Το καπνεμπόριο
Μετάβαση στο τέλος των μετα-δεδομένων
Μεταφορά στην αρχή του μεταδεδομένων
 

 

                                        ΤΟ ΚΑΠΝΕΜΠΟΡΙΟ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

    Γενικά, το καπνεμπόριο της Ξάνθης ξεκίνησε τον 16ο αιώνα, όμως οι κύριες συστηματικές καπνεμπορικές επιχειρήσεις και αναπτύξεις ξεκίνησαν με δύο περιόδους.Η πρώτη το 1992- 1940 και η δεύτερη το 1940-1980.

   

Τεμάχισμα καπνού από καπνεργάτες Ξάνθης


Οι λόγοι για τους οποίους ξεκίνησε το καπνεμπόριο της Ξάνθης ήταν:

          1. Γιατί η Ξάνθη είχε πολλές πεδινές εκτάσεις

          2. Διότι θα γινόταν μια πλούσια πόλη

          3. Αφού θα πρόσφερε εργασίες σε ανθρώπους που το είχαν ανάγκη

          4. Επειδή θα αποκτούσε η Ξάνθη περισσότερα έσοδα &     

          5. Γιατί θα είχε πιο πολλές εμπορικές συναλλαγές με άλλες χώρες

Το καπνεμπόριο με τις εξαγωγές των προϊόντων που έκανε πολλά έσοδα και έτσι η οικονομία της Ξάνθης στηριζόταν πάρα πολύ σε αυτό. Επίσης, έδινε τη δυνατότητα σε πολλούς κατοίκους της να βρούν εργασία και να καταφέρνουν να συντηρούν τις οικογένειές τους. Αυτά ήταν τα κυριότερα πλεονεκτήματα του καπνεμπορίου! Τα χρηματικά ποσά που διέρχονταν από το καπνεμπόριο της Ξάνθης χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για τη ανοικοδόμηση του παραδοσιακού οικισμού της παλιάς Πόλης. Οι παλιές καπνοθήκες αποτελούν σήμερα τα κύρια αξιοθέατα της Ξάνθης και μπορούν να γίνουν μουσεία καπνού ή και εκθεσιακοί χώροι  και με αυτόν τον τρόπο να φέρουν σίγουρα πολύ τουρισμό στην πόλη.

 

Παλιά καπνοθήκη Ξάνθης

          

Έπειτα, η Ξάνθη είχε και πολλούς σπουδαίους καπνεμπόρους που δημιούργησαν μία λαμπρή πόλη με σπουδαία σπίτια, ωραίες πλατείες, όμορφα κτίρια και γενικά ένα καταπληκτικό τουριστικό αξιοθέατο που δεν είναι άλλο από την παλιά Ξάνθη. Μερικοί από αυτούς ήταν: ο Χρηστίδης, ο Φωκιών Καραδήμογλου, ο Αλέξανδρος Βαζηζύγλου, ο Αντώνιος Σφάρτς, ο Κωνσταντίνος Ρωξάνης, ο Ι. Ορφανίδης καθώς και πολλοί άλλοι. Παράλληλα, κάποιοι από αυτούς πρόσφεραν στην Ξάνθη ιδρύματα και σχολεία και για τα έργα που έκαναν αξίζει να τους θυμόμαστε.

 

Σπίτι καπνεμπόρου
 

Μετά από λίγα χρόνια, εμφανίστηκε μια ξαφνική παρακμή του καπνεμπορίου. Οι κυριότεροι λόγοι ήταν:

1. Γιατί υπήρξαν Βαλκανικοί πόλεμοι

2. Επειδή είχαμε εμφανίση νέων παραγωγικών μονάδων 

3. Διότι τα χρέη των ανθρώπων αυξάνονταν και λόγω των νέων προβλημάτων στην τότε διοίκηση

Όλα αυτά είχαν ως συνέπειες να χάσουν πολλοί άνθρωποι τις εργασίες τους, να μειωθούν σημαντικά τα έσοδα της πόλης και ασφαλώς μείωση εμπορικών συναλλαγών. Όλα τα παραπάνω προκάλεσαν μια τρομερή καταστροφή και το θυμό του απλού λαού. Τέλος, σήμερα το καπνεμπόριο της Ξάνθης δεν είναι υπαρκτό και με την οικονομική κρίση που διανύουμε δεν θα υπάρξει, όμως εάν υπήρξει στο μέλλον ίσως να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης μας, έστω και λίγο!