Η Ξάνθη μας
Μετάβαση στο τέλος των μετα-δεδομένων
Μεταφορά στην αρχή του μεταδεδομένων
 

Ξάνθη …μια  διαχρονικά πλούσια πόλη που προσφέρει στους μόνιμους κατοίκους  και στους επισκέπτες της  πλούτο και τροφή για την πνευματική ανάπτυξη και την καλλιέργεια κοινωνικών αρετών.

Πολιτιστικά διαμάντια  αποτελούν οι πολλαπλές εκδηλώσεις (συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικά αφιερώματα κ.α.) που πραγματοποιούνται καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, οι καρναβαλικοί σύλλογοι που πραγματοποιούν δυο από τις πολυπληθέστερες εκδηλώσεις- τις γιορτές παλιάς πόλης και το  καρναβάλι - και οι ενεργοί πολιτιστικοί σύλλογοι που σφραγίζουν με την δράση τους την πόλη με αξιοσημείωτους τη Φ.Ε.Ξ., το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και το Δίκτυο Λόγου και Πράξης.

 Ανθρωπολογικό θησαυρό αποτελεί η αρμονική συνύπαρξη διαφορετικών φυλών, θρησκειών και εθνικοτήτων στην πόλη της Ξάνθης. Πρόσφυγες, παλιννοστούντες, μετανάστες, άνθρωποι από διαφορετικά μέρη του κόσμου συμβιώνουν στην Ξάνθη συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός ιδιόμορφου αλλά πολύ ωραίου κεντήματος που συνδυάζει διαφορετικές κλωστές γλώσσας, ιστορίας, παραδόσεων, κουζίνας, ηθών και εθίμων.

Αρχιτεκτονικό στολίδι της Ξάνθης είναι η παλιά πόλη με τα στενά σοκάκια, τα  επιβλητικά αρχοντικά και τις καπναποθήκες, δημιουργήματα  των καπνοπαραγωγών του 19ου αιώνα που δέσποσαν στην πόλη. Σήμα κατατεθέν αποτελεί το ρολόι της Ξάνθης στην κεντρική πλατεία,  που παραμένει στο ίδιο σημείο παρακολουθώντας το πέρασμα της ιστορίας.

Σήμερα που ο τόπος μας φτωχαίνει λόγω των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών, η Ξάνθη μπορεί να περηφανεύεται για τον άυλο πλούτο που μπορεί να προσφέρει στους ανθρώπους που συνδέονται μαζί της.