Το Καρναβάλι της Ξάνθης
Μετάβαση στο τέλος των μετα-δεδομένων
Μεταφορά στην αρχή του μεταδεδομένων
 

Το Καρναβάλι της Ξάνθης

Η Ξάνθη είναι η πρώτη πόλη στην Βόρεια Ελλάδα στην οργάνωση του Καρναβαλιού που πραγματοποιείται εδώ και σαράντα έξι χρόνια. Οι κύριοι συντελεστές είναι οι αυτόνομοι σύλλογοι που δημιουργήθηκαν από παρέες με μεράκι. Τέλος, τα μόνα έσοδα προέρχονται από τις γιορτές τηs
Παλιάς Ξάνθης που παλαιότερα ονομάζονταν "Θρακικές Λαογραφικές Εορτές".

Το Καρναβάλι της Ξάνθης έχει να επιδείξει μια σειρά εκδηλώσεων γύρω από τη μουσική, το χορό και το θέατρο, εκθέσεις με εικαστικό ή άλλο περιεχόμενο, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων και προβολές ταινιών. Στη διάρκεια αυτών των δύο εβδομάδων πολύ σημαντική θέση κατέχει και μια άλλη μορφή κοινωνικής επιτέλεσης, το γλέντι, το οποίο συναντά κανείς σε διαφορετικούς χώρους και μορφές. Την τελευταία Κυριακή τής αποκριάς ο θεσμός κλείνει με την καρναβαλική παρέλαση και το έθιμο καύσης του τζάρου, που είναι ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα. Ο τζάρος καίγεται σε κέντρο αλάνας, πλατείας ή σε ύψωμα για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους. Μετά την ολοκλήρωση του εθίμου, ακολουθεί ένα φαντασμαγορικό θέαμα με πυροτεχνήματα.

To κάψιμο του Τζάρου.

Μερικές απόψεις από ανθρώπους που έχουν συμμετέχει ή έχουν παρακολουθήσει το καρναβάλι της Ξάνθης:

Ηλικία: 37  Φύλο: άντρας

Το καρναβάλι της Ξάνθης πως το ζήσατε στην παιδική σας ηλικία; Ήταν ίδιο όπως τώρα;

Το καρναβάλι της Ξάνθης το θεωρώ μία από τις ωραιότερες στιγμές που μπορεί να ζήσει κανείς. Έχω πολλές αναμνήσεις και εμπειρίες να θυμάμαι. Από την παιδική μου ηλικία μέχρι τώρα όμως έχουν αλλάξει πολλά.

Στην δεκαετία του 70' το καρναβάλι της Ξάνθης δεν ήταν πολύ γνωστό. Καταρχήν δεν συμμετείχαν πολλοί καρναβαλιστές και υπήρχαν πολύ λίγα άρματα. Τότε στους τοπικούς ανθρώπους δεν τους ενδιέφερε τόσο και η τεχνολογία, δεν είχε αναπτυχθεί τόσο πολύ. Συνήθως αυτές τις μέρες πηγαίναμε οικογενειακώς ντυμένοι καρναβάλια σε διάφορα κέντρα διασκεδάσεως που στις μέρες μας υπάρχουν λίγα. Επίσης μαζευόμασταν σε διάφορα σπίτια ντυμένοι καρναβάλια και έπρεπε ο άλλος να μας αναγνωρίσει ποιοι είμαστε. Διασκεδάζαμε πολύ.

Ύστερα, στην δεκαετία του ΄80 τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει και πολύ. Όμως άρχισε το καρναβάλι να γίνεται πιο γνωστό. Τότε διασκέδαζαν στις λεγόμενες "ντισκοτέκ" που υπήρχαν εκείνη την εποχή. Έτσι σιγά σιγά άρχισε να ενδιαφέρει περισσότερο κόσμο το καρναβάλι και ιδιαίτερα τους ντόπιους κατοίκους.

Από πότε αρχίσατε να συμμετέχετε στα Καρναβάλια;

Όταν πια ενηλικιώθηκα, δηλαδή στην δεκαετία του ΄90, το καρναβάλι της Ξάνθης έγινε ένα από τα πιο γνωστά. Ερχόντουσαν πολλοί τουρίστες και πολλοί ντόπιοι άρχισαν με όποιο τρόπο μπορούν να βοηθήσουν το καρναβάλι, με τις Γιορτές της Παλιάς Πόλης συνήθως. Μέσα σε αυτούς ήμουν κι εγώ. Τότε έμαθα ότι υπάρχουν σύλλογοι που συμμετέχουν στα καρναβάλια. Ώσπου μια χρονιά μερικοί φίλοι μου πρότειναν να συμμετάσχω και εγώ. Το σκέφτηκα για λίγο και αποφάσισα να το κάνω. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Γέλιο, χορός, σερπαντίνες και κομφετί, τραγούδια, κόσμος όλα αυτά έχουν μείνει στο μυαλό μου. Από τότε άρχισα να το κάνω πιο συχνά. Αλλά τα τελευταία 3-4 χρόνια δεν το κάνω.

Υπάρχει κάτι που δεν σας αρέσει στα καρναβάλια;

Αυτά που πιστεύω ότι είναι τα μειονεκτήματα του καρναβαλιού είναι το υπερβολικό αλκοόλ που καταναλώνουν οι άνθρωποι και μεθούν. Από τη μια σου φαίνεται κάπως αστείο αλλά αν το καλοσκεφτείς δεν είναι. Επίσης πιστεύω ότι οι στολές των καρναβαλιών είναι λίγο ακριβές. Ίσως να μην μπορούν να τις κατεβάσουν πιο κάτω.

Θα θέλατε να ξανασυμμετάχετε;

Βέβαια! Αυτό που πιστεύω στα καρναβάλια ότι ισχύει είναι ότι το καρναβάλι δεν έχει ηλικία. Αν σου αρέσει και νιώθεις ψυχικά καλά, η ηλικία δεν παίζει καθόλου ρόλο.

Ηλικία: 48   Φύλο: γυναίκα

Τι γνώμη έχετε για τα σημερινά καρναβάλια;

Για να πω την αλήθεια δεν είμαι και πολύ ενθουσιώδης με τον τρόπο που γιορτάζονται τα καρναβάλια σήμερα.

Τι είναι αυτό που δεν σας αρέσει;

Εννοώ κυρίως αυτό που λέμε την κορύφωση του εορτασμού των καρναβαλιών δηλαδή τις παρελάσεις, αυτές τις μεγάλες παρελάσεις που γίνονται παντού όπως στην Ξάνθη, στην  Πάτρα και μερικές άλλες πόλεις. Το βρίσκω λίγο βαρετό, άμα έχεις δει μια, είναι σαν να τις έχεις δει όλες, ξενόφερτο και πολύ τυποποιημένο. Το να πηγαίνεις μια φορά το χρόνο, να ανήκεις σε ένα σύλλογο, να βάζεις μια στολή ίδια με άλλους εκατοντάδες, να κάθεται ο ένας πίσω από τον άλλον και να διασχίζεις ένα δρόμο και απλώς να κουνιέσαι δεξιά και αριστερά δεν το βρίσκω και τόσο πολύ καρναβαλίστικο.

Δηλαδή εσείς πως θα θέλατε να γιορτάζεται;   

Μου αρέσει ο πιο παραδοσιακός τρόπος εορτασμού των καρναβαλιών. Δηλαδή σάτιρα, ευφάνταστα κουστούμια, πλάκες, αυτοσχεδιασμοί, γλέντι, τραγούδια, χορός και πιο φυσικά πράγματα, πιο παραδοσιακά, πιο αυθόρμητα.

Ηλικία: 49   Φύλο: άντρας

Είστε από την Ξάνθη. Τι θυμόσαστε από τα καρναβάλια των παιδικών σας χρόνων;

Ήταν μια δραστηριότητα πολύ σημαντική για την πόλη και όλοι την  περιμέναμε. Όταν ήμουνα πολύ μικρός την εβδομάδα των καρναβαλιών κάθε μέρα κατεβαίναμε μαζί με την μητέρα μου  κάτω στην αγορά για να παρακολουθήσουμε τις εκδηλώσεις. Συμμετείχαν πολλά συγκροτήματα παραδοσιακών χορών καθώς και μαζορέτες από διάφορες χώρες που μας εντυπωσίαζαν με τις ικανότητές τους. Κάθε βράδυ περνούσαν και μερικά από τα άρματα τα οποία όλα μαζί έκλειναν την παρέλαση την Κυριακή το μεσημέρι ενώ το βράδυ έκαιγαν τον βασιλιά καρνάβαλο και τελείωναν οι εορτασμοί. Μια από τις πιο παλιές παραδοσιακές εκδηλώσεις ήταν οι καμηλοδρομίες. Ξεκινούσαν από την πλατεία  Ελευθερίας και τερμάτιζαν στην κεντρική πλατεία. Για να παρακινήσουν τις καμήλες να ξεκινήσουν συνήθως έβαζαν μπροστά ένα γάιδαρο να τρέχει. Μια άλλη δραστηριότητα ήταν το κυνήγι του θησαυρού που στην ουσία ήταν το κυνήγι της βασίλισσας του καρναβαλιού που  βρισκόταν σε ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας ενώ άλλα αυτοκίνητα προσπαθούσαν να την εντοπίσουν μέσα στους δρόμους της πόλης.

Όταν ήσασταν έφηβοι πώς διασκεδάζατε τις απόκριες;

Χαρακτηριστικά θυμάμαι ότι κουβαλούσαμε πάντα μαζί μας κάτι  πλαστικά μαλακά ρόπαλα και κάθε απόγευμα μετά το σχολείο ή το φροντιστήριο πηγαίναμε στην αγορά και όπου συναντούσαμε όμορφη κοπέλα την χτυπούσαμε με το ρόπαλο. Και φυσικά, καθώς μεγαλώναμε πηγαίναμε συμμετείχαμε σε γλέντια σε ταβέρνες και χορούς .

Λίγες εικόνες από το φετινό καρναβάλι:


Προσωπικές μας απόψεις 

Εμείς πιστεύουμε οτι τα καρναβάλια είναι πολύ θετικά για την πόλη μας. Η Ξάνθη γίνεται γνωστή μέσα από αυτόν τον θεσμό και η οικονομία της πόλης μας αυξάνεται. Επίσης τα καρναβάλια εδώ και πολλές δεκαετίες φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά, διασκεδάζουν και ξεχνούν τις δυσκολίες που περνάνε, ειδικότερα αυτήν την δύσκολη περίοδο που περνάει η χώρα μας. Όμως τα καρναβάλια δεν έχουν μόνο θετικά. Μετά την εβδομάδα της αποκριάς η πόλη γεμίζει σκουπίδια, οι αποχετεύσεις βουλώνουν και υπάρχουν πάρα πολλοί τραυματισμοί από το μεθύσι. Πολλοί άνθρωποι κοιμούνται στους δρόμους και χάνονται. Παρ' όλα αυτά εμείς πιστεύουμε ότι το καρναβάλι πρεπει να συνεχίσει ώστε και ο κόσμος να απολαμβάνει μια στιγμή χαράς και απόλυτης ξενοιασιάς.