Παραδοσιακές συνταγές με νέα υλικά
Μετάβαση στο τέλος των μετα-δεδομένων
Μεταφορά στην αρχή του μεταδεδομένων
 
Χωνευτήρι  πολιτισμών ο τόπος μας. Βλάχοι, Πόντιοι, Σαρακατσάνοι, ντόπιοι, Θρακιώτες, Μικρασιάτες. Όλοι μαζί εποίκισαν αυτόν τον τόπο μετά την αποξήρανση του βάλτου των  Γιαννιτσών. Μαζί τους έφεραν έθιμα και παραδόσεις καθώς και τις ιδιαιτερότητες της κουζίνας τους. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε χαρακτηριστικές συνταγές που ακόμα και σήμερα προσφέρουν μοναδικές γευστικές απολαύσεις.

Yλικά για πισία

για 20 κομμάτια
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 5-6 γραμμ. μαγιά μπίρας (από τον φούρνο)
  • έ.π. ελαιόλαδο
  • 2 αυγά
  • 2 κ.σ. ξίδι
  • αλάτι
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • φέτα σκληρή κομμένη σε κύβους (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  • Διαλύουμε τη μαγιά μέσα σε 1 ποτήρι χλιαρό νερό.
  • Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, τα αυγά, ξίδι, ζάχαρη, αλάτι και το αλεύρι.
  • Ανακατεύουμε τα υλικά, ζυμώνουμε για λίγα λεπτά ώσπου να φτιάξουμε μια ζύμη εύπλαστη, ούτε σκληρή ούτε μαλακή, ώστε να κολλάει.
  • Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 3 ώρες. Χωρίζουμε τη ζύμη στα 2, στα 4 και τελικά σε 20 κομμάτια.
  • Ανοίγουμε με τον πλάστη το κάθε κομμάτι σε στρογγυλό σχήμα και στις διαστάσεις ενός κανονικού πιάτου.
  • Προαιρετικά μπορούμε να ρίξουμε λίγο τυρί φέτα μέσα στο στρογγυλό ανοιγμένο ζυμάρι μας.
  • Διπλώνουμε το ζυμάρι στα δύο, σαν μισοφέγγαρο.
  • Τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο ώσπου να ξανθύνει.

Ποντιακά  Ωτία

Υλικά συνταγής για τα «ποντιακά ωτία» (για περίπου 35 ωτία)

  • 1-2 αυγά
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι 
  • 1 και ¼ κούπας ζάχαρη
  • 1/3 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
  • 1/3 κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • 1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ½ φακελάκι μπέϊκιν πάουντερ (περίπου 2/3  κουταλιά της σούπας)
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει (περίπου 4 κούπες)
  • 1-1,5 κούπα  σπορέλαιο ή ελαιόλαδο  για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

  • Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το γιαούρτι και την σόδα.
  • Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Το γιαούρτι θα αρχίσει σιγά – σιγά να αφρίζει..
  • Προσθέτουμε το αλάτι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  • Προσθέτουμε το λάδι και την ζάχαρη. Ανακατεύουμε συνεχώς.
  • Σπάμε τα αυγά (ή το αυγό) και αδειάζουμε το περιεχόμενο μέσα στη λεκάνη. Ανακατεύουμε καλά.
  • Πλένουμε καλά το πορτοκάλι. Το σκουπίζουμε και τρίβουμε την φλούδα του με τον τρίφτη.
  • Ρίχνουμε το ξύσμα στο μίγμα και ανακατεύουμε.
  • Γεμίζουμε μια κούπα με αλεύρι. Ρίχνουμε στην κούπα και το μπέϊκιν πάουντερ.
  • Αδειάζουμε το αλεύρι στην λεκάνη. Αρχίζουμε το ανακάτεμα με το χέρι μας.
  • Καθώς ανακατεύουμε προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακιά ίσα που να μην κολλάει.
  • Δουλεύουμε για 4-5 λεπτά την ζύμη με τα χέρια μας για να ομογενοποιηθεί.
  • Κόβουμε με ένα μαχαίρι από την ζύμη μια φέτα  και την πλάθουμε μπαστουνάκι.
  • Το πιέζουμε με τα χέρια μας να γίνει πλατύ.
  • Κόβουμε με το μαχαίρι λοξά κομμάτια.
  • Τα ακριανά κομμάτια τα ξαναβάζουμε στην ζύμη.
  • Χαράζουμε μια χαρακιά  στο κέντρο των κομματιών έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μια σχισμή.
  • Παίρνουμε την μία άκρη από το κομμάτι του ρόμβου, την γυρνάμε από κάτω και την περνάμε μέσα από την τρυπούλα. Έτσι ο ρόμβος αλλάζει μορφή και θυμίζει αυτί.
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα κομμάτια και κόβουμε δεύτερη φέτα από την ζύμη.
  • Μόλις κόψουμε όλα τα κομμάτια και τα ετοιμάζουμε ανοίγουμε το μάτι της κουζίνας στο 6 (με μέγιστο το 9).
  • Ρίχνουμε 1 κούπα λάδι σε ένα  τηγάνι.
  • Μόλις κάψει κατεβάζουμε το μάτι στο 4  και τοποθετούμε προσεκτικά ένα - ένα τα ωτία στο τηγάνι.
  • Πολύ γρήγορα (πριν περάσει λεπτό) πρέπει να τα γυρίσουμε από την άλλη πλευρά.
  • Μόλις ροδίσουν και από τις δύο πλευρές τα βγάζουμε και τα βάζουμε σε ένα πιάτο.
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλα.
    Ποντιακά οτία

Βλάχικη Πατσαβουρόπιτα

Υλικά

  • 1/2 κιλό φύλλο κρούστας
  • 3 φλιτζάνια του τσαγιού λάδι
  • 2 κεσέδες γιαούρτι πλήρες
  • 3 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
  • 3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν-πάουντερ
  • 2 βανίλιες 8 αυγά

Για το σιρόπι: 3 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη, 2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό, κανέλα

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, το γιαούρτι, τη ζάχαρη, το μπέικιν-πάουντερ, τις βανίλιες, τα αυγά και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. Παίρνουμε ένα-ένα τα φύλλα κρούστας και τα βουτάμε στο μείγμα. Τα «πατσαβουριάζουμε» και τα στρώνουμε σε ένα ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο μέχρι να γεμίσουμε όλο το ταψί.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30- 40 λεπτά. Παράλληλα, βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι τα υλικά για το σιρόπι. Όταν κρυώσει το σιρόπι, το ρίχνουμε πάνω από το ζεστό γλυκό.

Κομμάτι πατσαβουρόπιτας

Βλάχικη  Κοτόπιτα

Υλικά

  • 500 γρ. φύλλο χωριάτικο
  • 75 γρ. ελαιόλαδο
  • 75 γρ. βούτυρο πρόβειο
  • 1 κοτόπουλο (1-1 ½ κιλό)
  • 1 αρωματικό μπουκέτο (1 σέλινο, 1 κρεμμύδι πικέ με 4 γαρύφαλλα, 1 καρότο, 1 φύλλο δάφνης, λίγοι κόκκοι πιπέρι)
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • 4 αυγά
  • 250 γρ. κρεμμύδι σε ψιλές φέτες
  • 250 γρ. πράσο σε ψιλές φέτες
  • 150 γρ. φέτα ή 75 γρ. φέτα & 75 γρ. μετσοβόνε τριμμένα
  • 75 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο αλάτι & πιπέρι μαύρο

Εκτέλεση

Βράζετε το κοτόπουλο μαζί με το αρωματικό μπουκέτο, το αλάτι και το χυμό λεμονιού. Κόβετε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια, χωρίς πέτσες και κόκαλα. Βράζετε το ζωμό μέχρι να μείνει το 1/10 του αρχικού, τον σουρώνετε και τον κρατάτε. Μέσα σε κατσαρόλα ρίχνετε το λάδι, τα κρεμμύδια και το πράσο και τα τσιγαρίζετε ελαφρά όλα μαζί. Προσθέτετε το κοτόπουλο, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να κρυώσει. Προσθέτετε τη φέτα, τα αυγά και το μαϊντανό, ανακατεύετε καλά και η γέμιση είναι έτοιμη. Στρώνετε το 1/3 των φύλλων στον πάτο ενός βουτυρωμένου ταψιού, το άλλο 1/3 στα πλάγια, βουτυρώνετε διαδοχικά τα φύλλα και γεμίζετε με τη γέμιση. Στρώνετε τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω, πάντα βουτυρώνοντας. Κόβετε σε κομμάτια και βρέχετε την επιφάνεια της πίτας σε λίγο νερό και ξίδι. Ψήνετε σε χαμηλή θερμοκρασία (160° C) για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.

Κοτόπιτα