Οι εκκλησίες του Μαρμαριού
Μετάβαση στο τέλος των μετα-δεδομένων
Μεταφορά στην αρχή του μεταδεδομένων
 

                                   Εκκλησίες: Ένα μικρό θαύμα στο Μαρμάρι!!!   

Το Μαρμάρι είναι ένα μικρό γραφικό χωριό στα νοτιοδυτικά του νομού Ευβοίας. Έχει μεγάλη ιστορία και πολλά αξιοθέατα! Εμείς σαν ομάδα αποφασίσαμε να γυρίσουμε πίσω στην ιστορία αυτού του τόπου και να ξεθάψουμε τις αλήθειες για τις τοπικές εκκλησίες που υπάρχουν εδώ αλλά και στα γύρω χωριά! Ακολουθούν λεπτομερείς περιγραφές καθώς και πλήθος εικόνων των εκκλησιών! Ελπίζουμε η προσπάθειά μας να φανεί άξια της προσοχής σας!!!

         
Το Μαρμάρι
                                       

                                                            Μοναστήρι Ευαγγελισμού

Στο Πόθι σώζονται δύο παμπάλαιες ιστορικές εκκλησιαστικές ενθυμήσεις. Το ξωκκλήσι του Ευαγγελισμού βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό, πάνω στο δρόμο. Οι ντόπιοι το λένε <<Μοναστήρι>>. Αρχαίες κολώνες με τέσσερα τόξα στο εσωτερικό στηρίζουν την οροφή που είναι καλυμμένη με μεγάλες τετραγωνισμένες σχιστόπλακες. Πέτρινη η Αγία Τράπεζα. Στον εξωτερικό τοίχο πέτρινη σκαλιστή επιγραφή με αναγραφή της χρονολογίας 1899, που προφανώς υποδηλώνει το χρόνο ανακαίνισης της εκκλησίας. Γύρω στο ξωκκλήσι αρχαία μάρμαρα, βάσεις κιόνων και δυσανάγνωστη ενεπίγραφη μαρμαρόπετρα.  Επίσης τμήμα μαρμάρινου θρόνου, πιθανόν. Τα αρχαία υπολείμματα υποδηλώνουν ότι στο σημείο αυτό υπήρχε αρχαίος ναός. Κι όπως σε όλα τα εκκλησάκια, υπάρχει η παγκάδα, δηλαδή το πέτρινο πεζούλι απ’έξω, για να κάθονται οι προσκυνητές και οι πανηγυριστές μετά την λειτουργία.    

                               

Η Παγκάδα
Ο Ευαγγελισμός

                                                                       Αγία Τριάδα 

Η Αγία Τριάδα είναι μία εκκλησία η οποία βρίσκεται έξω από το Γιαννίτσι, κοντά στη θάλασσα σε μια ρεματιά. Η συγκεκριμένη εκκλησία στην περίοδο της Τουρκοκρατίας είχε μια μεγάλη περιπέτεια. Πριν πολλά χρόνια, λέει η παράδοση, γινόταν μια λειτουργία με 5-6 παπάδες, όταν ξάφνου ακούστηκαν από έξω Τούρκοι να έρχονται. Οι παπάδες τότε σώπασαν. Οι Τούρκοι άρχισαν να χτυπούν την πόρτα θέλοντας να μπουν μέσα. Τον καιρό εκείνο, όποιος παπάς έκανε λειτουργία ή ήταν απλά μέσα στην εκκλησία τον σέβονταν και περίμεναν πρώτα να βγει και μετά να τον πιάσουν. Έτσι οι Τούρκοι σεβόμενοι το έθιμο κάθισαν έξω χωρίς να τους ενοχλήσουν περιμένοντας να τελειώσουν. Μετά από λίγο, ως εκ θαύματος άνοιξε μία τρύπα στο ιερό, στην πίσω πλευρά του ναού, η οποία σώζεται μέχρι σήμερα. Οι παπάδες άδραξαν την ευκαιρία και βγήκαν όλοι έξω. Μέσα, άφησαν μόνο έναν παπά να ψέλνει για να μην καταλάβουν οι Τούρκοι τίποτα. Όταν ήταν όλοι ασφαλείς έφυγε κι ο τελευταίο παπάς. Οι Τούρκοι τότε απόρησαν που δεν ακουγόταν κάτι από μέσα, έτσι μπήκαν να δουν τι γίνεται. Είδαν την τρύπα, αλλά και τον παπά να ανεβαίνει τρέχοντας την πλαγιά. Τον καταδίωξαν λοιπόν, τον έπιασαν και τον σκότωσαν λίγο πιο πάνω από την εκκλησία. Το σημείο του μαρτυρίου του ιερέα υπάρχει ακόμα. 

Η Αγία Τριάδα
Το Εσωτερικό της Εκκλησίας
Η θέα από την Εκκλησία

                                                                       Αγία Μαρίνα    

Σύμφωνα με μαρτυρίες πριν κτιστεί ο υπόγειος ναός της αγίας Μαρίνας βρέθηκε στο σημείο εκείνο μέσα στο πηγάδι η εικόνα της Αγίας. Εξ αιτίας αυτού του γεγονότος κτίστηκε και ο υπόγειος ναός. Η εκκλησία αυτή είναι κτισμένη μέσα στα χορτάρια, για να μην γίνεται αντιληπτή κατά τις επιδρομές των πειρατών. Αργότερα, στα 1909, αναγέρθηκε νέα εκκλησία, πάνω από την υπόγεια. Το θέαμα για τους επισκέπτες είναι μαγευτικό και αποτελεί μια από τις εντονότερες ταξιδιωτικές εντυπώσεις από την περιοχή.

Η όψη της εκκλησίας

                                                                      Άγιος  Γεώργιος

Μία εκκλησία με ιδιαίτερη σημασία για όλους τους κατοίκους του Μαρμαρίου είναι ο Άγιος Γεώργιος! Ο Άγιος  Γεώργιος είναι ο πολιούχος του χωριού μας και βρίσκεται στο κέντρο του Μαρμαρίου. Αν και το σημερινό κτίσμα του Ιερού Ναού είναι σχετικά «μικρής ηλικίας», και φανερά καλοδιατηρημένο, η ιστορία του αποκαλύπτει και νέες αλήθειες. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των γεροντότερων η εκκλησία χτίστηκε κατά τα Βυζαντινά χρόνια. Αρκετούς αιώνες αργότερα όμως οι κάτοικοι του Μαρμαρίου θέλησαν να την γκρεμίσουν και να φτιάξουν μια νέα! Στην αρχή της ανοικοδόμησής της, όταν οι ντόπιοι οικοδόμοι προσπάθησαν να σκάψουν τα θεμέλια βρήκαν νερό! Προφανώς δεν τους προβλημάτισε ιδιαίτερα το θέμα αυτό, αφού η εκκλησία μας παραμένει χτισμένη στην ίδια τοποθεσία έως σήμερα. Ο ναός λοιπόν χτίστηκε σε ορθογώνιο σχήμα έχοντας στα δεξιά του ένα ψηλό καμπαναριό με ρολόι. Το προαύλιο της εκκλησίας καλύπτει μία αρκετά μεγάλη επιφάνεια. Με το πέρασμα του χρόνου η εκκλησία απέκτησε μια σαμαρωτή στέγη, καλυμμένη με κεραμίδια και πιο πρόσφατα στην μπροστινή της όψη ψηλά, το ψηφιδωτό του Αγίου Γεωργίου πάνω σε άλογο! Ελπίζουμε  η εκκλησία αυτή να υπάρχει για πολλά ακόμα χρόνια, ώστε οι επόμενες γενιές να έχουν την ευκαιρία να την γνωρίσουν και να την θαυμάσουν!     

Την επόμενη φορά που θα επισκεφθείτε το Μαρμάρι κανονίστε και μια επίσκεψη στις εκκλησίες μας με την πλούσια παράδοση και πιστεύουμε ότι θα βγείτε κερδισμένοι!