Τα χωριά της Καρυστίας
Μετάβαση στο τέλος των μετα-δεδομένων
Μεταφορά στην αρχή του μεταδεδομένων
 
Τα χωριά της νότιας Εύβοιας

H νότια Εύβοια είναι ένα μέρος το οποίο μπορεί να μην έχει αναπτυχθεί αρκετά ως προς τον τουρισμό και τον πολιτισμό, ωστόσο φαίνεται να είναι ένα μέρος του οποίου οι κάτοικοι  ασχολούνται με πείσμα και αφοσίωση  για να το αναπτύξουν αλλά και για να μπορέσουν να επιβιώσουν σε αυτό. Μιλώντας για την νότια Εύβοια αναφερόμαστε στην Καρυστία η οποία έχει συνενωθεί στον καλλικρατικό δήμο της Καρύστου.

Στη κουλτούρα αυτού του τόπου και των ανθρώπων του περιλαμβάνονται κάποια παραδοσιακά επαγγέλματα όπως το επάγγελμα του ψαρά το οποίο έχει καθιερωθεί στην Καρυστία όπου υπάρχουν και ολόκληρα ψαροχώρια, όπως το Μαρμάρι που έχει παράλληλα και τουριστική ανάπτυξη.

Ακόμα υπάρχουν πολλά επαγγέλματα τα οποία ασκούνται στα χωριά του τόπου (στο Παραδείσι, τους  Στουππαίους, στο Γιαννίτσι, στα Χάνια,  και αλλού). Εκεί ασκείται η κτηνοτροφία, η  γαλακτοκομία, η γεωργία, η αμπελουργία, το γάνωμα και η εκμετάλλευση της πέτρας Καρύστου, η οποία είναι περίφημη πανελλαδικά.

Τα παραδοσιακά αυτά επαγγέλματα αποτελούν την κύρια ενασχόληση των κατοίκων. Παρότι με ένα πολύ μικρό κεφάλαιο θα μπορούσαν να αναπτύξουν μια σύγχρονη επιχείρηση στη περιοχή, οι ίδιοι προσπαθούν να τα διατηρήσουν ως έχουν. Εκτός αυτού προσπαθούν να κρατήσουν και τις συνήθειες των παλιών, που λίγο-πολύ τις βλέπουν σαν ιεροτελεστίες, αφού είναι φανερό το πάθος στο βλέμμα των ανθρώπων που ασχολούνται με τις παραδοσιακές δραστηριότητες: την απόσταξη του τσίπουρου, την παραγωγή του κρασιού και τις άλλες ασχολίες  που διευκολύνουν και κάνουν πιο ποιοτική την ζωή των κατοίκων (παρασκευή παραδοσιακών προϊόντων κτλ).

Ο πολιτισμός της περιοχής έχει διαμορφωθεί και από τις φυσικές ομορφιές που την περιβάλλουν. Γραφικά τοπία, θάλασσες και αμέτρητα ποτάμια με ορμητικά νερά και πηγές που περικλείονται από την επιβλητική βλάστηση του τόπου. Ένα φαράγγι γνωστό στους φυσιολάτρες σε όλη την Ελλάδα είναι αυτό του Δημοσάρη, το οποίο αποτελεί και το οικολογικό κόσμημα της περιοχής μας.