Η λίμνη του Αγ. Νικολάου
Μετάβαση στο τέλος των μετα-δεδομένων
Μεταφορά στην αρχή του μεταδεδομένων
 

Μερικές πληροφορίες για τη λίμνη

Η λίμνη του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και αποτελεί το πιο γνωστό αξιοθέατό της. Ήταν  γνωστή και ως Βουλισμένη ή Bρωμολίμνη, επειδή πριν ανοιχτεί το κανάλι επικοινωνίας με τη θάλασσα και χτιστεί η γνωστή γέφυρα ανέδυε μια δυσάρεστη οσμή απο τα στάσιμα νερά της.Μύθοι για τη λίμνη

  • Σύμφωνα με το μύθο, η θεά Αθηνά ή η Άρτεμις λουζόταν στα νερά της.
  • Κάποιοι υποστηρίζουν ότι δημιουργήθηκε απο την καθίζηση ηφαιστείου, επειδή τα τοιχώματά της είναι κάθετα και θυμίζουν κρατήρα. Αυτό όμως δεν ισχύει και τα κάθετα τοιχώματα είναι απλά στόμιο εξόδου υπόγειου ποταμού.
  •   Για πολλά χρόνια οι ντόπιοι θεωρούσαν τη λίμνη ''ξεπατωμένη'',  δηλαδή χωρίς πάτο, και αυτό επειδή δε βρέθηκαν ποτέ τα κανόνια και τα τεθωρακισμένα οχήματα που πέταξαν σ' αυτήν οι Γερμανοί μετά τη λήξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Όμως, κατά τη βυθομέτρησή της βρέθηκε ότι έχει βάθος 210 πόδια (64 μέτρα) στο κέντρο της. Το 1978 ο Ζακ Υβ Κουστώ και το 2000 η ομάδα Underwater Explorers κατέρριψαν οριστικά το μύθο, αφού εντόπισαν το βυθό της.
  • Λεγόταν ότι με την τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης η λίμνη φούσκωσε και τα ψάρια ψόφησαν και ξεβράστηκαν στην επιφάνεια. Έτσι, τροφοδοτήθηκε ο μύθος ότι η λίμνη συνδέεται με το ηφαίστειο της Σαντορίνης. Καμία σύνδεση, όμως, δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, όπως μας είπε σε συνέντευξή του ο κ. Παναγιώτης Φασουλάς, καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Η λίμνη σήμερα

Σήμερα η λίμνη έχει διάμετρο 137 μέτρα. Γύρω της βρίσκονται καφετέριες και εστιατόρια που φιλοξενούν κάθε καλοκαίρι τουρίστες από όλο τον κόσμο. Εδώ κάθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς φιλοξενούνται εκδηλώσεις κάθε μορφής. Αξίζει να θυμίσουμε την πλωτή έκθεση γλυπτών των ντόπιων καλλιτεχνών Νίκου και Παντελή Σωτηριάδη. Η ομορφιά και η γραφικότητά της, με τις πάπιες, τις ψαρόβαρκες και τα απότομα βράχια της, ενέπνευσε και εμπνέει πολλούς δημιουργούς. Για παράδειγμα, εδώ γυρίστηκαν σκηνές από τη γνωστή σε όλους μας ταινία του Ντίνου Δημόπουλου "Η νεράιδα και το παλικάρι" αλλά και από την ταινία του Ζυλ Ντασέν "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται".

* Οι παραπάνω φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείο του Μανόλη Ζωγραφάκη και τον ευχαριστούμε.

Με επίκεντρο τη λίμνη γίνεται κάθε χρόνο ο εορτασμός της Ανάστασης. Τα πυροτεχνήματα, οι λάμψεις των κεριών που κρατούν οι πιστοί και το ομοίωμα του Ιούδα που καίγεται στο κέντρο της δημιουργούν ένα φαντασμαγορικό θέαμα.

Βιντεοθήκη

Ολόκληρη η συυνέντευξη του Χαράλαμπου Φασουλά, Γεωλόγου - Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης.


Η Ιστορία της Λίμνης του Αγίου Νικολάου.

Διαδικτυακές πηγές

[http://www.explorecrete.com/crete-east/GR-agios-nikolaos-limni.html]
[http://www.hellenica.de/Griechenland/Geo/GR/LimniVoulismeni.html]
[http://koinopytnas.files.wordpress.com/2011/07/city-branding-of-agios-nikolaos.pdf]
(Τελευταία επίσκεψη 29/6/12)