργος του Αχινού

Ο Αχινός είναι μια πόλη που βρίσκεται ανατολικά της Στυλίδας και είναι κτισμένη στα ερείπια Εχίνου ή Εχινούντος, εξαιτίας αυτού η πόλη του Αχινού είναι γνωστή από την αρχαιότητα ως Εχίνος. Στους πρόποδες του βουνού Όρθρυς σώζονται τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου του Αχινού. Στη βάση του λόφου όμως διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση ένας πύργος της οχύρωσης. Πρόκειται για διώροφο τετράγωνο πύργο του οποίου η στέγη και τα δώμα δεν σώζονται.  Η πύλη εισόδου της βόρειας πλευράς είναι τοξοτή και σώζεται σε ύψος 3 μέτρα. Επιπρόσθετα, στους παλαιοχριστιανικούς χρόνους υπήρξε έδρα επισκοπής. Στη διάρκεια της Φραγκοκρατίας ήταν φέουδο αρχικά της Βαρωνίας του Ζητουνίου και αργότερα του Δουκάτου των Αθηνών. Η οχύρωση της Φραγκοκρατίας αποτελεί συμπλήρωση του αρχαίου τείχους του 4ου αιώνα π.Χ. που δέχτηκε αρκετές προσθήκες στη μακραίωνη ιστορία του.
Ιερά Μονή Αγίου Βλασίου Στυλίδας

Η Μονή του Αγίου Βλασίου είναι ένα μεταβυζαντινό μνημείο, κτισμένο πάνω στην Όρθρυ, 4 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Στυλίδας. Το Καθολικό είναι αφιερωμένο στην Μεταμόρφωση του Χριστού. Ιδρύθηκε περίπου το 1746, όπως μαρτυρείται από επιγραφή πού βρίσκεται στο εξωτερικό μέρος του τοίχου. Η ολοκλήρωσή της έγινε το 1752. Ο πρώτος ηγούμενος και κτήτορας της Μονής ήταν ο Επίσκοπος Άνθιμος (1721-1760), ο οποίος ήταν ο Ιερομόναχος Ιερεμίας. Κατά την προεπαναστατική περίοδο είχε μεγάλη ακμή και βοήθησε πολύ το υπόδουλο γένος, αλλά το 1833 με το Διάταγμα του Όθωνα διαλύθηκε και παρέμεινε εγκαταλειμμένο και ερειπωμένο μέχρι το 1981. Κατά το έτος αυτό έχουμε και την ανασύσταση της Μονής. Με τις πολλές προσπάθειες των ηγουμένων και τις προσφορές των χριστιανών, το Μοναστήρι απέκτησε κάτι από την παλιά του δόξα. Στο εσωτερικό του υπάρχουν τοιχογραφίες που εκτελέστηκαν το 1752 σύμφωνα με επιγραφή. Το καθολικό είναι μονόκλιτος ναός βυζαντινού ρυθμού με οκταγωνικό τρούλο επηρεασμένος από την αγιορείτικη αρχιτεκτονική. Έχει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των μνημείων μεταβυζαντινής εποχής.Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου ( Αη - Γιαννάκος) πού βρίσκεται λίγα μέτρα πριν τη Μονή. Είναι απλού σχήματος, μονόκλιτος καμαροσκεπής και κατάγραφος εσωτερικά. Επάνω από την θύρα υπάρχει η επιγραφή: "Ηστορήθι ο θείος Ναός του τιμίου Προδρόμου διά συνδρομής του Παναγιωτάτου Καθηγουμένου κυρίου Νικηφόρου επί της Αρχιερατείας του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ζιτουνίου κυρίου Ανθίμου επί έτους 1755 εφημερεύοντος Παησίου Ιερομόναχου Απριλίου 15". Στο πίσω μέρος του Μοναστηρίου υψώνεται ένα πελώριο κυπαρίσσι, το μεγαλύτερο των Βαλκανίων, επάνω στο οποίο κατά την γερμανική Κατοχή κρύβονταν οι αντάρτες. Γιορτάζει την 11η Φεβρουαρίου και την 6η Αυγούστου.

Η ιστορία του Αγίου Αθανασίου Στυλίδας

Στις αρχές του 18ου αιώνα, και συγκεκριμένα στα 1706, πέρασε από τη Στυλίδα ο Γάλλος περιηγητής Paul Lucas (=Παύλος Λουκάς) και αναφέρει ότι η εκκλησία του χωριού (όπως αποκαλεί την τότε Στυλίδα) όπου κατοικούσαν μόνο Χριστιανοί ,ήταν πολύ ευάρεστος για ένα χωριό , δηλαδή ευρύχωρη, πλούσια και όμορφη. Δε γνωρίζουμε σε ποιόν άγιο ήταν αφιερωμένη και μέχρι πότε υπήρχε. Στη θέση όπου σήμερα υψώνεται επιβλητικός ο ενοριακός ναός του Αγίου Αθανασίου υπήρχε, σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες του περασμένου αιώνα, ομώνυμος ναός . Ίσως να ήταν εκείνος στον οποίο αναφέρεται ο Paul Lucas to 1706. Η Εκκλησία εκείνη, λοιπόν, του περασμένου αιώνα, για την οποία γράφει ο Κασομούλης στη διαθήκη του, έγινε ενοριακός ναός, ένας από τους τρεις της Στυλίδας, το 1834 και παραμένει μέχρι σήμερα.

Η Εκκλησία όμως εκείνη κατεδαφίστηκε και κτίστηκε στην ίδια θέση ,αλλά σε άλλες διαστάσεις, ο σημερινός ναός του Αγίου Αθανασίου. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι εκεί τελέστηκε λειτουργία για πρώτη φορά την 27η Οκτωβρίου του 1940, παραμονή της κηρύξεως του Ελληνοϊταλικού πολέμου. Το κωδωνοστάσιο της μεταφέρθηκε στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Ο Άγιος Αθανάσιος είναι ρυθμού τρίκλητης βασιλικής μετά τρούλου. Στο επάνω μέρος της κεντρικής εισόδου υπάρχει η εξής κτητορική επιγραφή: "Επί Αμβροσίου Μητροπολίτου Φθιώτιδος, επιτροπευόντων  Π.Παπανικολάου, Ι.Κορμάζου, Ρίζου Ψύλλου, Ι.Κωστορίζου, Α.Αργυρίου, ανηγέρθη εκ βάθρων ο ιερός ούτος ναός Αγίου Αθανασίου εν έτει σωτηρίω απλζ’ (1937) "  (από το βιβλίο του Δημητρίου Θ.Νάτσιου,“Η Ιστορία της Στυλίδας-Από τα Φάλαρα στη Μεταπολεμική Στυλίδα, Στυλίδα 1989). 

Ιερά Μονή Αγίων Ταξιαρχών Νεράιδας

Το χωριό Νεράιδα βρίσκεται σε ένα μικρό οροπέδιο πάνω από την Στυλίδα. Δίπλα στο χωριό και σε μία καταπράσινη ρεματιά βρίσκεται το μοναστήρι των Ταξιαρχών. Το καθολικό έχει σχήμα τρίκλιτης βασιλικής με τρούλο. Μικρές κόγχες που βρίσκονται στους τοίχους του ναού δίνουν στο κτήριο τη μορφή ναού αγιορείτικου τύπου. Τοιχογραφικός διάκοσμος σώζεται στον τρούλο, στις καμάρες και τους θολίσκους των κλιτών, στο ιερό και στην εξωτερική πλευρά του δυτικού τοίχου. Στον τρούλο παριστάνεται ο Παντοκράτορας πλαισιωμένους από αγγέλους, την Παναγία, τον Πρόδρομο, Προφήτες και τους Ευαγγελιστές στα σφαιρικά τρίγωνα.Το μοναστήρι επίσης  χαρακτηρίζεται ως το πιο αξιόλογο ματαβυζαντινό μνημείο της Φθιώτιδας.

Εξωτερική άποψη

Ο τρούλος

Τα κελιά των μοναχών

Αρχαίο τείχος Φαλάρων-Στυλίδας

Εμφανή είναι τα λείψανα αρχαίων τειχών στη Στυλίδα από την αρχαία πόλη των Aρχαιών Φθιωτών μέχρι τις αρχές του 4ου π.X. αιώνα., οπότε και περιήλθε στην κατοχή των Mαλιέων. Το αρχαίο τείχος βρίσκεται κάτω από τον Ιερό Ναό Αγίας Αικατερίνης Στυλίδας.